Güncelleme Tarihi:
Sergi, yaklaşık iki yıllık bir çalışmanın ürünü. Kemal Cengizkan ve Dora Günel tarafından Haziran 2000'de başlatılan fotograf projesi, Ağustos 2002'ye kadar sürdü. Sokak sakinlerinin günlük yaşamları ve çevreleri belgelendi. Bu süre içerisinde dünyaya gözlerini açanların ilk fotografları sevinçle akrabalara postalandı; dünyadan göçenlerin son fotografları camlı büfelerin üstünde yerlerini aldı.
Çekim çalışmalarına paralel olarak, sözlü tarih konusunda çalışmalar yapmakta olan üç sosyolog, Gülay Kayacan, Ebru Soytemel ve Gamze Toksoy tarafından, sokağın sosyo-ekonomik ve kültürel yapısını ortaya çıkarmak üzere anket çalışmaları yapıldı ve sözlü tarih görüşmeleri gerçekleştirildi.
Tamamlanan fotograf çalışması iki aşamalı olarak izlenime sunuluyor. Serginin birinci bölümü 28 Eylül Cumartesi günü Samatya’da, İçkalpakçı Çıkmazı’nda açılacak ve bir gün sürecektir. Sokak sakinlerinin ve sokakta yaşamın portrelerinden oluşan bu sergideki fotograflar sergi sonunda sahiplerine dağıtılacaktır. Sokak sergisi ile aynı zamanda, Fotograf Vakfı Girişimi’ne ait Dünya Çocukları Fotograf Kamyonu, Samatya otopark alanında bulunacak ve gün boyunca çocuklarla uygulamalı fotogram çalışmaları yapılacaktır.
Serginin ikinci bölümü ise 5 Ekim 2002 Cumartesi günü saat 17’de Fotografevi’nde izlenime sunulacaktır. Sergide 60 adet siyah beyaz fotograf yer alıyor. Sergi ile birlikte, Fotografik Vizyon Yayınları tarafından bir fotograf albümü de yayınlandı. Albümde, fotografların yanısıra, yürütülen sosyolojik araştırmanın özet sonuçları yer alıyor.
Sergi 25 Ekim tarihine kadar Fotografevi, Tütüncü Çıkmazı No 4, Galatasaray adresinde izlenebilecek.