Benimki 10’ar yıllık baharlar bundan sonrası karnabahar artık

Güncelleme Tarihi:

Benimki 10’ar yıllık baharlar bundan sonrası karnabahar artık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2007 00:00

Erkin Koray müzikteki 50. yılını İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda büyük bir konserle kutlamadan önce Savaş Özbey'e konuşmuştu.

Haberin Devamı

Erkin Koray müzikteki 50. yılını 30 Temmuz akşamı İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda büyük bir konserle kutlamaya hazırlanıyor. Bu konserinde yılların Erkin Baba’sına 30 yıl önce birlikte çaldığı ve tek gerçek grubum dediği Yeraltı Dörtlüsü’nün yanısıra, Duman gibi genç kuşak müzisyenler de eşlik edecek.

50 yılı doldurduğuna kendisi de inanamıyor: "Bu yaşlara gelebileceğimizi tahmin bile edemezdik. Hippi takımı olduğumuz için bizim işimiz 20 yılda biter diyorduk kendi aramızda."

24 yaşındaki kızı Damla’yla İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, belediye konutlarında yaşıyor. Artık evlenmem diyor, ben yaşlı biriyim, kızımı düşünüyorum sadece. Ama bakmayın öyle dediğine, hálá genç, enerji dolu ve heyecanlı: "Sahneye çıktığım zaman dolu bir salon görmek apayrı bir mutluluk. Bazen bana soruluyor: Bu memleket size ne verdi? Buna cevabım ’daha ne verecek’ oluyor."

KOLESTON VARBOTOKS YOK

Erkin Koray müzikteki elli yılını 10’ar yıllık bölümlere ayırıyor ve her birine "bahar" diyor: "10’ar yıl arayla ihtilal olurdu. Benimki de öyle, 10’ar yıllık aralıklarla baharlar. İlkbaharım 1957 yılında GS Lisesi’nde ilk sahneye çıkışım. Ondan sonra ikinci baharım Kızları da Alın Askere isimli Türkçe sözlü, birdenbire büyük kitlelere yayılmış olan plakla çıkışım. Üçüncüsü Şaşkın, Fesuphanallah, Estarabim bölümü. Artık 74 yılı. Dördüncü baharda yurtdışına çıktım. Aşağı yukarı 10 yıl kadar kesintisiz yurtdışında kaldım. Döndükten sonra da Çöpçüler’i yaptım. Bundan sonrası da karnabahar olur artık. Saçlarımıza kar yağdığına göre... 305 numara kolestonla vaziyeti idare ediyoruz. Ama benim rötuşum bu kadar, şimdilik botoks yok."

Benimki 10’ar yıllık baharlar bundan sonrası karnabahar artık


DOĞRU MU?

 Konserlere provasız çıktığınız

Prova önemli ama dinleyicilerin getirdiği elektriği seslendirmek müziğin en güzel şekli.

 Her sabah bir tencere ayran içtiğiniz

Evet doğru. Alkol ve sigara kullanmıyorum. Her sabah bir tencere ayran içerim. Tavsiye de ederim.

 Uzun saç yüzünden dayak yediğiniz

Biraz yüzümün şekli falan değişmiştir ama ziyanı yok. Her ne kadar kırık olsa da burnum hálá güzel.

- ABD’de bilmediğiniz fan clublarınız olduğu

Beni yakından takip edenlerin olduğunu biliyorum. Mesela Led Zepplin’in beni dinlemiş olduğuna eminim.

- Paris’te uzun süre parasız kaldığınız

Eski hippilerdeniz ya, bir hippilik kursuydu o, diplomayla çıktım. Paris’te 4 ay hiç parasız yaşadım.

- İleri seviyede Hintçe bildiğiniz

Hint müziği çokça dinlerim, müziğime de yansımışlığı var. Özellikle şarkılarda neredeyse tamamını anlıyorum.

- Orhan Gencebay’la yakın arkadaş olduğunuz

Ondan öğrendiğim çok şey var. Orhan da bunu söylemekten geri durmuyor, birbirimizden çok şey aldık.

- Albümlerinizin çoğunun korsan olduğu

Hemen hemen tamamı korsan. Devlet destekli korsan. Mahkemeleri kazanıyorken hukuken eksi duruma düşmek istemem.

- John Lennon’la kulaktan kulağa oynadığınız

Kimseyle görüşmüyordu. Ama ne söylenirse bu randevuyu verir onu iyi biliyordum. Korumalarını aşıp randevuyu aldım.

- İbo Show’a vefa borcundan çıktığınız

O bir arkabesk ikonu. benden övgüyle bahsediyor. Beni davet ettiği zaman artık bir vefa borcu olmuştu.

- Müziğinize arabesk denmesine kızmadığınız

Türkiye’de başka yorumlanmış olabilir ama arabesk bir ritim adıdır. Öyle bile olsa ben bundan rahatsızlık duymam.

- Son seçimlerde MHP’yi desteklediğiniz

Partiye kayıtlı değilim ama şu dönemde Meclis’te olmaları gerek. Oyumu da ödünç verdim, başarılı olamazlarsa alırım geriye.

60’LI YILLAR, EROL BÜYÜKBURÇ

Onu rakip değil mücahit olarak gördüm


O yıllarda Türk popunu yapılandırmak gibi bir iddiamız vardı. Bize dair bir şeyler ortaya çıkarmaya gayret ediyorduk. Erkin’i bir rakip gibi değil, bu konunun bir mücahidi olarak gördüm hep. Halk türkülerinden örnekler vardı aranje ettiği. Müzikte yapmak istedikleri kendine özgüydü. 60’lı yıllarda rock eğilimli Amerikan müziğinin simalarına yakınlığı vardı. Şimdi herkes her şarkıyı söylüyor, o kendisiyle örtüşeni seçerdi.

70’Lİ YILLAR, BÜLENT ORTAÇGİL

Toplam 200 rocker vardı


O zamanlar İstanbul, Ankara, İzmir’de 200’erden toplam 600 rocker’ın bulunduğu yıllardı. Erkin Koray müziği, kılığı, kıyafetiyle Batı’da yapılan rock müziğinin Türkiye’deki bire bir tek temsilcisiydi. Konserlerine giderdik. 70’li yıllarda Erkin Koray müziğindeki Ortadoğulu etkiler daha azdı. Fesuphanallah’lar gibi buraya özgü fikirler, tınılar, sonradan müziğine girdi ve bu şekilde de yaygınlaştı Türkiye’de.

80’LER, FUAT GÜNER-MFÖ

İsmini aşındırmadan karizmayı korudu


1980’li yıllar grupların yeniden değer kazandığı bir dönemdi. Özel televizyonlar kuruluyordu. Erkin Koray o yıllarda da Türkiye’nin rock efsanesiydi. Mesela Çöpçüler: Halkın çok iyi anlayabileceği basit sözlerle yarı arabesk-yarı rock’n roll kendine has bir imzası vardı. Yani bir bakıma radikaldi. İsmini aşındırmadan karizmasını korudu. Bu efsane işte bu 50 yıllık birikimin ürünü.

90’LAR, DEMİR DEMİRKAN

İdrakimiz arttıkça yakın bulduk


Yurtdışından Türkiye’ye dönünce müziğimize Anadolu temalı şeyler katmaya başladık. Daha önce kim ne yapmış diye bakınca karşımıza Erkin Koray çıktı. Anadolu müziğine yakınlaştıkça bunu bizden 15-20 yıl önce yapmış birileri olduğunu fark ettik. İdrakimiz arttıkça kendimizi Erkin Koray’a yakın bir yerde bulduk. O haklıydı, rock’ta çok düşünmeden içinden geleni yapmak gerek. Biz günümüzde fazla düşünerek yapıyoruz.

2000’LER, DUMAN

Farkında olmadan bilinçaltımıza kazınmış


15-16 yaşlarındayken müziğe başlayıp ilk gitarla haşır neşir olduğumuzda Erkin Koray’ın şarkıları daha biz farkında olmadan bizi etkilemiş, çoktan bilinçaltımıza kazınmıştı bile. Zamanla farklı müzikler dinleyip tecrübelendikçe bu gerçeği daha iyi anladık. Bize göre Erkin Koray yazdığı her şarkı ile geleceğe tohumlar ekti. Şüphe yok ki bu tohumlar yeşerdi ve inanıyoruz ki yıllar sonra da yeşerecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!