Biber gazı ve etkileri

Güncelleme Tarihi:

Biber gazı ve etkileri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2013 18:12

Her eylemin bir simgesi var. Taksim Gezi Parkı’nda polisin yüzüne biber gazı sıktığı “Kırmızılı Kadın” Türkiye’deki eylemlerin simgesiydi.

Haberin Devamı

Brezilya’daki eylemlerin simgesi ise yakın mesafeden polisin yüzüne biber gazı sıktığı bu kadın oldu. Uzun zamandır gündemden düşmeyen biber gazını yakından tanımak ister misiniz?

Bu gaz yüzyıllar önce Çinliler, Japonlar ve Hintliler tarafından toz biberden karışım yapılarak savunma ve saldırı amaçlı savaşlarda kullanılıyordu. İlk kez 1800’lü yıllarda göz yaşartıcı sprey olarak üretilen bu kimyasal gaz özellikle Vietnam Savaşı sırasında sprey ve bomba olarak kullanıldı.

Biber gazının ana maddesini oluşturan kapsikum ailesine ait kapsikum oleoresin, dünyanın en acı biberi olan Şili biberinin özünden çıkartılan bir gıda maddesidir.

Biber gazının içinde bulunan ve tahriş edici ana madde olan “kapsaisin” yüz ve akciğerlerde doku şişmesine neden olur.  Madde aynı zamanda vücutta yoğun bir ısı hissi yaratır.

Haberin Devamı

Bazı durumlarda vücut, gazı dışarı atmaya çalışırken bronşlarda spazm ve daralmalara yol açabiliyor. Kalbin hızlı atması, bulanık görme ve küçük kornea hasarı ise tipik belirtiler arasında. Tek seferlik maruz kalınan gaz gözde kalıcı zarar vermese de gaza maruz kalma tekrarlanırsa korneada duyarlılık meydana gelebiliyor.

Biber gazının ölüme neden olup olmadığı tartışılırken Brezilya Ulusal Adalet Enstitüsü yayınladığı raporda, gözaltında bulunan iki kişinin astımdan ölmesinin biber gazı etkisiyle olduğu bildirdi.

Biber gazının acısını hafifletmek için birtakım yöntemler de kullanılıyor.

ABD’de 2008 yılında yapılan bir çalışmada 49 gönüllü, biber gazını başta yüzlerinde olmak üzere tüm vücutlarında denediler.

Araştırmacılar gönüllüleri beş kişilik gruplara ayırarak, her birini su, süt, bebek şampuanı, lidokain krem ve anti-asit gibi farklı yöntemlerle tedavi etmeye çalıştı. Biber gazına karşı tek etkili tedavi yolu ise “zaman” oldu.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!