Beni evrenin sesi kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Beni evrenin sesi kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2012 00:00

Dave Gahan, birçok kişiye göre sahnede en ateşli duruşa sahip rock yıldızlarından. 32 yıllık Depeche Mode efsanesinin solisti Gahan’la Paris’te buluşup yeni kaydettikleri albümlerini ve uyuşturucuyla savaşını konuştuk.

Haberin Devamı

Paris’in Champs-Élysées Caddesi’ndeki Four Seasons otelinin süit katında gazeteciler bekleşiyor. Kattaki diğer odalarda kalanlar koridorda dikilen bu kalabalığa pek bir anlam veremiyor. Bilmiyorlar ki oda komşuları Depeche Mode.
Solist Dave Gahan’la 10 dakika kadar sohbet etme şansım var. Duvarları çiçekli kağıtla kaplı odaya girince Dave Gahan’ı tam karşıda oturmuş elindeki 15-20 Depeche Mode turne dosyasının kapağını imzalarken görüyorum. Konuşmasından oturuşuna kadar havalı ve stil sahibi bir adam. Nazik ve samimi. Tanıdığım pek çok kadının ve erkeğin ondan bu denli etkilenmesinin başka bir açıklaması olamaz...
Yine de imza atma işini sıkılarak yaptığı belli. Kalkıp benimle tokalaşıyor ve işine devam ediyor. İmzalaları bitirip gülerek oturmamı rica ediyor. Bu işten gerçekten sıkılıyor mu diye merak ediyorum: “Açıkçası hem röportaj hem de bir şeyleri imzalamak sürekli yaptığım şeyler değil. Röportajlarda müziğimi anlatmak daha zor aslında. Neticede işimiz ortada. Hoşuna gidiyor ve seni harekete geçiriyorsa ne âlâ. Müzik işte; neyse o” diyerek son albümünden bahsetmeye başlıyor: “Son kaydettiğimiz albüm bana uydu, umarım size de uyar. Çok güçlü bir albüm oldu. Her şeyimizi ortaya koyduk. Daha geçen cuma bitti kayıtlar ve bazı mix’leri dinledim, çok içime sinen bir iş oldu.”

Haberin Devamı

BU ALBÜMDE HEP HAYATTAN BAHSETTİK

Gahan birkaç albümdür yazma aşamasıyla daha ilgili. Bu sayede şarkı yazma konusunda grubun dinamosu Martin Gore’un üstündeki yükü hafifletti. Henüz adı bile belli olmayan, 2013’te yayınlanacak bu albümde beş, altı şarkıya imzasını attığını söylüyor Gahan. Depeche Mode bu aşamada nasıl çalışıyor merak ediyorum. Neticede son birkaç yıl onun uyuşturucuyla verdiği savaş ve birkaç kez ölümün kıyısından dönmesi sebebiyle zor geçti. “Martin (Gore) ve ben yazdık. Son turnede hastaydım, şimdiyse sorunlarımdan kurtuldum. Son solo albümüm Soulsavers ve bu albüm kurtuluşu ve hayata arzumu anlatıyor. Daha iyi bir insan olmayı amaçlayarak çalıştım. Birkaç yıldır yazdığım şeyleri ancak dinlediğimde ne hissettiğimi hatırlayabiliyordum ama şimdi durum değişti. Eskiden olmayı arzuladığım insanı yazardım şimdiyse o insanım. Albümü farklı yerlerde yazdık. Buluşup son halini verdiğimizde gördük ki, hep hayattan, geldiğimiz noktadan, insan ilişkilerinden bahsetmişiz. Müzikte de blues’a yakın bir çizgiye geldik. Müziğimiz nasıl şimdiye kadar pek çok kişiye ilham verdiyse, bana da kurtulmam için çok yardım etti.”

Haberin Devamı

HAYATI DÜĞMESİNDEN KAPATMAYI ÇOK İSTEDİM

Gahan’ın, sahnedeki enerjisi ve fitliği inanılmaz. Konuşurken de sahnedeki gibi hareketli. Yüzük ve bileziklerle kaplı elleriyle sürekli jestler yapıyor. Fakat 2009’da İstanbul’da da konser verecekken turnenin Atina ayağında sahnede hastalandı. Uyuşturucu bağımlılığı had safhadaydı. Bugün, Dave Gahan gerçekten iyileşmiş ve sağlıklı görünüyor. Sorunlar fitliğinden bir şey kaybettirmemiş. Zihnen ve ruhen nasıl kurtulduğunu sorduğumda: “Sanırım evren bana yardım etti. Dünyayı ve hayatı sanki elektriği kapatır gibi kapatmak istedim. O sıralarda bir iç ses yardımıma koştu. Kucağımda pizza yatakta oturup hiçbir şey yapmak istemediğim anlar oldu. Ama çok savaş verdim ve kurtuldum. Hayat beni daha fazla heyecanlandırıyor. Güzel ve şükredilecek bir hayatım var. Elimden geldiğince kendime dikkat ediyorum, sağlıklı olmaya çalışıyorum. İnsanlar albüm alıyor, yıllarca bekleyip konserlere geliyor, onları hayal kırıklığına uğratamam. Ben de bazen ailemle evimde olmak istiyorum ama mücadele ediyorum devam edebilmek için. Mücadeleyi hep sevdim” diye sonlandırıyor röportajımızı. Ayağa kalkıp yanıma geçiyor ve fotoğraf çektiriyoruz.

Haberin Devamı

MAYIS’TA İSTANBUL’DALAR

* Albüm için 20 şarkı kaydedildi. Adı henüz belli değil ama 2013’te yayınlanacağı kesin.
* Albümden bir parça, tanıtım filminde kullanıldı. ‘In Studio Collage’ başlıklı videoyu Youtube’da bulabilirsiniz.
* Grup, 2013 Avrupa turnesinde 25 ülkede 34 konser verip 1.5 milyon hayrana ulaşmayı planlıyor.
* Tel Aviv’den başlayacak turnenin İstanbul ayağı Purple Concerts organizasyonuyla 17 Mayıs’ta Küçükçiftlik Park’ta.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!