Belindeki kemer olayım

Güncelleme Tarihi:

Belindeki kemer olayım
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2008 00:00

Bize doğruyu söyleyin, kemer kalktı mı, kalkmadı mı? Bir tarafta meşhur erkek moda dergisi Uomo Collezione’nin Yayın Yönetmeni Alessandro Ferrari.

Damat ADV’nin danışmanlığını yapıyor, İstanbul’daydı. Diğer köşedee bizim Didem Erol. Amerika’da 6 kaplan gücünde. Dünyaca ünlü erkekleri peşinden koşturduğu iddia ediliyor. Tarantino’ya bile parkta alenen ayağını ovdurmuşluğu var. Biri der ki, bu yıl takımlar kemersiz giyilecek, kemer kalktı. Öbürü diyor ki, kemersiz erkeği yanıma bile yaklaştırmam. Modacıların kamptayken savurduğu teoriler iyi güzel ama asıl mühimi sahaya inildiğinde alınan sonuç. Aksesuvar ciddi iş. Aksesuvarlı ve aksesuvarsız bir erkek arasındaki fark, canlı ve cansız manken kadar fazla. Kime kulak vermeli, kimi dikkate almalı? Yılın aksesuvar eğilimlerini biz yazdık, Didem Erol şahsi yorumlarını yaptı. Karar sizin.

Saatsiz erkek olur mu?

Stil sahibi bir adamın bileği boşsa saati ya tamirdedir ya da yeni çaldırmıştır. 2008’de de her yılki gibi saatsiz sokağa çıkanı dövüyorlar desek, yeri. Çünkü her ne yaparsanız yapın, kıyafetin erkeksi bir tavır taşımasını istiyorsanız iş dönüyor dolaşıyor bilek gücüne, bileğinizde taşıdığınız saate geliyor. Bakmayın teknolojk gelişmelere, saat aslında en tutucu mecra. Her zamanki gibi maskülen ayrıntılar ön planda. Bu yakınlarda saat alışverişine niyetiniz varsa, bu yıl olmazsa olmaz üç şart var: Normalden biraz büyük görünecek, klasik formda olacak, ama kronometre ve benzeri monogramlarla ince bir sportiflik taşıyacak. Bileklik metal de olabilir, kauçuk da keyfinize kalmış. Mesela Bulgari bu sezon kauçuk çalışmış, Prada deri kayışlara spor dikişler yapmış. Ama söylediğimiz gibi, kayışınız nasıl olursa olsun, saat kasası ya büyük, ya da en azından orta büyüklükte olsun. Rolex’in Daytona’sı gibi. Hem klasik, hem modern örnek.

OLUR OLUR, ROMANTIK BİLE OLUR

Geniş erkek saatlerini çok seviyorum, kendim de takıyorum. Ama hiç saat takmayan erkeğin de ayrı bir romantik hali olabileceğine inanıyorum. Birincisi, saat yok, gösterişe ihtiyacım yok havası. İkincisi saatim ve sınırlamam yok diyen özgür ruhlu savaşçı. Kendi zamanımı kendim yapıyorum diye bağırıyor.


Yaz için bir sandalet?

Yazın vazgeçilmez aksesuvarı ise tartışmasız sandalet. Prada ya da Tween reyonlarını gezerseniz göreceksiniz: Altınıza giydiğiniz şortun ya da bermudanın türüne göre, antik desenliden başlayın, tamamen teknolojik detaylı olanlara kadar yolu var. Yaz elbet bitecek. Bu yılın asıl bombası renkli çoraplar. Eskiden bunları giyen birine ne dendiğini bırakın. Gömleğinizle, kravatınızla, hatta ayakkabınızla uyumlu renklerde çoraplar öyle böyle trend değil. Bütün markalar için önemli aksesuvarların başında gelmeye başladı. Mesela Prada reyonlarını gezenler, kravatların yanında aynı jakarda çeşit çeşit çoraplar görüyor. Haybeye değil tabii, kravat alınca onunla uyumlu bir de çorap beğenelim diye. Her renk olabilir hatta canlı renkler olması daha iyi ama pamuklu olmazsa olmaz. Pamuklunun da bir sürü çeşidi var. Şu sıralar bambu pamuğu ve G. Afrika bükümü çok tutuluyor. Elyaf haline getirilmiş gümüş ve metal dokumalı olanlar da hijyen ve sağlık için iyi.

ÖNCE EPİLASYON, SONRA SANDALET

Prada bunu yapar, bir İtalyan erkeğin üzerinde kahve pantolon, mavi gömlek, sarı kravatın altında bu çoraplar da olur, hatta güzel bile olur. Ama başka bir milletten bir erkeğe giydirdiğiniz zaman, tutar palyaçoya benzer. Ortalama bir Türk erkeğinin üzerinde renkli çorap komik durur. Sandalet ise ok, hatta parmak arası terlik bile ok, ancak gençler ve kendi tarzı olan erkekler için. Sırtı kıllı bir erkek giymesin. Önce epilasyon, sonra sandalet!

Kol düğmesi gerçekten şart mı?

Eskiden çok seremonik kıyafetlerin parçası olan kol düğmeleri, artık günlük giyimde. Çünkü onları da duble manşetli gömlekler çağırıyor. Prada, Bulgari gibi markaların yeni çalışmaları var. Üstelik Barış Manço’nun şarkısındaki gibi hüzünlü de değiller. Renklileri, şekillileri çıktı. Mesela Beymen vitrinlerinde Paul Smith’inkileri görseniz şaşırırsınız. Kadınlısı, zar ya da maça, kupa desenlisini bulabilirsiniz. Tamam şirket toplantılarına kolunuzda çıplak kadınla giremezsiniz. Ama bahane yaratmayın, bu gayet sade renklerde, oltu taşı var, sedefi var...

KLAS DURUYOR, DESTEKLİYORUM

Evet, işte bunu sonuna kadar destekliyorum! Kol düğmesi erkekte gerçekten klas duruyor, görüntü ve giyimine özen gösteren biri hissini veriyor. Ayrıca hoş bir ayrıntı olarak onun zevkini yansıtır
.

Kemer tarihe mi karışıyor?

Deri aksesuvarlar tamamen İngiliz akımının etkisinde. Marc Jacob’s’un yaptıkları gibi klasik bağlamalı kemerlerin siyah, koyu yeşil, bordoları ön planda, ama aslına bakarsanız 2008’de en az popüler aksesuvar. Günümüzde kravat ve ayakkabı daha önemli. Rahatlık ön planda olduğu için bellerde ağırlık istenmiyor. Mesela Damat bu sezon tamamen köprüsüz pantolonlar üretti. İlle de olacaksa yaz için kendinize birkaç hasır kemer edinebilirsiniz. Rahatlık ön planda dediysek askı takmayı kastetmedik tabii. Hiç kemer takamayacak kadar göbekliyseniz ancak o zaman düşünülebilir.

KEMERSİZLE KAHVE İÇMEYE BİLE GİTMEM

Kimse kusura bakmasın, kemersiz takıma hoş bakmıyorum. Böyle bir erkek bir davette yanıma gelse bu kılık ona puan kazandırmaz. Kahve içmeye bile gitmem. Oysa güzel bir Hermes kemer bende kaliteli erkek hissi uyandırıyor. Mümkün olsa da her erkeğin kendine özel dikilmiş bir takımı olsa! Mesela Londra’daki Saviel Row Caddesi’nden, mesela her erkeğin bir Henry Poole’u...


Çiçekli kravat mı alalım?

Takımlarda son yıllardaki genel gidişat toprak tonlar, basit kesimler olduğu için kravatlar bunları hareketlendirecek çok önemli aksesuvarlara dönüştü. Canlılığı yansıtmak için bahçe çiçeği desenli kravatlar kapımızda. Tabii bunlar küçük mikro desenli olacak. Bu yıl çok moda. Etro’nun jakarlı kravatları bunlara çok iyi örnek. Kravatlardaki incelme duracak gibi. Klasiğe daha yakın kesimli orta genişlikteki kravatları tercih etmek lazım. Ama sakın aklınıza 70’lerdeki gibi 9 santimlik bir kravat gelmesin. Kumaşı ya ipek, ya da ipek dokunuşlu olmalı. Mikro jakarlar, iri gabardinler olur ama içinde renk armonisine dikkat etmek lazım. Bu yılın modası sade bir takımınız varsa hareketlendirmek için kravatla uyumlu cep mendillerinden de yararlanın. Ama sezonun asıl şoku papyon! British Mood denilen İngiliz giyiminin koleksiyonlara etkisiyle ortaya çıktı. Gömlek kumaşından, yumuşak bağlamayla kullanılıyor. Onlar da yine kravatlar gibi mikro desenli. 2008 erkeklerinin görünüşü aslında klasik geleneğin devamı ama bunun içinde günümüzden ince detaylar var.

ERKEKTE ÇİÇEK-BÖCEK OLMAZ

Ben klasikçiyim. Kalınlığından inceliğinden ziyade, erkekte çiçek-böcek sevmiyorum. Birinci şart erkeksiliğin kaybedilmemesi. Papyon ise ancak bir tören, kutlama ortamında şık olabilir. Günlük kullanımda asla.

Gece gözlük mü takacağız?

Geçen sezonki Semra Özal gözlüklerinizi saklamayın, hatta atın. Umuyoruz ki, büyük kemik gözlükler bir daha dönmemek üzere hayatımızdan çıktı. Şimdi yeniden Top Gun tarzı metal pilot çerçeveli, klasik-spor gözlükler var. Yalnız bir farkla: Gözlük erkeğin o kadar vazgeçilmez bir aksesuvarı ki, asıl amacından saptı. Bir şıklık alameti olarak gece ve kışın da kullanılıyor. Tom Ford bile artık metal çerçeveli gözlükler yapıyor. Bunların ağababası tabii ki Ray Ban. İlle kemikte ısrarlıysanız hani Jack Nicholson’un efsane haline getirdiği simsiyah kemik Ray Ban Wayfarer’lar fena fikir değil.

SAKIN HA, PALYAÇO OLURSUN!

Evet metal çerçeve olması gereken. Ama gece kulübünde gözlük takan erkekleri itici buluyorum. Yurtdışında Rave partilerine giderdik. 48 saat boyunca uyumaksızın dansedersin. Bazen açık alanda, parkta, plajda bile olur bu büyük partiler. Sabah güneş doğduğunda ışık rahatsız etmesin diye kullanılır. Burada bir saat uğradığı kapalı gece kulübünde güneş gözlüğü takıyor. Neyin ne olduğunu bilmeden yapınca işte böyle palyoço duruma düşüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!