Beklenen kitap 1Q84 nihayet raflarda

Güncelleme Tarihi:

Beklenen kitap 1Q84 nihayet raflarda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 16:49

Fantastiğe göz kırpan, büyüleyici, kült bir başyapıt... Murakami “1Q84”de sorguluyor: Yaşadığın dünya gerçek mi?

Haberin Devamı

Japonya’nın en önemli ve popüler yazarlarından Haruki Murakami’nin, George Orwell’in ünlü fütüristik romanı “1984’e gönderme yaptığı başyapıtı “1Q84”, özellikle ABD ve Japonya’da fırtınalar estirdikten sonra şimdi Türkiye’de.

Murakami’nin, fantastiğe göz kırpan, sürükleyici ve zaman zaman gerçeküstü bir hal alan yeni romanını, “modern dünyanın yozlaşmasını ve yabancılaşmayı daha iyi yansıtmak için aynanın diğer tarafında yapılan bir gezinti” olarak değerlendirmek mümkün. Bir başka deyişle, Murakami’nin bu kült romanı, okuyucuyu, algıdaki gerçekliği irdelemek için düşsel bir serüvene davet ediyor.

MURAKAMİ'NİN EDİTÖRÜ HANDAN AKDEMİR VE HÜRRİYET YAZARI DOĞAN HIZLAN 1Q84'Ü ANLATIYOR - WEB TV

/images/100/0x0/55eb3956f018fbb8f8b36cb1
Sadece Japonya’da 4 milyonun üzerinde satan 1Q84, gittikçe gerçekliğini yitiren bir dünyada yaşayan, erkekleri kendi geliştirdiği özel bir teknikle öldüren genç bir kadın olan Aomame ile matematik öğretmeni, romancı adayı Tengo’nun çarpıcı hikayesini anlatıyor. Birbirleriyle 10 yaşında tanışan ancak hiç konuşmayan bu karakterlerin 30’lu yaşlarında birbirlerini yeniden bulma serüveni, sadece bir aşk romanı olarak nitelenemeyecek kadar çok sesli ve çok katmanlı.

Murakami eserinde, “1984’te olduğu gibi yakın bir gelecek hayali değil, önceden var olmuş olayları farklı bir şekilde kurgulayarak bambaşka bir “şimdiki zaman” yaratıyor. “Gökyüzünde iki ayın görülebildiği” bu zamanda, “iyilik” yapmaya çalışan ancak eylemleri “kötülükle” sonuçlanan insanlar yaşıyor. “İyilik” ve “kötülüğün” ayrımının bulanık olduğu bu dünyada, her şeyi gözetleyen “Big Brother” yerine, “Little People” adlı varlıklar hüküm sürüyor. Kolektif bilinçaltının temsilcisi olan bu varlıklar, karanlık dönem ve mekânlarda ortaya çıkıyorlar. Ne iyi ne de kötü bir kavramı temsil eden “Little People”, her seferinde romanın kahramanlarına karşı bir güç olarak beliriyor. Kitabın ismini nerden aldığına gelince, Q (kyu) sesi Japonca’da “dokuz” anlamına da geliyor ve “9” ile “Q” aynı şekilde telaffuz ediliyor. Q aynı zamanda bu muhteşem romanın içindeki “Questions”a yani kitapta bolca bulunan “sorular”a da bir gönderme yapıyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb3956f018fbb8f8b36cb3
Kitaptan

Haydi bakalım, şimdi bu ölüyü burada bırakıp odadan çıkacak ve her zamanki dünyama döneceğim. Havamı değiştireyim. Artık serinkanlı bir katil değilim. Ciddi bir döpiyes içerisinde, şirin, bir o kadar da becerikli bir işkadınıyım. Ben Tengo’yu büyük bir aşkla seviyorum, dedi Aomame, hafifçe mırıldanarak. Tengo’ya âşığım. Bu, asla ucuz bir tiyatro değil. 1Q84 yılı, kestiğinde damarlardan gerçek kanın akacağı gerçeklik dünyası. Acı her şeyiyle acı, korku her şeyiyle korku. Gökyüzündeki ay sahte değil, gerçek ay. Gerçek bir çift ay. Dahası, bu dünyada ben Tengo için seve seve ölümü kabul ettim. İstesem de istemesem de, ben bu “1Q84”teyim. Benim bildiğim 1984 artık yok. Şimdi 1Q84 yılındayız. Hava değişti, manzara değişti. Ben bu soru işareti ekli dünyanın haline, olabildiğince çabuk ayak uydurmak zorundayım. Yeni bir ormana bırakılmış bir hayvanla aynı durumdayım.

Yazar hakkında

1949’da Kobe’de doğdu. Vaseda Üniversitesi’nde klasik drama eğitimi aldı. İlk romanı Kaze no oto o kike (Rüzgârın Şarkısını Dinle) 1979’da yayımlandı. 21. yüzyıl edebiyatının en önemli isimlerinden olan Murakami’nin kitapları pek çok ödül aldı, tüm dünyada kırkın üzerinde dile çevrildi. Haruki Murakami’nin Yaban Koyununun İzinde, Zemberekkuşu’nun Güncesi, İmkânsızın Şarkısı, Sınırın Güneyinde-Güneşin Batısında, Sahilde Kafka, Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu ile tüm dünyada milyonlarca satan son romanı 1Q84 de Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!