Güncelleme Tarihi:
Diş rengi yaşla ilgili mi?
Genç insanların dişleri daha beyazdır. Çünkü kesici kenarlardaki diş minesi, gençlerde nerdeyse cam gibi transparandır. Ancak yaş ilerledikçe mavimsi beyaz kenar yıpranır ve diş daha az saydam görünür, diş kökü açığa çıkar. Çay ve kahve gibi boyayıcı maddeler rengini değiştirir.
Her dişle Cindy Crawford gülüşü kazanılabilir mi?
Modern tıp, dişlerin rengini açmak için çok sayıda olanak sağlıyor. Dişin dış yüzeyindeki renk değişikliğini düzeltmek bir sorun değil. Kahve, çay, nikotin veya ilaçların neden olduğu sararmaları, diş hekimleri el aletleri, ses dalgaları ve son teknolojiye göre ışınlarla yok edebiliyorlar. Beyaz görünmelerini ise ‘‘Bleaching’’ denilen beyazlatma işlemi gerçekleştiriyor. Bunun için de özel kimyevi maddeler kullanılıyor.
Diş içinden gelen renk değişimlerinin nedeni ne?
Bunun da çeşitli nedenleri var. Örneğin safra yolundaki rahatsızlıklar dişleri yeşile, sarılık ise gri-siyah renge boyar. Kahvemsi sarı dişler, diş minesinin oluşumunu engelleyen kalıtımsal bir bozukluktan kaynaklanabiliyor.
İlaçlar da dişin rengini etkileyebiliyor mu?
Bazı ilaç türleri dişlerin rengini etkileyebiliyor. Dişin oluşum evresinde alınan ‘‘Tetracyclin’’ adı verilen bir antibiyotik dişlerde sarılığa neden oluyor.
Tek bir dişin karalığı neden oluyor?
Bunun nedeni ya kanal tedavisi ya da diş sinirinin ölmesine neden olan bir darbedir. Böyle bir dişi içten de beyazlatmak mümkün. İçine konulan özel bir dolgu, diş beyazlayıncaya kadar tutulur ve istenilen beyazlığa gelince boşaltılır.
Beyazlatma zararlı mı?
Sağlık açısından zararı yok, ama sinirin ya da diş etinin hassaslaşması mümkün. Bazen de doğal olmayan aşırı bir beyazlık oluşabiliyor ya da diş iyice hassaslaşıp kırılabiliyor.
Diş aralığı nasıl kapatılır?
Çocuk yaşta tel takılır. Büyük yaşta takılan telin de faydası var. Ama tel istenmiyorsa, uygulanan başka bir yöntem var. Bunun için de dişlere özel bir madde sürülerek şekil verilmekte. Bu yönteme ‘‘Contouring’’ deniliyor.