Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2008 00:00
Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme, Bayrampaşa’da 275 milyon Euro yatırımla eğlence merkezi kuruyor.
70 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen proje bünyesinde, alışveriş, konaklama, eğlence, toplantı ve kongre merkezi bulunuyor. Yıllık toplam 550 milyon Euro’nun üzerinde ciro yapması beklenen merkezin, yılda 12 milyonu aşan ziyaretçi sayısı ile ekonomiye 1 milyar Euro katkı yapması hedefleniyor. Koray İnşaatı’ın yapımını üstlendiği projenin 2010’da bitmesi planlanıyor.
İstihdam yaratacak
Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme Yönetim Kurulu Üyesi Emine Kıray, Merkez’le en az 2 bin 500 kişiye sürekli istihdam sağlayacaklarını belirterek, "Ekonomiye yılda 1 milyar Euro katkı yaratmayı hedefliyoruz. Proje için yüzde 40 öz kaynak sağladık, Garanti Bankası da 3 yıl geri ödemesiz, 10 yıl vadeli olarak 165 milyon Euro kredi verdi" dedi.
İşletmeciler yabancı
Projenin bugünkü maliyetinin 275 milyon Euro olduğunu aktaran Kıray, dört kompleksten oluşan projenin 2010’da ise 450 milyon Euro’nun üzerine çıkacağını kaydetti. Ora İstanbul Kentsel Eğlence Merkezi’nin yaratıcıları, yatırımcı ve finansörü yerli, geliştiricileri, uygulayıcıları ve işletmecileri ise yerli ve yabancı ekipten oluşuyor. Emine Kıray, projedeki çocuk eğlence parkının işletmesini ABD kökenli International Theme Park Services, gösteri merkezinin işletmesini The Partners ve Fırat Kasapoğlu, alışveriş ile ilgili bölümü İngiltere kökenli DTZ grubu, otelleri ise Crowne Plaza ve Holiday Inn Express’in işleteceği bilgisini verdi.
Ortak alan yaratılacak
ORA İstanbul Projesi’nin tanıtım toplantısında konuşan, projenin ünlü Türk Mimarı Şefik Birkiye, projede insanların yaşam kalitelerini yükselten, zevklerine hitap eden ve ihtiyacı olan fonksiyonları bir araya getirerek ortak mahal yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Birkiye, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geleneksel mimariden esinlenerek hem yaratıcı, hem de tarihsel devamlılığın sağlanabileceği bir çalışma yaptık. Galeriler, açık ve kapalı dolaşım alanları, çok renkli seramikli, Osmanlı ve Türk mimarisine uygun ortak yaşam alanları etrafında dönen fonksiyonlar, gösteriler, eğlenceler ve konserlerle yaşayacak meydanlar ile değişik kitleleri ve değişik sosyo ekonomik grubuna ait insanları, bir arada ortak mahalde buluşturduk."