Güncelleme Tarihi:
* Tasarım yürüyüşleri
Bienal kapsamındaki en bilgi verici etkinlik olan ‘Tasarım Yürüyüşleri’ sekiz farklı rotadan oluşuyor. Farklı disiplinler hakkında bilgi edinme ve gözlem yapmaya olanak tanıyan yürüyüşlere bir kerede 20 kişi katılabilecek. İçlerinden Kuzguncuk, Beyoğlu-Cihangir-Galatasaray, Şişhane-Galata ya da Nişantaşı-Teşvikiye’yi rotalarını tercih edebilirsiniz. “Yok ben tarihi mekânlara ilgiliyim” diyorsanız bugün size Sultanahmet-Fener-Balat-Karaköy yürüyüşünü tavsiye ederiz.
Yürüyüşlere katılmak için yapmanız gereken bienal sergi mekânları, Biletix satış noktaları veya İKSV gişesinden bilet almak. Tasarım Yürüyüşleri ile ilgili ayrıntılı bilgi ve katılım için: designwalk@istanbuldesignbiennial.org adresiyle iletişime geçebilirsiniz.
* Yaratıcı Film Kuşağı
Bu bölümde dokuz ülkeden tasarıma, tasarımcıya ve nesneye odaklanan 19 belgesel ve video var. Filmler, Pera Müzesi Sinema Salonu, Akbank Sanat, İstanbul Modern, Karaköy TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi ve Fransız Kültür Merkezi’nde gösterilecek.
Gary Hustwit’in kent tasarımı üzerine çektiği uzun metraj belgeseli ‘Urbanized’ (Kentleşmiş) kentsel tasarımın ardındaki meselelere ve stratejilere bakarken, dünyanın en önemli bazı mimarlarını, planlamacılarını, kanaat önderlerini, inşaatçılarını ve düşünürlerini de ekrana taşıyor. Belgeseli 22 ve 27 Kasım’da izleyebilirsiniz. Film gösterimlerine İstanbul Tasarım Bienali bilet sahipleri ücretsiz katılabiliyor.
* Atölye Çalışmaları
22-27 Mart arasında atölye çalışmalarının ön etkinlikleri kapsamında düzenlenen 12 atölye çalışmasında, 250’ye yakın üniversite öğrencisi, yaklaşık 30 uluslararası tasarımcıyla çalışıp proje geliştirdi. Atölye çalışmalarında tasarlanan ürün, proje, eskiz ve bu sürece dair tüm materyaller bianelle eş zamanlı olarak farklı mekânlarda sergilenecek. Bu işlere ev sahipliği yapan Amina Agueznay ile Takı Tasarımı Atölyesi, Anon Pairot ile Deri Tasarım Atölyesi, Coca Cola Design Team, TAG Platform Atölyesi, Luis Urculo ile Mimarlık Atölyesi, Marc Brettilot ile Yemek Tasarım Atölyesi, Max Lamb ile Seramik Atölyesi, Made in Şişhane ve Design Quartier Ehrenfeld, SALON/Amsterdam-İstanbul, Temel İhtiyaçlar için Tasarım ve Tasarımda Özelleştirme atölyelerinin detayları için http://istanbuldesignbiennial.iksv.org/all-events/ adresine göz atabilirsiniz.
Bienal’e gitmişken
* Şişhane Rook’ta kokteyl tadın
* Karaköy Ops Cafe’de kahvaltı edin
* Sultanahmet Sultan Pub’da bira için
* Pera Müzesi içindeki Pera Cafe’de bir şeyler atıştırın
* Öğlen kahvenizi Karaköy Karabatak Julius Meinl’da için
* Akbank Sanat’ın yakınındaki Zencefil Cafe’de salata yiyin
* Havalar iyice bozmadan İstanbul Modern’in kafesinde Boğaz’a karşı içkinizi yudumlayın
Ne okumalı?
İstanbul Tasarım Bienali’ne gitmeden önce Zero İstanbul Design Guide ve Paper Tag’i okumayı unutmayın. Bu dergileri bienale katılan mekanlardan edinebilirsiniz.
Taht gibi şişe
Tasaramcı Derin Sarıyer, İKSV Tasarım Bienali için dev bir koltuk üretti. Şişe şeklindeki ilginç tasarım, 12-18 Kasım’da görülebilir
Derin Sarıyer, mobilyadan gelen tecrübesini İstanbul Tasarım Bienali’nde ikonik Absolut Blank şişesi için kullandı. Sanat hareketinin bir parçası olan iş, iki parçadan oluşuyor. Toplamda altı haftalık yoğun bir çalışmanın ürünü tasarımın ilk safhasında şişenin iki boyutlu beyaz bir kanvastan doğmasını görüyoruz. Devamında gelen ikinci işse koltuk olarak da kullanılabilen bir şişe. Derin Sarıyer süreci şöyle anlatıyor: “Temiz bir sayfadan yola çıktım. Şişe tek bir düzlemden sade bir şekilde ortaya çıkıyor. Şişenin gelişimini olabildiği kadar az aşamada, üç görselle anlattım. Etrafındaki kafesi andıran metal çubukların yarattığı yarı şeffaflık, oturana bir koruma alanı sağlıyor. Önce siyah ve beyaz çalıştım fakat sonra neşe versin diye parlak sarı rengi de kullanmak istedim.”
Şişenin doğuşunu anlatan beyaz kanvas ve son hali olan üç koltuk, Şişhane’deki İKSV Nejat Eczacıbaşı Binası’ndaki İki Oda’da sergilenecek. Sanatçının fikrin doğuşunu ve üretim sürecini anlattığı videosu da izlenebilecek.