Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2005 00:00
Bir zamanlar yaptığım televizyon programında un ve suyun ölçüsünü vermek için izleyicilere "Babalarımızın klasik rakı bardağını kullanın" demiştim. Program biter bitmez sponsorlardan hiddetli ve şiddetli telefonlar almıştım. Bir kimyacı olarak ölçü konusunu o kadar önemsiyordum ki, en doğru ölçüyü nasıl vereceğimi şaşırıyordum. Çünkü Türk yemekçiliğinde ölçü sistemi oturmamıştı ve örneğin "cup" ya da "spoon" gibi ölçüler gelişmemişti. Kadınların gram, ml ve dl gibi ölçülerden hoşlanmadıklarını da biliyordum. Bugünkü tecrübemle çok rahat söyleyebilirim ki, eskilerin limonata bardağı, şimdinin rakı bardağı en doğru ölçü birimidir. Greyfurtta bulunan pektin maddesi vücuttaki kolesterol miktarını düşürür. Sebzeli kıymalı kağıt kebabı8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme listesi400 gr orta yağlı kıyma 2 adet sivri biber3 adet orta boy domates2 adet orta boy kuru soğan4 adet orta boy patates8 diş sarmısak1 adet kırmızı dolmalık biber2
yemek kaşığı margarin1 çay kaşığı kırmızı pul biber1 çay kaşığı tuz, karabiberKıyma, kırmızı pul biber, karabiber ve tuzu yoğurma kabına aktarıp iyice yoğurun. Kıymanın yarısını, yaklaşık 50 santimetre uzunluğundaki fırın kağıdına bastırarak yayın. Sonra, ince halkalar şeklinde dilimlediğiniz soğan ve patatesi, ikiye bölünmüş sarımsak, halka halka doğradığınız domates ve sivri biberin yarısını kıymanın üzerine yerleştirin. Kalan kıymayı da malzemelerin üzerine bastırarak yayın. Kıymanın üzerine tekrar patates, domates ve bu kez kırmızı biber dilimlerini yerleştirin. Margarini fındık büyüklüğünde parçalara ayırıp üzerine yerleştirdikten sonra tuzu da serpiştirin. Kağıdın iki ucunu kebabın üzerini kaplayacak şekilde katlayın. 175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.Meyveli jöle layla8 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 3 dakikaMalzeme listesi2 paket muz jölesi3 su bardağı sıcak su 2 su bardağı soğuk su 3 adet muz2 salkım siyah veya yeşil üzüm1/2 limonun suyuMuzları soyup ince halkalar halinde doğrayın. Kararmalarını önlemek için üzerlerinde limon suyu gezdirin. Üzümü de yıkayıp tanelerine ayırın. Diğer taraftan, jöleyi derin bir kaba aktarıp üzerine kaynar suyu ekledikten sonra karıştırarak eritin. Jöle iyice eriyince buz gibi suyu da azar azar ilave edip karıştırın. Derin ve orta boy bir kabı soğuk suyla ıslatıp hazırladığınız jölenin yarısını kaba aktarın. Süzdüğünüz muz dilimlerini ve üzüm tanelerini ekleyip karıştırın. Buzdolabında 10 dakika kadar bekletip çıkarın. Kalan jöleyi de kabın kenarından yavaş yavaş boşaltıp tekrar buzdolabına koyun. 2 saat kadar sonra jöle tamamen donduğunda, servis tabağına yerleştirip tekrar buzdolabına koyun. Servise sunmadan önce buzdolabından çıkarıp meyve veya hindistancevizi tozuyla süsleyin.
button