Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2005 00:07
Üç yaşın altındaki çocuklarda görülen diş çürümeleri yanlış beslenmeye bağlı olarak gelişir. Günümüzde ağız ve diş sağlığıyla ilgili çalışmalarda olumlu aşamalar kaydedildiyse de erken çocukluk çağı diş çürükleri çocuk sağlığı için ciddi bir tehlike olmayı sürdürüyor.
l Hangi besinler erken çocukluk çağı diş çürüklere yol açıyor?
Diş çürüğü oluşumunda etkili tüm faktörler, doğal olarak erken çocukluk çağı diş çürükleri için de geçerli. Bunlar sırasıyla fermente olabilen karbonhidratlar, ağızda bulunan mikroorganizmalar, bunların etkili olabileceği süre, mine ve tükürüğün özellikleri.
l Biberonun rolü de önemli...
Evet. Bu yüzden bu çürüklere biberon çürüğü de deniyor. Erken çocukluk çağı diş çürükleri anne sütünün yetmediği durumlarda bebeğe hazır mama, inek sütü veya meyve sularının biberonla veriliyor. Bu çürükler biberon çürüğü olarak da adlandırılır. Süte şeker, bal, reçel katılarak çürük yapıcı özellikleri artırılır. Genelde biberon çocuğun ağzında gece boyunca kalır. Gece tükürük akışı da azaldığı için çürük oluşma riski artar.
l Erken çocukluk çağı diş çürüklerinde hangi dişler etkilenir?
Erken çocukluk çağı diş çürüklerinin şekli ve yeri belirgindir. Bu nedenle teşhisi kolay. Genellikle üst çenede ön süt kesici dişlerinde, alt ve üst çenedeki süt azı dişlerinde yaygın çürükler görülür. Alt çenedeki kesici dişleri dil örttüğü için çürük yapıcı etkenden korunurlar. Ayrıca bu bölgeye bazı tükürük bezleri açıldığı için tükürüğün yıkayıcı etkisi ile bu alt süt dişlerinde çürük görülmez.
l Nasıl teşhis edilir?
Başlangıçta üst süt kesici dişlerin diş etine yakın olan kısmında beyaz, mat renk değişimi oluşur. Bu durum çoğunlukla ebeveynlerin dikkatini çekmez. Oysa bu aşamada biberon kullanımı terk edilirse kendiliğinden düzelir. Şayet etken devam ederse, (şeker, bal ilave edilmiş biberon ile gece uyuma alışkanlığı) beyaz renkleşme dişlerin boyun bölgesini saran koyu kahverengi veya siyah çürük lekelerine dönüşürek dişte madde kaybına neden olur. Kısa bir süre sonra dişler boyun bölgesinden kırılır ve kökler dişetinin içinde kalarak iltihaplanır. İltihaplı süt dişleri altta gelişmekte olan daimi dişlerin sarı, kahverengi lekeli sürmesine neden olur.
l Çocukları nasıl koruyabiliriz?
- Bebek bekleyen anne adayları erken çocukluk çağı diş çürükleri konusunda bilgilendirilmeli.
- Süte bal, şeker, reçel gibi ilave maddeler eklenmemeli.
- Biberon ile gece uyuma alışkanlığı varsa terk edilmelidir.
- Çocuklarımıza bırakacağımız en güzel miras erken yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı olmalı.