Bir aile prodüksiyonu PEPEE

Güncelleme Tarihi:

Bir aile prodüksiyonu PEPEE
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2011 00:00

Dört yıl önceye kadar ‘Rüzgarın Kızı’ adıyla Hürriyet’te motosiklet yazıları yazan Ayşe Şule Bilgiç yönetmen yardımcılığı, dizi oyunculuğu ve motosiklet yazarlığından sonra şimdi de çizgi film işine el attı. Çocukluktan beri hayalini kurduğu çizgi film karakteri Pepee’yi yaratan ve şarkıcı eşi Kıraç’ın tam desteğini alan Bilgiç bir ömür aradığı mesleği sonunda bulduğunu söylüyor

Düşyeri adlı çizgi film stüdyosunu kurmaya karar verdiklerinde, hayallerinin peşinden koştuğunu ifade eden Bilgiç, bir çizgi film karakteri yaratmanın çocukluk hayali olduğunu söylüyor: ‘Hep neden Türkiye’de yaratılmış bir karakter yok diye düşünürdüm. Bu kadar köklü bir geçmişe ve kültüre sahibiz. Zeki insanlarız.”
Bilgiç karakteri yaratırken “Öyle bir çocuk olmalı ki, Türk halkı yanaklarını mıncıklamak istesin” diyor: “Bir gün pazara çıktım, yüzlerce çocuk kıyafeti aldım. Bakıyorum yanakları sıkmalık bir çocuk oldu gerçekten de. Pepee 3-6 yaş çocukları hedefleyen bir dizi. Uzman bir ekiple yapılıyor. Renkleri, sayıları ve doğru davranışları öğretmeyi hedefliyor. Karakterleri çocuklar seslendiriyor.
“Pepee pedagoglarla hazırlanıyor. O kadar çok kişinin elinden geçiyor ki. Senaryo son hale geldiğinde artık benden öte, benden ziyade bir şey oluyor” diye anlatıyor yaratıcısı Bilgiç.

EV YAPIMI BiR KARAKTER

Yaklaşık dört yıl önce şarkıcı Kıraç ile evlenen ve bu evlilikten kızı Iraz doğan Bilgiç, Pepee’yi ailecek yarattıklarını söylüyor: “Kıraç müzikleri ve yaratıcı yönetmenliği yapıyor, Iraz seslendiriyor. Pepee her şeyiyle bana ait. En başta senaryosunu yazıyor, tasarımını yapıyor ve seslendiriyordum. İki kişi çıktık yola. Şimdi 40 kişilik kocaman bir aileyiz. Dünyada çizgi film sektörü 200 milyar dolarlık. Türkiye’de kimse bu sektöre para yatırmıyor. Çizgi film yapılsa bile yayınlanacağı yer büyük sorun. Neyse ki TRT Çocuk var. Böyle bir kanalın kurulacağından bile haberdar değildik. En kötü ihtimalle kızıma izletirim, arkadaşlarımın çocuklarına hediye ederim diyordum. Sonra TRT Çocuk kuruldu da rahatladık.”

İDEAL AMA MÜKEMMEL DEĞİL

Meraklı oğlan çocuğu Pepee; öğrenmeyi, araştırmayı, yeni şeyler keşfetmeyi, şarkı söylemeyi, arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi ve oyun oynamayı çok seviyor. Çok sevimli ama bir o kadar da inatçı. Zaman zaman inadı işleri zora soksa da arkadaşlarıyla sorunları çözmeyi ve herkesi mutlu etmeyi beceriyor.
Her bölümde saklı bir mesaj olduğunu söyleyen Bilgiç; “Anneler hep uslu çocuk istiyor. Çocuğa süt içermek istiyorsan, içme diyeceksin. Bak nasıl içiyor. Uzmanlara göre neşeli, mutlu, öğrenmeye çalışan, baş kaldıran, hareketli, gürültü yaparak sesini kavramaya çalışan, varlığını hissettiren ve sevilmek isteyen çocuk, idealaslında. Eğer aşırıya kaçıyorsa bir sorun vardır ama aslında ilgi bekliyordur” diyor.
Pepee’nin isminin kaynağını sorunca “Pepee konuşma zorluğu çekenlere Anadolu’da yıllardır takılan bir isim. Pepee’nin de konuşma bozukluğu vardı en başta. Şimdi çok farklı bir karakter. 23 Nisan’da yeni haliyle yayınlanmaya başladı, şimdi 50. bölümü yapıyoruz. Haftada bir yeni bölüm, günde üç kere tekrarlanıyor. Hedeflediği yaş grubu tekrarla öğreniyor” diyor.
Yakın zamanda Pepe’nin dergisi de piyasaya çıkıyor. Eylül’de satılmaya başlanacak dergi; hem annelere yönelik bir içerik hem de çocuklarla birlikte zaman geçirecekleri eğlenceli oyunlar içeriyor.

Gazeteyi yap, iPad’i kap

Hürriyet Çocuk Kulübü, çocukların el becerileri ve yeteneklerini gösterebileceği, beş hafta sürecek olan ‘Kendi Gazeteni Yap’ yarışmasını başlattı. Tasarlanan aday gazetelerin arasından son beşe kalanlar, Hürriyet Çocuk Kulübü’nün internet sitesinde bir hafta boyunca oylamaya sunuluyor. İlk haftanın oylaması yapıldı ve finalistleri belli oldu. Her haftaya ayrı ödüller var. Bir, üç ve beşinci haftaların ödülleri iPad; ikinci haftanın ödülü Nintendo Wii, dördüncü haftanın ödülüyse Playstation. 7 Ağustos’ta son finalistler yayımlanacak. Ayrıntılı bilgi için: www.tipeez.com
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!