Bir gün internete girdi 74 çocuğu olduğunu öğrendi

Güncelleme Tarihi:

Bir gün internete girdi 74 çocuğu olduğunu öğrendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2011 00:00

Bostonlu avukat Ben Seisler öğrencilik yıllarında hukuk fakültesindeki masraflarını karşılamak için spermlerini bir sperm bankasına satmıştı. Üç yıl boyunca böyle gelir elde ederek okulunu bitirmişti. Ama 10 yıl sonra bu spermlerinin karşısına ‘74 çocuğunuz var’ olarak çıkacağını bilemezdi

Haberin Devamı

Amerikalı üniversite öğrencisi Ben Seisler, Virginia’daki ünlü George Mason Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi görüyordu. Ama hem okul ücretlerini karşılamak hem de asgari ihtiyaçlarını karşılayarak yaşamını sürdürmek pek kolay değildi. Öğrenimini yarıda bırakmamak için para kazanmalıydı. Bu da sadece kemer sıkarak yapılmazdı. Acaba yeni bir gelir kapısı bulabilir miydi?
Bunun için ilk çare bir iş bulup çalışmaktı. Ama Seisler çalışmaktan ziyade başka bir yol keşfetti. Spermlerini satacaktı! Okulunun bulunduğu Fairfax kasabasındaki bir sperm bankasına başvurdu genç hukukçu adayı. İlk donörlüğünde 150 dolar aldı. Üstelik işlem biter bitmez para cebindeydi. Bu harika bir para kazanma yoluydu. Bunun üzerine üç yıl boyunca defalarca sperm bankasının yolunu tuttu. Öyle ki sayısını bile unuttu kaç kez sperm verdiğinin. Okulunu bitirdi ve avukatlığa başladı.
İlk donörlük denemesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra geçen yaz Seisler’i bir şey dürttü. Üç yıl boyunca sayısız kez bankaya uğramıştı. Bu kadar sperm boşa gitmiş olamazdı. Akıbetlerini merak etti. ABD’deki sperm donörleriyle çocuklarını bir araya getirmeyi amaçlayan Donor Sibling Registry’nin web sitesine girdi. Yıllar önce kendine verilmiş kod numarası 2149’u girdi ve... Gözlerine inanamadı... Web sitesine göre tam 74 çocuğun biyolojik babasıydı. Önce inanmak istemedi. Sonra gerçeği kabullendi.
Boston.com’a verdiği röportajda yine de şaşkındı. “Aslında o zaman Fairax Croybank’te kimliğimin gizli tutulacağını söylemişlerdi. Ben de buna inanmıştım. Bu kadar çok kişinin beni aradığını tahmin etmemiştim.” 10 yıl önce böyle bir takip sistemi kurulacağını, Donor Sibling Registry’nin bu kadar ilgi göreceğini de hiç tahmin etmemişti. Siteye kayıt olur olmaz biyolojik babasını arayan çocuklar veya anneleri tarafından e-mail bombardmanına tutuldu Seisler.

Haberin Devamı

TOPLAM ÇOCUK SAYISI 140’I BULABİLİR

Tam anlamıyla feleği şaşmıştı. Kafasında bir hesap yaptı. Biyolojik çocuklarının sayısı daha da fazla olmalıydı. 74, sadece site üzerinde kayıtlı olan çocukların sayısıydı. Muhtemel rakamın 120 ila 140 olabileceğini düşünüyordu. Üstelik yakında evlenecekti. Bu durumu müstakbel eşine nasıl açıklayacaktı? Nişanlısı da durumu büyük bir şaşkınlıkla karşıladı. “Hepsi tek tek kapını çalarsa ne yapacaksın” diye sordu.
Peki bu kadar çok anne onu nasıl seçti? Amerikan Baro Derneği’nin gazetesi ABA Journal’a göre iyi bir hukuk fakültesinde okuyan geleceği parlak avukat Seisler’in spermlerinin bu kadar ilgi çekmesinin sebebi şuydu: Özellikle 2002-2007 döneminde avukatlık mesleği ABD’deki en parlak günlerini yaşıyordu. Birçok potansiyel anne çocuğunun biyolojik babasının böyle parlak bir avukat adayı olmasında bir sakınca görmemişti. Halbuki 2007’den sonra Amerikan ekonomisi ciddi bir durgunluğa girdi ve avukatlık birkaç yıl öncesi kadar parlak bir meslek olmaktan çıktı.
Seisler, 74 biyolojik çocuğuna karşın nişanlısını ikna etmeyi başarıp geçen ağustos ayında evlendi. Halen Donör Sibling Registry’ye girmeye devam ediyor. Biyolojik çocuklarını düzenli şekilde takip edebilmek için excel programında bir dosyayı kullanıyor. Biyolojik çocuklarının en büyüğü dokuz yaşında. Üstelik Seisler yıllar önce sperm vermeyi kesti. Fakat buna rağmen spermleri hâlâ rağbet görüyor. Çünkü bildiği en küçük çocuğu henüz bir yaşını bile doldurmadı.

Haberin Devamı

BİYOLOJİK BABALAR İLE ÇOCUKLARINI BULUŞTURAN SİTE

Donor Sibling Registry, 2000 yılında Wendy Kramer tarafından kuruldu. Kramer’in amacı bir bankadan alınmış spermlerle doğmuş çocukların biyolojik babalarını ve varsa kardeşlerini bulmalarına yardım etmekti. Kendisi de bir erkek çocuk annesi bekâr bir kadındı. “Oğlum iki yaşındayken bana geldi ve babasının ölüp ölmediğini, ona ne olduğunu sordu. Altı yaşına geldiğinde artık biyolojik babasını kesinlikle tanımak istiyordu. Bir süre sonra başka biyolojik kardeşleri olup olmadığını da merak etmeye başladı.” Kramer, babaya ve kardeşlere ulaşmak istedi ama sperm bankası ona yardımcı olamadı. Bunun üzerine önce bir Yahoo Group kurarak işe başladı. Bu sayede oğlu önce biyolojik babasıyla sonra da altı kız kardeşinin üçüyle tanıştı. Haberleşme grubu zaman içinde ücretsiz çalışan bir internet veri tabanına dönüştü ve babasını ya da kardeşini bulmak isteyenler sperm bankasından verilmiş kimlik numarasıyla siteye girip aradıkları kişilere ulaşabilir hale geldi.

Haberin Devamı

BİR ANDA 150 KARDEŞİ OLDU

Sosyal yardım uzmanı Cynthia Daily (48) yedi yıl önce kadın sevgilisiyle birlikte çocuk sahibi olmak istemiş. Bunun için de bir sperm bankasına başvurmanın en kolay yol olacağını düşünmüştü. Bu yolla bir erkek çocuk sahibi oldu. Daily de oğlu yedi yaşına geldiğinde acaba kardeşi olabilir mi düşüncesiyle Donor Sibling Registry’ye başvurdu. Ve oğlunun tam 150 kardeşi bulunduğunu gördü.

ABD’DE SINIRLAMA YOK ENSEST ENDİŞESİ ARTIYOR

Fransa, İngiltere, İsveç gibi Avrupa ülkelerinde sperm donörünün kimlik bilgileri tamamen gizli tutuluyor. Yani herhangi bir veri tabanı üzerinden biyolojik babaya ulaşma imkanı bulamıyor çocuklar. Ayrıca Avrupa’da bir erkeğin kaç kere donör olabileceğine dair sınırlar var. Örneğin İngiltere’de Warnock raporundan sonra bir donöre en fazla 10 kez baba olabilme sınırı getirilmişti.
Buna karşılık ABD’de donörün kimliğine bazı uzman veri tabanları üzerinden ulaşmak mümkün. ABD’de her yıl 30 bin ila 60 bin çocuğun bankadan alınmış spermler sayesinde doğduğu tahmin ediliyor. Ayrıca bir donörün spermlerinin kaç kere kullanılabileceğine dair bir sınırlama da yok. Bu durum, sağlık çalışanlarını ve bazı aileleri olası ensest ihtimaline karşı endişelendiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!