Güncelleme Tarihi:
İngiliz usulü sahne komedisi Karmakarışık, 1980'li yıllarda Thatcher döneminde bir bakanının İşçi Partisi'nin sekreterlerinden biriyle bir gecelik kaçamak yapmak üzere bir otel odası tutmasıyla başlıyor. Her şey önceleri yolunda gidiyor gibi görünse de şehrin manzarasını da gecelerine katmak isteyen çift perdeyi açtığında cama sıkışmış bir cesetle karşılaşıyorlar. İşte oyun boyunca başınızı döndürecek hareketli ve oyunun adı gibi karmakarışık ilişkilerin hepsi bu olaydan sonra başlıyor. Sadece iki kişinin tuttuğu odada bir süre sonra tüm oyuncuları bir şekilde görmeye başlıyoruz. Bunlar arasında otelin hizmetlilerinden birini canlandıran paragöz Ali Uyandıran ve saf, hâlâ annesiyle yaşayan, kadınlarla ilişki kurmayı beceremeyen bakanının özel kalemi rolündeki Ali Sunal gösterdikleri performansla dikkatinizi yoğunlaştıracağınız oyuncular arasında yer alıyor.
YÖNETMEN OYUNCU DA OLURSA
Fars tiyatrosunun gerektirdiği matematiği ve trafiği deforme etmeden, koreografik komiklikere daha fazla yer vermeye çalışıyor yönetmen Emre Törün. Her şeyin karışmasına sebep olan ceseti de canlandıran yönetmen Törün, bu durumun provalar sırasında oyuncuları daha iyi anlamasını ve oyuna başka bir açıdan bakmasını sağladığını söylüyor. Ancak tabii ki oyunda rol almasının çeşitli komik ve negatif durumları da olmuş.
YÖNETMENANLATIYOR: ALATURKA DAVRANIŞLARA MÜDAHALE ETMEDİM
Önce bu oyunda ilginizi neyin çektiğini öğrenebilir miyiz?
-Fars diye adlandırılan bu oyun türünü Türk halkının çok komik bulduğunu ve bu tarz oyunlarda çok eğlendiğini biliyorum. Açıkcası ben de bu türden çok keyif alırım. Benim ve sevgili Ali Sunal'ın gerçek tercihi aslında bu tarzda yazılmış çağdaş bir Türk oyununu sahneye taşımaktı. Yeni bir “Türk Farsı” yazdırmak için bir kaç genç yazar arkadaşımızı seferber ettik. Ancak yeni yazılan bir oyunun çok iyi hazırlanması ve üstünde fevkalade titizlikle çalışılması gerekiyor. Zaman gerektiren bir şey. Yeni oyunun yazım çalışmaları yürütülürken, zamanı iyi değerlendirip antreman yapmak amacıyla, bu türün en önemli isimlerinden biri olan Ray Cooney’nin bu oyununu ben de yönetmen olarak çalışıp türün inceliklerine iyice hakim olmak istedim. Öyle sanıyorum ki Karmakarışık benim yapacağım son yabancı oyun olacaktır. Bundan sonraki oyunumuz çok büyük bir ihtimalle güncel bir Türk Farsı olacak.
Bir İngiliz komedisini sahneye taşırken, Türk izleyicileri için dikkat ettiğiniz noktalar oldu mu?
-Özellikle belli bir dönemi çağrıştırmamaya özen gösterdim. Bence en önemlisi, alaturka hal ve davranışlara, hatta tonlamalara çok fazla müdahale etmemiş olmam. Türk izleyicisinin kendini bu akışa daha yoğun kaptıracağını düşündüm. Bence Fars tiyatrosunun en önemli unsuru olan "gerçek içinde saçma" komiğini en iyi şekilde ortaya koymak için, hiçbir yabancılaştırmaya gitmedim. Durumları en yalın haliyle vermeye çok özen gösterdim. Seyircilerimizin hiçbir negatif şey düşünmeden iki saat boyunca doyasıya eğlenip gülmesi ve rahatlaması için elimden gelen herşeyi yapmaya çalıştım.
Sahnede gerçekten çok hareketli, hatta yeri geldiğinde kafaları karıştıran bir oyun izledik. Siz çalışmalar sırasında neler yaşadınız?
-Sadece güldürmeyi amaçlayan bu tarzın “olmazsa olmazı”, yüksek bir ritmle oynanıp, seyirciyi mantık arayışına sokmamaktır. Seyirci sadece duruma gülmelidir. Sorunuzdan anladığım kadarıyla bunu başarmışız. Çalışmalara ise 36 gün sürdü. Provalarda inanılmaz bir eğlence ve keyif yaşadık. Bulduğumuz her yeni espride, gülme krizinden yarım saat provalara ara verdiğimiz bile oldu.
İngiliz komedi ustası Ray Cooney'nin kaleme aldığı, Haldun Dormen ve Kemal Uzun tarafından dilimize çevrilen ve Emre Törün tarafından yönetilen Karmakarışık'ta Ali Sunal, Volkan Ünal, Zeynep Gülmez, Yasemin Öztürk, Ali Uyandıran, Deniz Oral, Gazanfer Ündüz, Nurkan Törün ve Cansın Özyosun rol alıyor.
Oyunu 31 Mart'ta saat 15.00'te, 29-30 Mart'ta ise saat 20.30'da Profilo Kültür Merkezi'nde izleyebilirsiniz.
Adres: Cemal Sahir Cad. Mecidiyeköy
Tel: 0212 216 44 00