Basketbolun 60 yıllık tapınağı Hall of Fame

Güncelleme Tarihi:

Basketbolun 60 yıllık tapınağı Hall of Fame
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2010 00:00

Tarihteki ilk basket maçının oynandığı yerde kurulu olan Hall of Fame, bu sporu yapan her profesyonelin bir gün içinde yer almayı düşlediği bir tarih müzesi. Hall of Fame’e kabul edilen üyelerin törenlerle ilan edildiği salonda, basketbolun yaratıcısı James Naismith’ten Micheal Jordan’a kadar en büyük efsanelere ait eşyalar da sergileniyor.

ABD’nin Springfield kentinde basketbol dünyasının “Basketbolun Tapınağı” adını verdiği Hall of Fame (Şöhretler Salonu) adlı bir müze bulunuyor. Basketbol severlerin neredeyse hacı oldukları bu dev salonu gezmek için, Amerika ve dünyanın dört bir yanından turlar düzenleniyor. Çünkü basketbol sporuyla ilgili, önemli ne varsa bu salonda. İlk basket maçının yapıldığı 1891’den bu yana basketbolun aşamaları, kupalar, ödüller, formalar, diplomalar, ayakkabılar, fotoğraflar, zengin bir kütüphane, video arşivi ve ziyaretçilerin basketbol oynayabileceği bir basketbol alanı kusursuzca sunuluyor Şöhretler Salonu’nda.
Şöhretler Salonu 1950’de açıldı, 1985’te yenilendi. 28 Ekim 2002’den bu yana da, 45 milyon dolara mal olan muhteşem üç katlı salonunda yeni üyelerini bekliyor.
Hall of Fame’de yer almak her profesyonel basketçi için bir düş. Çünkü Hall of Fame yönetimi önüne geleni bu kutsal tapınağa almıyor. Ancak kariyerinde olağanüstü başarı gösteren, tüm zamanların en iyileri arasına girmeyi hak etmiş oyuncular, koçlar, hakemler ve yöneticiler bu şerefe layık görülüyor.
Kuralların başında, faal sporu en az 5 yıl önce bırakmış olmak geliyor. Yeni girişler iki veya üç yılda bir yapılıyor. Örneğin gelecek hafta 12 Şubat’ta yeni katılımcılar saptanacak ve 13 Ağustos 2010’da büyük bir törenle yeni üyeler Hall of Fame’deki yerlerini alacaklar. Yeni adaylar arasında ABD’nin 1992 Olimpiyat Şampiyonu ulusal takımı, diğer deyişle “Dream Team” (Rüya Takım) oyuncuları Scottie Pippen ve Karl Malone’un yanı sıra kolej takımlarında antrenörlük yaparak pek çok şampiyonluk görmüş ve sayısız yıldız yetiştirmiş efsane koç Joe Valvano var.

BIRD’ÜN BRONZ HEYKELİ

Hall of Fame’e bugüne kadar 134 oyuncu, 79 koç, 3 önce oyuncu sonradan koç, 56 yönetici, katılımcı, 13 hakem ve sadece 6 takım girebildi. Bu takımlar basketbol sporunun yaratıcısı James Naismith’in kurduğu ilk takım olan First Team ile Buffalo Germans, New York Renaissance, Original Celtics, Harlem Globetrotters ve NCAA ligi Erkekler 1996 şampiyonu Batı Teksas. Basketbolun tapınağında bronzdan heykeli olan tek oyuncu ise Boston Celtics’in 80’lı yıllardaki İrlanda asıllı yıldızı Larry Bird.

EN ÇOK İLGİ JORDAN’A

Hall of Fame’in CEO’su John L. Delova, ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken bölümün, Michael Jordan için ayrılan kısım olduğunu söylüyor. Delova, şimdilerin süper yıldızları LeBron James ve Kobe Bryant’ın gelecekte Hall of Fame’e girebileceğini ama bunun için en az 15 yıl sabırla beklemek zorunda olduklarını da ekliyor.
Hall of Fame’i gezerken insanın aklına ister istemez Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur geliyor. Avrupa’dan Kresimir Cosiç, Drazen Petroviç, Drazen Dalipagiç, Dino Meneghin, Sergei Belov’un yer aldığı Hall of Fame’e girecek ilk Türk basketbolcu acaba kim olacak? Henüz erken ama yıllar çabuk geçiyor. Düşler her NBA oyuncusu için sürüyor.
/images/100/0x0/55eb4b33f018fbb8f8b7ea41


TARİHTEKİ İLK POTA

Basketbol için tahtadan yapılmış ilk sepet. Sonradan adına pota denildi. Top sepete girdikten sonra orada sabit kalıyor. Sepetin dibine uzun bir ip bağlı. İp çekilince top yere düşüyor, sepetin kapağı tekrar kapanıyor. Belki Basketbol Müzesi’nin en değerli ve anlamlı mirası bu sepet.

HIRİSTİYAN OKULUNUN MÜDÜRÜ ISMARLADI, BİR SPOR UZMANI BASKETBOLU YARATTI

1891 yılı, Amerika’nın Massachusetts eyaletinin Springfield kentinde bulunan uluslararası Genç Erkekler Hıristiyan Birliği eğitim okulu... Okulun atletizm şubesinin direktörü gençler için bir salon sporu yaratması için eğitim uzmanı Dr. James Naismith’e başvurdu. Çünkü sporcular, kışın antrenman yapamıyor sert iklim koşulları yüzünden boş boş oturuyorlardı.
Dr. James Naismith hemen çalışmalara başladı. Yarattığı spor yedişer kişilik takımlar halinde, elle ve topla oynanacak, 20’şer dakikadan üç devrede tamamlanacaktı. Oyunun hedefi topu tahta sepete sokmak ve sayı bulmaktı. Adını da Basketball (sepet topu) koydu Naismith.
İlk maç Springfield’daki YMCA’nın salonunda 1891’in aralık ayının 21’inde oynandı. İşte Hall of Fame, Springfield’da o ilk basketbol maçının oynandığı yerin yanı başında bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!