Bayramda sağlıklı beslenme

Güncelleme Tarihi:

Bayramda sağlıklı beslenme
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 29, 2004 10:25

Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Ayhan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde sağlıklı beslenmek için yapılması gerekenleri anlatıyor.

Haberin Devamı

-        ÂSaÄŸlıklı beslenme kavramını açar mısınız? Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Beslenme, büyümek, vücut iÅŸlevlerini gerçekleÅŸtirmek ve yaÅŸamı saÄŸlıklıÂve mutlu sürdürmek için vücudun yediÄŸimiz gıdalardan yararlanmasıdır.SaÄŸlıklı beslenme kiÅŸinin yaşı, boyu, kilosu, cinsiyeti ve herhangi bir saÄŸlık problemi olup olmadığı da göz önünde bulundurularak her besin grubundan dengeli bir ÅŸekilde tüketmesidir. Bu besin grupları süt ve ürünleri, ekmek ve ekmek yerine geçen yiyecekler, sebze ve meyveler, et ve en son grupÂyaÄŸlar ve ÅŸeker olarak sınıflandırılmaktadır. Gün içersin de 3 ana 3 ara öğün olacak ÅŸekilde dağıtılması yani azar azar ve sık tüketilmesi doÄŸru olacaktır.

Haberin Devamı

 

-        ÂKurban bayramı nedeniyle oldukça fazla et yenilmesi mideyi nasıl etkiler?

Her besin ögesinin vücut içindeki işleyişi ve sindirim biçimi farklılık gösterir. Dini bayramlarımızdan biri olan Kurban Bayramında gereğinden fazla miktarda et tüketimi bir çok rahatsızlıklara neden olabileceği gibi olan rahatsızlıkların da ilerlemesine neden olabilir. Bunlardan biri de mideye olan olumsuz etkileridir. Aşırı miktarlarda et ( özellikle kırmızı et ) tüketiminin yanında ete uygulanan pişirme teknikleri de önemlidir. Pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma gibi sindirimi zor ve mide asidesini artıracak yöntemler tercih edilmemelidir.

 

-        ÂEtin mideye ve bünyeye zarar vermemesi için etle birlikte ne yenmelidir?

Ette, özellikle kırmızı ette demir oldukça fazla miktarlarda bulunur. Bu demirin vücut içindeÂbiyo yararlılığını artırabilmek için, C vitamini yönünden zengin besin kaynaklarını etle birlikte tüketmekte yarar vardır. ÖrneÄŸin, uygun piÅŸirme teknikleriyle yapılan etiÂbol miktarda yapılan limonlu bir yeÅŸil salatayla birlikte tüketmeyiÂtercih edebiliriz.

 

-        ÂSindirim sistemine etkileri nelerdir?

Haberin Devamı

Et sindirimi zor olan bir besin ögesidir. O nedenle de aşırı miktarlarda tüketimi sindirimi güçleştireceğinden, midesinde sağlık problemleri olan kişilerin aşırı miktarlarda et tüketmesi sakıncalıdır. Sağlıklı kişilerde ise mideyi koruyucu olması düşüncesi ile aşırı miktarlarda tüketilmemesinde yarar vardır.

 

 

-        ÂÄ°shal ya da kabızlık görülebilir mi? Böyle bir durumda ne yapılmalıdır?

Et posalı bir yiyecek grubu değildir. Aşırı miktarlarda tüketimi sonucunda, kabızlık problemi ile karşılaşılabilinir. Bundan dolayı etin yanında en iyi posa kaynakları olan sebze ve meyve tüketilmelidir.

 

     Â-   ÂAlerjik etkisi olur mu?

Aşırı et tüketimi sonucunda oluşabilen herhangi bir alerjik durumla karşılaşılmamıştır. Fakat kişiye özgü karşılaşılabilen alerjik reaksiyonlar da gözlemlenebilir.

Haberin Devamı

 

-        ÂKronik hastalığı olanlardan et yemeli midir?

Kronik hastalıklardan en yaygın olanları diyabet, tansiyon ve kalp damar hastalıklarıdır. Bu hastalıklardan biri veya birkaçı birlikte bulunan kişiler beslenmelerine dikkat etmeleri gereğinden dolayı aşırı miktarlarda et tüketmeleri sakıncalıdır. Aşırı miktarlarda ve uygun koşullarda pişirilmemiş etler tansiyonun ve şekerin yükselmesine neden olur. Doymuş yağların aşırı miktarlarda tüketimi kalp damar hastalıkları için sakıncalıdır ki et fazla miktarda doymuş yağ içerir.

 

-        ÂBazı uzmanlar taze etin hemen tüketilmemesi gerektiÄŸini dile getiriyor. DoÄŸru mu?

Hayvanlar ilk kesildiklerinde ölüm sertliÄŸi dediÄŸimiz sertlikte olur. Bekledikçe metabolizma ile oluÅŸan asitlarin de etkisi ile bu sertlik yavaÅŸ yavaÅŸ kaybolur. ÖlümÂsertliÄŸinin geçmesi hayvanın cinsine etin beklediÄŸi ısı derecesine baÄŸlıdır. Kümes hayvanlarında ölüm katılığı 1 saatte geçer. Sığır, koyun gibi büyük baÅŸ hayvanların ölüm sertliÄŸi 0 derecede 10 gün içinde, 15 derecede 3 günde kaybolur ve et yenecek konuma gelir.

Haberin Devamı

 

-        ÂEtin saÄŸlığa faydaları nelerdir?

Et, geniÅŸ anlamda sığır, koyun,kümes, av ve deniz hayvanlarının yenilebilen kaslarıdır ve iyi bir protein kaynağıdır. KiÅŸininÂgünlükÂenerjisinin % 12-15’ i proteinlerden saÄŸlanmalıdır ki, bu protein ihtiyacının bir çoÄŸunu etten saÄŸlarız. Vücudun büyümesi, geliÅŸmesiÂve hastalıklara karşı direncinin saÄŸlanabilmesi için proteine ihtiyaç vardır.

 

-        ÂFazla et yenmesi halinde vücutta ne gibi zararlar görülebilir?

Et hayvansal kaynaklı bir besin grubu içinde iken aynı zamanda içeriÄŸinde doymamış yaÄŸları bulundurur. Aşırı miktarlarda tüketilmesi sonucu kan yaÄŸlarının yükselmesine baÄŸlı kalp damar hastalıklarının oluÅŸmasına neden olur. Kırmızı etin yapısında oldukça fazla miktarda demir bulunur. Kırmızı etin fazla tüketilmesi halinde alınan fazlaÂdemirden dolayı idrarla kalsiyum atımı gözlenir. Yine aynı ÅŸekilde aşırı et tüketilmesi sonucu tansiyon yükselmesi, ÅŸiÅŸmanlık ve insülin metabolizma dengesi bozulacağından diyabet gözlenebilir.

Haberin Devamı

 

-        ÂTansiyona etkisi nedir?

Fazla miktarlarda kırmızı et tüketimi kan basıncını olumsuz etkileyeceği için tansiyonun yükselmesine neden olabilir.

 

-        ÂNasıl saklanmalıdır?

Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde birer pişirimlik parçalara ayrılarak yağlı kağıda sarılarak -2 derece ki buzdolabında bir kaç hafta saklanabilir. Etler soğuk depolarda –32 derecede dondurularak, -18 derecede uzun süre saklanabilir. Donmuş etler soğuk yerde yani buzdolabında çözdürülür. Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması tehlikelidir.

 

-        ÂEt yemeyenler, vücudun ihtiyacı olan bu açığı nasıl kapatabilir?

Et yemeyenler vücudun ihtiyacı olan proteini diÄŸer besinlerden saÄŸlamaya çalışmalıdır. ÖrneÄŸinÂsüt, peynir, yumurta, gibi diÄŸer protein kaynaklarını, yine yüksek miktarda protein içeren kuru baklagilleriÂ( kuru fasulye, nohut, mercimek,.. ) tüketmelidirler. Daha öncede belirttiÄŸimiz gibi etin yapısında fazla miktarda demir bulunur. Gerekli miktarlarda veya hiç et tüketmeyenlerde demir eksikliÄŸine baÄŸlı anemi gözlenebilir. Bu kiÅŸilerin demir içeren besin kaynaklarını ( pekmez, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, kuru baklagiller,...) tüketmeleri yanında demir ihtiyaçlarını karşılayabilmek için hekimleri uygun görüyorsa demir içeren prepatlar kullanabilirler.

 

-        ÂBu konudaki uyarılarınız nelerdir?

Vücudun, kişinin yaşına, cinsiyetine, kilosuna, boyuna göre besin gruplarına olan ihtiyacı değişiklik gösterir. Her besinin fazlasının vücuda zarar verebileceği gibi fazla miktarlarda et tüketiminin de zararlı olacağı göz ardı edilmemelidir.

 

-        ÂEklemek istedikleriniz

Yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının nedenlerinden biri, beslenme bilgisinden yoksunluktur. Beslenme bilgisi, bireylerin, ailelerin ve toplumların beslenme durumları ve alışkanlıklarını etkileyen etmenlerden biridir. Bu etmen, özellikle yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarından en çok etkilenen büyüme çağındaki çocukların, onları büyüten annelerin, yaşlıların ve kalıtımsal olarak belirli hastalıklara yatkınlıkları olan bireylerin beslenmesi yönünden önemlidir. Bu nedenle yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının önlenmesinde araçlardan biri, beslenme araştırması ve eğitimidir. Ben ve benim gibi Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyet bölümünden mezun olan meslektaşlarım beslenme eğitiminde üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. En son olarak söylemek istediğim sağlıklı bir yaşam için doğru ve dengeli beslenin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!