Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2004 00:00
Bir simidin peşinden nereye kadar gidersiniz?Yolunuz hiç Karadeniz’e düşer mi? Eğer düşerse, Trabzon’dan yola çıkıp Rize’yi de göreyim derseniz, Sürmene’de mola verin derim.Girişte Humurgan’da Bozo’da peynirli pideyle başlayın keşfe...Tatlı niyetine ne yazık ki pastanelerinde bulunmayan şıra malezini tatmanızı dilerim. Akşama doğru mis gibi bir çayın eşliğinde, çıtır çıtır bir simit ne kadar iyi gider. Zarha’da Sürmene Pidecisini işleten Meryem Hanım Osmanlı simidi yapıyor.Yani hazırladığı simitleri susamlamadan önce pekmezli soğuk suya batırıyor, bol susamla fırına sürüyor. Fırından 22 ayar altın sarısı renginde çıkıyor simitler. Tadıp da sevmeyen yok... Bu arada fırında mercimek çorbası ,pideleri ve lahmacunu da çok güzel Meryem Hanım’ın..Yolunuz düşer diye... İNCE NOKTALARBayatlamış ekmeklerin üzerine su serpip, folyo kağıdına sararak, 5 dakika fırında ısıtın. Böylece taze ekmekler elde edersiniz.ANNEMİZİN MUTFAĞIPatlıcanlı bitez böreğiYapılışı:Patlıcanları közleyin. Peynir, tuz, karabiber ve zeytinyağını ilave edip karıştırın. Bir kapta, un ve margarin, tuz ve süt ile hamur elde edip, üzerini örterek 30 dakika dinlendirin.Hamurdan iki eşit beze yapın, bezelerden birini oklava ile incelterek, önceden yağladığınız cam tepsiye yayın. Üzerine iç harcını yayın. Diğer bezeyi de açarak harcın üzerine kapayın.Yumurta sarısı ve suyu çırparak, üzerine sürün. Böreği kare dilimlere, her bir kareyi de iki üçgene ayırın.175 derecede 35 dak. pişirin. 10 kişilikHazırlama süresi 35 dakikaPişirme süresi 35 dakikaHamur için125 gr margarin (yumuşamış)1,5 su bardağı süt4 su bardağı un1 çay kaşığı tuzİçi için6 adet orta boy patlıcan (konserve olabilir)1 su bardağı rende kaşar1
yemek kaşığı un1 çay kaşığı tuz, karabiber2 yemek kaşığı zeytinyağıÜzeri için1 adet yumurtanın sarısı2 yemek kaşığı suGüvey kurabiyesiYapılışı:Kakao, margarin, pudra şekeri, vanilya, limon kabuğu rendesi ve tuzu koyup, avucunuzun içiyle ezerek karıştırın. Unu ilave edip, katı kıvamlı kurabiye hamuru tutuncaya kadar yoğurun. Üzerini örterek 30 dak. bekletin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yarım parmak kalınlığına merdaneyle açın. Kalıplar yardımıyla kurabiyeleri şekillendirin.Tepsiye dizdiğiniz kurabiyeleri, 175 dereceye ayarlanmış fırında 15 dak. pişirin. Çilekli oralet ve sütü, karıştırın. Oraletli sütü, krem şantiye yavaş yavaş ekleyerek mikserle çırpın. Krem şantiyi buzdolabında 30 dak. beklettikten sonra kurabiyeleri süsleyin. 10 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi2 yemek kaşığı kakao150 gr. margarin1 paket vanilya1 adet limon kabuğu rendesi4 yemek kaşığı pudra şekeri2 adet yumurtanın sarısı1 çay kaşığı ucu tuz2,5 su bardağı unÜzeri için1/2 paket krem şanti2 yemek kaşığı çilekli oralet (veya 1 çay kaşığı ucu pembe gıda boyası)1 çay bardağı süt
button