Güncelleme Tarihi:
Yeşim ÇOBANKENT
Yavrunuz nurtopu gibi maşallah. Gülüşü, bakışı, emeklemesi ayrı güzel. Fakat maalesef çektiğiniz fotoğraflarda pek iş yok. Ne yapsanız şirinliğini bir türlü yansıtamıyorsunuz.
Sizinle aynı durumdaki pek çok annenin derdine derman bir atölye açıldı şimdi. Fotoğrafçı Belgin Çöleri’nin düzenlediği “Bebeğimi Fotoğraflıyorum” atölyesi, annelere özel bir eğitim programı içeriyor ama babalara da açık elbette.
Yıllarca basında fotoğraf editörü olarak çalışan ve reklam fotoğrafçılığı yapan Belgin Çöleri, Fotoğraf Vakfı’nın da yönetim kurulunda. Kendi çocuğu yok; bebek fotoğrafı atölyesi fikri aklına nereden gelmiş, insan merak ediyor: "Fotoğraf çalışmak için gittiğim New York’tan döndüğümde, bir arkadaşım yeni doğum yapmıştı. Çektiği fotoğrafları gösterdi ve iyi çıkmadığından yakındı. Ona fotoğraf çekmenin inceliklerinden bahsederken, bunun için eğitim alabileceğini söyledim. Sonra Türkiye’de bu eğitimi veren bir yer olmadığını fark ettim. Oysa bebek fotoğrafçılığı dünyada portre fotoğrafçılığının bir kolu olarak çok yaygın. Türkiye’deyse isim yapmış birkaç fotoğrafçının çektiklerinden ve mahallelerdeki stüdyo fotoğraçılarının klasik bebek fotoğraflarından ibaret. Bu alanda kısa bir atölye çalışması yapmaya karar verdim."
Çöleri’nin tanıdığı anneler, bebeklerinin her anını fotoğraflıyor: “Artık herkesin elinde bir dijital kamera, olmadı kameralı cep telefonu var. Ancak çoğu nasıl kullanacağını bilmiyor. Ana-babalar bebeklerinin sevimliliğini fotoğrafa yansıtmayı her zaman başaramıyor. Bir de gereğinden fazla fotoğraf çekiyorlar. Bakanlar da bu görüntü yığınından biraz sıkılıyor haliyle.”
ŞİMDİKİ BEBEKLER KAMERAYA ALIŞIK
Çöleri’nin 3 haftalık atölyesi, çocuklarına internet siteleri ve blog’lar açan, fotoğraflarını facebook’a koyan ana-babaların da hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. Tematik fotoğraf albümleri oluşturmalarına da yardım ediyor. Hatta daha da ileri giderek bir hikaye anlatmak bile mümkün. Şimdiki bebeklerin kameraya aşina ve poz vermeye meraklı olmasını bir avantaj olarak görüyor: “Makinenin duygusu yok ama biz fotoğrafı duygularımızla algılıyoruz. Hissettiğimizi karşımızdakine geçirmeyi her zaman başaramıyoruz. Oysa teknik müdahalelerle bu sorunlar kolayca giderilebilir.”
Çekimlerde sık sık kullanılan renkli peluşlar ve melek kanatları fotoğraflara şirinlik katmakta yetersiz kalırsa photoshop teknikleri ne güne duruyor? İsteyene bunu da öğretiyor Çöleri, ancak kadınların bu tekniklere erkekler kadar meraklı olmadığının altını da çiziyor. Bir de: “Bebekler durmadan hareket ettiği için genellikle flu fotoğraflar çekiliyor. Oysa hem hareketi gösteren hem de netlik sorunu olmayan fotoğraflar çekilebilir.”
ANNEMİN ESTETİK GÖZÜ VARMIŞ
İleride çocuklar albümlerine baktığında; “Vay be, bizimkilerde de ne estetik göz varmış!” dedirtecek bu atölyeye katılmak isteyenleri neler bekliyor?
İlk haftada ünlü bebek fotoğrafçılarının fotoğrafları gösteriliyor ve profesyonel fotoğrafçılarla sohbet ediliyor. Bunu portre nedir, portrede siyah-beyaz dengesi nasıl oluşturulur, bebek ve çocuk fotoğrafında doğal duruş ve ‘an’ı yakalamak’ nasıl gerçekleştirilir, kompozisyon oluşturma ve konsept yaklaşım gibi teorik dersler izliyor.
Atölyenin ikinci haftasında makine ve objektiflerin özellikleri, alan derinliğinin nasıl oluşturulacağı, enstantaneyle hareketi yakalamak, ışık ve renk bilgisi gibi konular anlatılıyor. Ayrıca fotoğrafların bilgisayarda nasıl işleneceği de uygulamalı olarak gösteriliyor.
Atölyenin son haftasındaysa fotoğraf stüdyosu ortamında bebek fotoğrafı çekiliyor. Katılımcı anneler profesyonel stüdyo ışıkları ve malzemelerini kullanarak kompozisyonlar oluşturuyor ve fotoğraflar atölyenin internet sitesinde yayınlanıyor. Seçilen fotoğraflarla bir albüm de yapılıyor. İlk bebek fotoğrafçılığı atölyesi, 5 Şubat’ta başlıyor. www.fotografagaci.com
İÇİNİZDEKİ NİHAT ODABAŞI’NI UYANDIRIN
- Bebeğinizin portresini doğal ortam ışığıyla çekiyorsanız, en uygunu yumuşak ışıklandırma. Bunun için büyük bir pencere yeterli. Şiddetli günışığı gelen bir pencere yerine kuzeye bakan daha iyi. Işığı bebeğinizin arkasından değil, yandan gelecek şekilde ayarlamalısınız.
- Dışarıda çekim yapıyorsanız sert gölge ve güneşin birarada olduğu yerlerden uzak durmalısınız. En iyisi kapalı hava. Çünkü eşit dağılan ve kontrol edebileceğiniz bir ışık sağlar.
- Bebeğin ilk üç ayında flaş kullanmamaya özen gösterin. Hem gözlerini şiddetli ışığın zararlarından korursunuz, hem de doğal görüntüden uzaklaşmamış olursunuz. Netlik sağlamak için flaş yerine tripot kullanabilirsiniz.
- En önemli detaylardan biri de arka plan. Arka plandaki gereksiz görüntüler, bebeğinize yöneltmek istediğiniz ilginin gereksiz ayrıntılara kaymasına yol açar. Bunu önlemek için mutlaka düz renkli bir arka plan seçin.
- Onları en özel oyuncakları ve sevdiği objelerle fotoğraflayın. Bu sayede bebeğiniz rahatlar ve doğal görüntüler verir.