Güncelleme Tarihi:
İstinye Devlet Hastanesi'ne önce bir vatandaş olarak gittik. Birçok aksaklık saptadık. Ardından bir gazeteci olarak girdiğimiz hastanede Başhekim Ahmet Nabi Kızmaz ile görüştük. İşte günahı ve sevabıyla İstinye Devlet Hastanesi...
İstinye Devlet Hastanesi'ne girerken galoş giyilmesi zorunlu. Ama bu kurala herkes uymuyor. Ziyaretçilerden bazıları 50 bin lira ödeyip galoşunu giyiyor, bazısı da elini kolunu sallayarak içeri giriyor. Kapıdaki görevli kadının, ziyaretçilere ‘‘lütfen galoş giyin!’’ demekten dilinde tüy bitmiş. Gerçi bu kapıdan giren herkes galoş giyse de faydası yok. Çünkü hastanenin kafetaryasından da giriş var ve bu girişte galoş yok. İçerideki tuvalete girerken galoş çıkartmak da vicdanınıza kalmış. Ama tuvaletten çıktıktan sonra giyseniz de nasıl olsa galoşlar temiz değil.
Ekrana bakmıyorlar
Polikliniklerde her bölüm için ayrı bir fiş alınması gerekiyor. Hasta sayısı fazla olduğu için dahiliyeye iki bölüm ayrılmış. Hastalar muayene olabilmeyi garantilemek için her iki bölümün de fişini makinadan koparıyor. Tabii hasta bir bölüme muayene olduğundan öteki fiş de çöpe gidiyor, muayene sırası da. Başhekim ile yaptığımız röportajda buna bir çözüm getirildiğini öğrendik. Girişte kaçıncı numaranın muayene edildiğine dair dijital bir ekran var. Ekran çoğu zaman kullanılmıyor. Sebebini bir hemşire şöyle anlatıyor: ‘‘Hastaların nasıl olsa ekrana baktığı yok. Kapıda bekleşmeyi tercih ediyorlar. Birbirlerine sorup, kaçıncı sıranın içeride olduğunu öğreniyorlar.’’ Bu, kapıdaki birikmeyi daha da artırıyor. Zaten koridorlar dar, insan dolu, yürümek çok daha zorlaşıyor. Gelen hastaların birçoğu okuma-yazma bilmiyor ya da çok yaşlı. Bu, sistemi daha da aksıyor.
Dahiliyeciyim, uzmanına sor
Hekim, yoğun hasta trafiğinden bir ilaçtan kaç tane alınacağını yanlış yazabiliyor. Bunun için hastaneye tekrar geri dönüp, tekrar galoş satın alıp, tekrar sıraya girip hatayı düzelttirip damgalatmak gerek.
Birkaç hastalıktan muzdarip hastalara yazılan ilaçlarda hekime ilaçların birbirleriyle etkileşimi sorulduğunda ‘‘ben dahileciyim bu ilaçları bilirim, öteki ilaçları git uzmanına sor’’ diye tersliyor. Ya da örneğin patoloji laboratuvarından alınan raporda yazılı tanıyı doktora sorduğunuzda ‘‘Anlatması zor, zaten anlatsam da anlayamazsınız’’ diyebiliyor.
Sabahları hastanede görevli memurlar gişenin önünde çay içiyor. Hastalar memurun görevine başladığını zannedip kuyruğa geçiyor. Memur kuyruğu görünce ‘‘Ben fiş kesmiyorum, yanda bekleyin’’ deyince olanlar oluyor. Sağ tarafta zaten kuyruk yapmış olan insanlar diğer kuyruğa katılmaya çalışıyor. Bir kavgadır başlıyor. Üst kattaki bazı hemşireler ise ayakta sancıdan kıvranan hastaya ‘‘Buyrun, dinlenme odamızda oturun’’ bile demeyecek kadar ilgisiz. Hatta es kaza hasta bir soru sorar diye de gözgöze gelmemeye çalışıyorlar. En yardımseverler temizlik görevlileri. Çaresiz hastalar onlardan medet umuyor.
Fotokopi için 100 metre
Bir de fotokopi derdi var. Muayene olmak için önce kuyruğa girip para ödemeniz gerek. Sonra başka bir kuyruğa girip muayene formu almanız lazım. Ama bunu almak için Bağ-Kur Vizite Defteri'nin önyüzünün fotokopisini çektirmelisiniz. Bir ay öncesine kadar hastanenin ‘‘Halkla İlişkiler’’ adını verdiği küçük bölmede fotokopi makinası vardı. Başında görevli bulunduğu zamanlar fotokopi çekilebiliyordu. Yaklaşık iki ay önce kaldırıldı. En yakın fotokopici ise İstinye Taksi Durağı'nın orada. Bu da neredeyse hasta ya da hasta yakınının 100 metre yürümesi demek. Neyse ki, başhekim ile röportaj yapmaya gittiğimizde bir fotokopi makinası konduğunu da gördük.
Bunlar yapılacak mı?
Hastane yılbaşına kadar internette olacak.
Hastalar doğrudan telefonla randevu alabilecek. Sabah telefonla hazır randevular, öğleden sonra ise bu hizmetten haberdar olmayan ve acilen gelmiş hastalar muayeneye kabul edilecek.
Temel branşlar ve laboratuvarda nöbet koyulacak. Şimdilik, cerrahi ve kardiyoloji uzmanları 'telefonla çağrılı' olarak çalıştırılıyor.
Muhtarlarla işbirliği yapılarak mahallelerde gönüllü vatandaşın kan grupları, adres ve telefonları tespit edilecek.
Okullarda uzmanlarla ilkyardım dersleri, diş bakımı ve insan ilişkilerini anlatan konferanslar verilecek.
Mahalli spor kulüplerinin sağlık yönünden desteği ve performanslarının arttırılması da verilen kararlar arasında.
Yılbaşına kadar MR açığı kapatılacak.
Beş yataklı yoğun bakım ünitesi, 10'a çıkarılacak.
Beş adet olan diyaliz ünitesi yakında 10'a çıkarılacak.
Kadın Doğum Bölümü yeni modern ameliyathanesi ve doğumhanesi ile yakında hizmete sokulacak.
Doğumhane ile yeni doğan ünitesi yanyana olacak.
Beşinci ameliyathane cihazlar ve kliması dışında tamamlanmış.