Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2004 00:51
Bebek büyütürken çevreniz durmadan onu gözler ve tanıdıkları diğer bebeklerle kıyaslar. Bu durum zaman zaman anneyi üzer. Haklıdır da. Çünkü hiçbir bebeğin gelişimi diğerine benzemez.
Annelik serüvenine başlarken belki huzursuzdunuz. Hayatınızın hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağını biliyordunuz. Ama gene de bebeğinizi kucağınıza alacağınız günü sabırsızlıkla bekliyordunuz. Beklediğiniz olay gerçekleşti. Artık siz bir annesiniz. Dahası bebeğiniz de günden güne büyüyüp gelişiyor. Birinci doğum gününden sonra o da artık çocuk sayılacak. Bebeğiniz günden güne gelişip serpilirken, içinize bir kurt düşebilir: ‘Acaba bebeğim normal mi?’ sorusunu kendinize sık sık sormaya başlarsınız. Yakın çevrenizdeki kişiler, bebeğin bazı hareketlerini inceleyip bebeğin durumuyla ilgili görüşlerini açıklarlar. Aslında bu annenin de, bebeğin de sağlığı açısından son derece tehlikeli bir gelişmedir. Annelere verilen bilgilerde bebeklerin genellikle hangi dönemlerde neler yapabilecekleri açıklanır. Fakat bu açıklamalar hiçbir zaman kesin değildir. Her yeni doğan bebeğin kendine göre bir gelişme süreci vardır. Çeşitli ruhsal ve fiziksel nedenler bebeğin gelişmesinde rol oynar. Ama bu, onun kusurlu ya da özürlü olduğu anlamına gelmez. Bebeğinizi doğduğu günden itibaren başka bebeklerle karşılaştırıp kendi kendinize bazı hükümlere varmamalısınız. Her bebeğin kendine göre bir gelişme süreci olacaktır. Daha sonraki dönemlerde de annenin çocuğunu başka yaşıtlarıyla karşılaştırması çok yanlış olur. Çocuklara başkalarını örnek gösterip onları daha farklı davranmaya yönlendirmek, yavrunuzun ruh sağlığını etkiler. Onu yanlış bir yola yönlendirmiş olursunuz.
2. BÖLÜM
Yazan: Leslie GROSS
Derleyen: Azize BERGİN
Yavrunuz 1 yaşında
Herkes, bir yaşındaki yavrunuzun sevimliliğini överken, sizin de gözlerinizde mutluluk parıltıları beliriyor doğal olarak. Çocuğunuz dünyada birinci yılını tamamlayınca, artık ona bebek muamelesi yapmanız gerekmez. O bir çocuktur. Her ne kadar tam olarak konuşmaya başlamamışsa ve belki hala kendi kendine yürümekte zorlanıyorsa da bebeklik dönemi sona ermiştir.
Bir yaşındaki çocuk, çevresinde görmeye alıştığı kişiler arasında ayrım yapabilir. Örneğin siz çocuğunuzu kucağınıza alıp severken, küçük afacan babasını görür de onun kucağına gitmek isterse, hemen kaşlarınızı çatmayın. Çocuğun aile içindeki kişiler arasında bazı tercihler yapması, onun zihinsel gelişmesinin normal bir seyir takip ettiğini gösterir.
Bir yaşındaki çocuğunuzun yanında asla tartışmamalısınız. O, artık söylenenleri anlamakla kalmaz, annesiyle babasının davranışlarından çok fazla etkilenir.
Bir yaşındaki çocuk artık oyuncaklarıyla oynamak ister. Anne ve babanın çocukla birlikte oyunlara katılması gerekir. Çocuğun önüne oyuncaklarını koyup onun kendi kendini oyalanmasını beklememelisiniz. Bir yaşındaki çocuğun oyun oynamak için bile bir yardımcıya ihtiyacı vardır.
Bebeklikten yeni kurtulan çocuklarda zaman zaman ısırma merakı belirir. Çocuğa onu ne kadar sevdiğinizi göstermek için ‘Yerim seni’ gibi sözler sarfetmeniz, dayanamayıp kollarını bacaklarını ısırmanız, çocuğu etkiler. Bir yaşındaki yavrunuz çevresini tanıma telaşı içindedir. Isırmayı öğrenince de bundan yararlanmak isteyebilir. Böyle durumlarda, çocuğu azarlamak, cezalandırmak yerine, onu başka bir şeyle meşgul edip ısırma işini unutturmalısınız.
İyi ki annesiniz
SAYESİNDE YENİ DOSTLUKLAR EDİNİRSİNİZ
Erkekler, kadınlara göre biraz daha bencil olabiliyorlar. Siz de kocanızın bencillik derecesini hep merak ediyordunuz. Geceleri bebeğiniz ağlamaya başlayınca, eşinizin arkasına dönüp uyumaya devam etmesi, onun bencillik derecesini öğrenmenize yetecek.
Bebekteki her gelişme sizi gururlandırır. Bebeğinizin giysileri ona küçük gelmeye başlayınca, yavrunuza iyi baktığınızı anlayıp kendinizle övünürsünüz. Çocuğunuz sizin için bitmez tükenmez bir övünme kaynağıdır. O da olmasa neyle övünecektiniz? Çocuğunuzun beğenilmesi, sevilmesi, sizin beğenilip sevildiğiniz anlamına gelir. Daha doğrusu böyle düşünerek kendinizi teselli edersiniz.
Ebeveyn olmak, sosyal hayatınızı renklendirir, geliştirir. Parkta bir banka oturup yanınızdaki başka bir anneyle sohbet etmenin zevkine doyum olmaz. Birçok uzun ömürlü dostlukların böyle başladığını düşünmekten kendinizi alamazsınız.
Çocuğunuzun sağlığı
YÜKSEK ATEŞ TEHLİKELİ OLABİLİR
Çocuğun yürümeye başlaması iyi güzel ama bağışıklık sistemi tam olarak faaliyete geçmediği için onu mikroplardan korumak çok zor. Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar, adeta sıraya dizilip çocuğunuzu etkilemeyi beklerler. Soğukalgınlığı, nezle, grip gibi sorunlar bir yaşındaki çocuğu çok etkiler. Bir yaşındaki çocuğunuzun ateşini makattan ölçmenizde yarar var. Gerçi çocukların ateşi çok çabuk yükselir ama gene de işi şansa bırakmayın. Çok yüksek ateş, çocuk için tehlikeli olabilir. Ateşi yükselen çocuğu üstüste giydirmek ve sıkıca üstünü örtmek yanlıştır. Doktorlar, ateşi yükselen çocuğun üzerindeki giysilerin çıkarılmasını öneriyorlar.
YARIN: AFACAN İKİ YAŞINDA