Güncelleme Tarihi:
* İlk kitabınız “Bebeğimin Beslenme Kitabı”, ikinci baskısını yaptı. Bu kitabı yazmaya nasıl karar verdiniz?
- Daha önce sağlık sektöründe kariyer yapmıştım. Bunun dışında sağlıklı beslenme üzerine bir merakım her zaman vardı. Çocuklarım olduktan sonra onları sağlıklı bir şekilde nasıl besleyebilirim diye düşündüm. Bununla ilgili kaynak taraması yaptım ama herhangi bir şey bulamadım.
* Çocuk doktorları bu anlamda yönlendirici olmuyor mu?
- En iyi çocuk doktoru bile bir bebeğe en fazla yarım saatini ayırabiliyor. Yarım saatte bebeğin kilosuna mı bakılsın, hastalığına mı? Bu süre içinde beslenme konusuna bir türlü vakit gelmez. Oysa yedi aylık bebeğe kaç gram kabak vermek gerekir, ne şekilde pişirilmelidir gibi detayları her anne bilmek ister. Bu nedenle yurtdışında yayınlanan birçok farklı kitap topladım. Araştırdıkça daha çok bilgi sahibi oldum. Daha sonra fark ettim ki, bebek beslenmesi konusunu bir araştırmacı gibi ele alıp inceleyen ve bu alanda bilgilendirici bir kitap yazan olmamış. Böyle bir kitabın bütün annelerin ilgisini çekeceğini düşünerek “Bebeğimin Beslenme Kitabı”nı yazmaya karar verdim.
* Sağlıklı beslenme alışkanlığı olmayan bir çocuk, bu alışkanlığı yetişkin olduğunda edinebilir mi?
- Ağaç yaşken eğilir. Bir çocuğa ne kadar erken doğru beslenme alışkanlığı verilirse, o kadar faydalı olur. Yedi aylık bir bebeğe sebze yedirmek, yedi yaşındaki bir çocuğa yedirmekten çok daha kolaydır.
YEMİYORSA ZORLAMAYIN
* Annelerin zorla yemek yedirmeye çalışması doğru bir şey mi?
- Bizim annelerimiz için yemek yedirmek çok önemli. Eğer çocuğu yemek yemezse, o anne ölüp bitiyor. Dolayısıyla aşırı ısrarcı davranış şekli ortaya çıkıyor. Öncelikle çocukları sevgiyle beslemek gerekir, zorlama olmaması lazım. Kendi çocuklarımın yemek yemekle ilgili çok sorunları olmadı ama ikizlerimden biri yemek yedikten sonra kusuyordu, diğeri de az da olsa yemek seçiyordu. Ben ikisini de sağlıklı yemek yiyen çocuklara çevirdim.
* Çocuğa, anneden habersiz yiyecekler veren aile yakınları da oluyor. Bu ne kadar doğru sizce?
- Bir anne “Bebeğimin yemeğine kaç gram sebze koyayım” diye düşünüp dururken, bebeği büyüyünce etraftan paketli ürünlerin saldırısına uğraması çok hoş değil tabii. 50 kuruşa dışarıdan alınabilecek her kapalı paket, çocuklar için zehir demektir. Bunların önüne geçmek mümkün değil. Burada önemli olan, çocuğun bebeklikten itibaren sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesini sağlamak. Yani aile çocuğuna örnek olursa ve çocuk evdeki düzene alışırsa, bu tarz şeylere karşı sağlam olur.
ÇOCUĞUN DAMAK TADINA SAYGI DUYUN
* Bazı çocuklar da sevdikleri sebze yemeklerini bir yaştan sonra yememeye başlıyor, bunun neden kaynaklanıyor?
- Bunun iki sebebi var. Birincisi; bebeklikten çıkan çocuk kendi iradesini kazanmaya çalışıyor ve yemek seçmeye başlıyor. Anneler bu gibi durumlara karşı çıkıp işi inada bindirmemeli. Bunun yerine çocuğa seçme hakkı tanımalı. İlla her sebzeyi yemesi gerekmiyor. Mevsim sebzelerinden üç-dört çeşit yemesi yeterlidir. Ispanak yemiyorsa pazı yiyebilir. Çocuğa yemek seçme hakkı verilmeli ki, tiksinmeden yemek yesin.
* Siz çocuklarınıza en çok ne yedirirken zorlandınız?
- Ben hiçbir zaman zorlayıcı bir anne olmadım. Çocuklarımın da severek yediği ve yemediği şeyler var. Benim tek dikkat ettiğim şey, sevdikleri yiyeceklerin şekerli ya da karbonhidratlı gibi tek tip olmamasıydı. Kızlarım bütün sebze çorbalarını ve pazı dolmasını çok seviyor. Zorlayarak yemek yedirmiyorum. Her çocuğun kendi damak tadı vardır ve buna saygı duymak gerekiyor.
* Çocuk yaşta obezitenin önüne geçebilmek mümkün mü?
- Kesinlikle mümkün. Obez bir insanı zayıflatmaktansa, çocukluktan itibaren hiç obez olmayacak şekilde yönlendirmek çok daha kolay. Önemli olan ek gıdalara doğru zamanda başlatmak ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak.
* Kitabın gelirini bir yere bağışlayacaksınız sanırım...
- Evet, buna kitap bittikten sonra karar verdim. Kitabımın ilk baskısının telif hakkı gelirini Koruncuk Vakfı’na bağışladım. Koruncuk Vakfı özel ve faydalı bir vakıf.
BUNLARA DİKKAT
* Bir çocuğun mutlaka yemesi gereken üç şey nedir?
- Yoğurt, yumurta ve sebze.
* Peki 1 yaşına kadar bebeğe hangi yiyecekler verilmemeli?
- İnek sütü, bal, şeker, tuz, salçalı ev yemekleri, yumurtanın beyazı, çilek ve çikolata, ilk bir yıl verilmemeli.