Bir ay boyunca tek başına yaşam mücadelesi verecek

Güncelleme Tarihi:

Bir ay boyunca tek başına yaşam mücadelesi verecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2010 00:00

Fransa-Türkiye arasında düzenlenen Cap İstanbul’un dördüncü ayağı 19 Eylül’de Fransa’nın Toulon’da başlıyor. Beş etapta çeşitli ülkelerden 27 yat yarışacak. Yelkenciler yatlarında tek başına, dört ülke karasularını ve üç deniz geçecek. Toplam 1590 deniz mili. Herkese eşit miktarda dağıtılan erzaklarla hayat mücadelesi vermeleri bekleniyor. Bu dayanıklılık yarışında Türkiye’yi ödüllü yelkenci Selim Kakış (37) temsil edecek

Figaro Beneteau sınıfı teknelerin kullanıldığı Cap İstanbul Fransa’da başlayıp, Sicilya, Atina ve Didim etaplarıyla devam eden tek kişilik bir yelken mücadelesi. Tekneler yaklaşık bir ay boyunca suda kalacak ve 13 Ekim’de İstanbul Ahırkapı önündeki bitiş noktasına ulaşmaya çalışılacak. Filo daha sonra İstinye’de kurulacak Yarış Köyü’ne bağlanacak.
Yarışta Türkiye’nin rakipleri Fransız, İtalyan, İngiliz, Alman ve Portekizli yarışmacılar. İkisi kadın. Türkiye adına da daha önce Avrupa Şampiyonu da olan Selim Kakış yarışıyor. Kakış için özel bir tekne kiralandı. Fransa’dan gelen özel antrenörle uzun çalışmalar yapıldı.

GENLERİNDE DENİZCİLİK VARDI

Şimdi Fransa’da olan Selim Kakış Karadenizli. Denizcilik genlerinde var. Ticaretle uğraşan büyükbabaları motorun olmadığı dönemlerde, büyük yelkenlilerle ticaret yapıyormuş. O da aile geleneğine bağlı kaldı. Yelkenliyle de ilk kez üç yaşında tanıştı. İki abisiyle sık sık denize açıldı. Yelkenli kullanmayı öğrenerek kendini bu konuda geliştirdi. Hatta bu spora çılgınlık derecesinde bağlandı. Yelken hayatının büyük bölümünü kaplamaya başladı.
1995’te katıldığı yarışmada Avrupa şampiyonu oldu. Bu şampiyonluk sayesinde burs kazanarak üniversite için ABD’nin yolunu tuttu. Uluslararası ilişkiler okumaya başladı, dil eğitimi aldı. Ama devreye 2000 olimpiyatlarına hazırlıklar girince, geri dönarak düşüncesiyle eğitimini yarım bıraktı.

7’DEN 77’YE HERKES YAPABİLİR

“Yelkenli herkesin öğrenebileceği bir spor. Yedi yaşından itibaren başlamak mümkün. Yaş sınırı da yok. Sağlığınız el verdiğince ve tekne üzerindeki dengenizi korudukça yapabilirsiniz. Bu spor tıpkı çocukluk dönemine benziyor. Önce emekliyor, ardından yürüyor, en sonunda koşuyorsunuz. Üç aylık bir eğitim sonunda rahatlıkla tekneye hakim olunabilir” diyor Kakış.
Yelken sporu için kol kuvveti lazım ama yeterli değil. Zeka da gerekiyor. Kakış, kol kuvveti yetmeyenler için de çareler düşünüldüğünü söylüyor: “Kol gücü lazım ama özel yelkenliler var. Engellilerin yaptığı sporların başında geliyor.”

İNGİLTERE’DE HAYATTA KALMAYI ÖĞRENDİ

Selim Kakış, Figaro II Sınıf Birliği’nin açık deniz yarışlarında ön koşulu ‘Denizde hayatta kalma’ eğitimi almak üzere İngiltere’ye gitti. Cornwall bölgesindeki kampta beklenmedik durumlarla başa çıkmayı öğrendi. Üç ana modülden oluşan eğitimin ilk bölümünde hayatta kalma, ikincide teknedeki sorunlarla başa çıkma, üçüncüdeyse ilk yardım konuları ele alınıyor.
* Hayatta kalma teknikleri; fırtına ve ağır deniz koşullarında teknede nasıl davranılması gerektiği, tekneyi terk durumunda can salını kullanma, sınırlı miktarda yiyecek ve suyla en uzun süre hayatta kalma, yangına karşı önlemler, haberleşme ve yardım isteme yöntemleri gibi konuları kapsıyor.
* İkinci bölümde fırtına ve ağır denizlerde oluşabilecek kaza ve hasarlar ele alınıyor. Direk ya da dümenin kırılması, gövdenin delinmesi ya da yırtılması gibi beklenmedik durumlarda yapılması gerekenler anlatılıyor.
* Üçüncü modülde kaza, yangın ya da yaralanmalara karşı ilkyardım teknikleri anlatılıyor. Yaralanma ve yanıkların tedavisi, acil kalp masajı başta olmak üzere, hayata geri döndürme yöntemleri de ana konular.

İSTANBUL AYAĞINDA BÜYÜKELÇİLER YARIŞACAK

Cap İstanbul, Olay Nautic tarafından düzenleniyor. Genel klasmanı belli olduktan sonra, 16 Ekim’de İstanbul’da finali yapılacak. Cap İstanbul’a katılan filo Boğaz’da ‘İstanbul Boğaz Trofesi’ adlı bir gösteri yarışı gerçekleştirecek. AB üyesi 27 ülkenin büyükelçisi bu yarış için İstinye’deki Yarış Köyü’ne davet edildi. Büyükelçiler seyirci olmayacak, Figaro Beneteau sınıfı teknelere binerek bizzat yarışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!