Güncelleme Tarihi:
Bazı bebek ve çocuklar karnı tok, gazı alınmış olsa bile gözünü kırpmaz, üstüne üstlük de durmadan ağlayabilir. Bu, birçok anne-baba için kabus demek. Pınar Sibirsky (31) kızına (18 aylık) kendi kendine uyumayı öğrettikten, çevresindeki birçok arkadaşının çocuğunun uyku sorununu çözdükten sonra bu işi daha profesyonel yapmaya karar verdi.
Eşinin Amerikalı olması nedeniyle sürekli ABD’yle bağlantı halindeydi. Kısa adı FSI olan (Family Sleep Institute) Aile Uyku Enstitüsü’nü buldu ve eğitime başladı. Sonra da çocuk uyku koçlarını bir araya toplayan International Assosiation of Child Sleep Consultants’a (Uluslararası Çocuk Uyku Danışmanları Birliği) kabul edildi. Halen dünyanın her yerinden bu mesleği yapan kişilerle iletişim halinde. Sibirsky, deneyimlerini ve öğrendiklerini ailelerle eğitimler ve www.mykundak.com web sitesiyle paylaşıyor: “Bebek veya çocuğun uykuya direnmesinin veya geceleri defalarca uyanmasının nedeni bizimle inatlaşması veya uykuyu sevmemesi-istememesi değil. Aslında uyumak istiyor ama nasıl uyuyacağını bilemiyor. Anne-babaların öğretmesi gerekiyor” diyor.
İLK DÖRT AY KUNDAK YARARLI: Sibirsky de kundağı öneriyor. “Doğumdan itibaren üç-dört aya kadar bebeklerin kundaklanması, uykuya dalmalarını ve daha uzun süre uyumalarını sağlıyor. Bacakları gevşek, kolları sıkı bir kundak, bebeğe ana rahmindeki gibi güvende hissettiriyor. Kol hareketlerini engellediği için bebeğin kendi kendini uyandırmasını engelliyor” diyor.
KENDİ YATAĞINA ALIŞTIRIN: Bebeğinize ve kendinize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri de ilk aylardan itibaren yatağına alıştırmak. Emerken veya kucağımızda uykuya dalmaya başladığında, yavaşça yatağına yatırıp fiziksel teması (elinizi sırtında tutarak veya pışpışlayarak) yatağında devam ettirebilirsiniz. Sibirsky “Zamanla yataklarında kendi kendine uykuya dalmayı öğrenir. İlk üç-dört ay uykuya geçişte emzik kullamak da faydalı olabilir” diyor.
UYKU ÖNCESİ ÖPÜCÜĞÜ
* Bebek yatağı sert, çarşaflar gergin olmalı. Yatağa kesinlikle yastık konmamalı.
* Uyku tulumu kullanmayı tercih edin. Battaniye kullanılacaksanız hafif ve delikli olsun ki kafasına çekse bile nefes alabilsin.
* İlk beş ay bebeğin yatağına hiçbir oyuncağı almayın. Beşinci aydan itibaren güvenli bir uyku arkadaşı; ki bu annenin bir t-shirt’ü bile olabilir; edindirebilirsiniz. Uyku arkadaşı dışında yatakta oyuncak olmamalı.
* Dört-altı aydan sonra kendi odasında uyusun. Gündüz uykularında odayı loş hale getirmek için kalın güneş perdeleri kullanılabilir.
* Doğru zamanlama önemli. Çocuğunuzun uyku işaretlerini takip edin ve uykusu geldiğinde hemen yatırın. Aşırı yorulmasını engelleyin. “Geç yatan çocuk, geç kalkar” mantığı genellikle ters teper.
* Uykuya hazırlamak için, uyku öncesi rutinleriniz olsun. Perde kapamak, masaj, banyo, ninni, emmek gibi... Ama önemli olan sıralamanızın hep aynı olması. Çünkü bebekler sıralamayı akıllarında tutar ve örneğin son öpücükten sonra uyumaları gerektiğini tekrarlarla öğrenir.
STRES HORMONU FAKTÖRÜ
Çok uykusu gelmiş bir bebek, büyük ihtimalle aşırı yorulmuş ve tam da bu nedenle uykuya dalmakta zorlanıyordur. Bebeklerin uyanık kalabildiği süreler biz yetişkinlere göre kısa. Uyuması gereken zamanda uyumuyorsa, vücutta kortizol adlı bir stres hormonu salgılanıyor. Bu hormonun amacı vücudun yorgunlukla mücadele edebilmesini, ayık kalmasını sağlamak. İşte uyuması gereken zamanda uyumayan, hatta bazen özellikle “çok yorulsun, daha iyi uyur” düşüncesiyle uzun saatler boyunca uyanık bırakılan bebeklerin uykuya geçişi kortizol nedeniyle çok daha zor oluyor.