Hakan GENCE
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2006 00:00
Timur Özkan Ankaralı bir mimar, seyahat etmek en büyük hobisi. Özkan, Pelikan Yayınları’ndan çıkan Ankaralı Gezginler kitabının da editörü. Kitap, bir süredir elektronik posta yoluyla haberleşen, birbirini sıradışı gezileri ve deneyimleri konusunda bilgilendiren, çoğu amatör 44 gezginin yazılarından oluşuyor. Grup kitapların devamını çıkarmayı, bir fotoğraf sergisi açmayı ve hep birlikte Uzakdoğu’ya seyahat etmeyi planlıyor. Timur Özkan’la grubun ve kitabın oluşma hikayesini konuştuk.
Ankaralı gezginler grubunu kurma fikri nasıl gelişti?- Merkezi İstanbul’da bulunan Gezginler Kulübü Derneği’nin Ankaralı üyeleri olarak aramızda bir haberleşme platformu oluşturmak istedik. Daha sonra Ankara ve çevresinde yaşayan veya Ankaralı olduğu halde çeşitli nedenlerle Ankara dışında bulunan gezginlerin aramıza katılmasıyla sayımız artmaya başladı. Bugün için hemen her meslekten 107 üyeye ulaştık. Aramızda her kıtadan arkadaşlarımız var. Bu zenginlik açıkçası bizi çok mutlu ediyor, sıradışı bir gezi programı yaparken cesaretlendiriyor.
Bu grup nasıl bir araya geldi?- Gezginler arasında organize olmayan ve kulaktan kulağa diyebileceğimiz iletişim kanalları zaten vardı. Biz biraz da tesadüflere bağlı bu iletişim ortamını düzenlemek ve bir anlamda sistematize etmek istedik. Yahoo’nun bu gereksinimler için geliştirdiği çok güzel bir "elektronik posta grubu" formatı var, çok yaygın şekilde kullanılıyor, yani biz pek fazla bir şey de yapmadık. Sanal dünyada, sanal olmayan iletişim ihtiyacımıza uygun bir yer ayarladık o kadar. Bu ortam, sadece üyelere açık bir web sitesine benzetilebilir, içinde fotoğraf ve yazı dosyaları, anketler ve ilgi alanımıza giren linkler yer alıyor.
KONUSU GEZİ-YOL-YOLCULUK VE ANKARA OLAN HER ŞEY
Amaçlarınızı biraz daha açar mısınız?- Öncelikle haberleşme, haberleşme derken bir üyemizin haberdar olduğu sıradışı bir gezinin gruba duyurulması, bir başka üyemizin vize alırken karşılaştığı bir sorunu bizimle paylaşması, bir gezi programı yapan arkadaşımızın diğerlerinin deneyimlerinden yararlanması, bir gezi sonrası gördüklerini, yaşadıklarını anlatması gibi. Konusu "gezi-yol-yolculuk" ve "Ankara" olan her etkinlik ilgi alanımıza girerken bunların dışındaki konulardan özellikle uzak duruyoruz, özellikle rastgele forward edilen mesajlardan kaçınıyoruz.
İnternet sitesinden sonra böyle bir kitap çıkarma fikri nasıl oluştu?- Bu kitabın çıkış noktası sitemizde toplanmaya başlayan gezi notları oldu. Bir arkadaşımız Slovenya’yı yazmıştı. Bir başka arkadaşımız, St Petersburg’un dünü ve bugününü ilginç göndermeler yaparak anlatmıştı. O zaman, bu yazılar sadece üyelere açık bir sitede kalmasın, daha çok gezgine ulaşsın, biz de yeni üyeler kazanalım diye düşündüm.
Kitap amatör yazarların yazılarından oluşuyor, yazılar olduğu gibi mi yayınlandı?
- Teknik düzenleme gereği yapılan bazı küçük müdahaleler hariç virgülüne dokunmadan yayınlandı. İnanıyorum ki bu yazıların içindeki amatör heyecanı en iyi böyle koruyabilirdik. Amatör görünen yazılarımız daha çok ilgi gördü. Birçok arkadaşımız ilk kez yazdı. Ancak Moğolistan steplerinde dört günlük bir karayolu yolculuğunu anlatan Hasan Yılmaz veya Son Anadolu Panteri’nin Beypazarı’nda noktalanan öyküsünün yazarı Yalçın Ergir gibi hem yazarlıkta hem gezginlikte deneyimli arkadaşlar bu projenin öne çıkan isimleri oldular. Bir tıp doktoru olan üyemiz Belgin Samurkaşoğlu’nun "Stupalar ve Tapınaklar Ülkesi Nepal" yine başka bir doktor olan Belkıs Ceyla Çetinsoy’un "Uygarlıklar Vadisi ve Deltası Ege"
veya Nedim Demir K.’nın "Ankara’nın Sokakları"
yazıları gibi dünyadan, Türkiye’den, Ankara’dan birbirinden ilginç gezi yazıları adeta birbiriyle yarıştı.
EKİMDE HEP BİRLİKTE HİNDİSTAN VE NEPAL
Kitapta Mustafa Balbay, Can Dündar ve Tayfun Talipoğlu gibi gazeteciler var. Bu isimleri de kitaba dahil etme fikri nasıl gelişti?- Ankaralı gazeteciler, böyle bir Ankara projesinde bizi yalnız bırakmadılar. Balbay ve Dündar’ın yazılarının yanısıra Tayfun Talipoğlu da bir şiiriyle katıldı.
Ankaralı Gezginler’in kitap olarak veya başka yollarla devamı gelecek mi?- Sadece Türkiye yazılarından oluşan "Ankaralı Gezginler 2" ve sadece Ankara yazılarından oluşan "Ankaralı Gezginler 3" düşündüğümüz kitaplar arasında. Ayrıca adını Ankara’nın güzel çiçeği Çiğdem’den alan bir bülten projemiz var. En az bu çalışmalar kadar önemsediğimiz bir diğer projemiz, fotoğraf sergisi. Sonbaharda Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılacak sergide yer alacak fotoğraflar ayrıca CD haline de getirilecek. Bu arada diğer bir projemizden de söz etmek isterim. Esasen gezi düzenlemek başlangıçta öngördüğümüz bir iş değildi. Ancak grubumuzda yer alan ve Hindistan deyince ilk akla gelen isimlerden Zafer Bozkaya grubumuza özel bir gezi önerdi. Ekim ayında düşündüğümüz bir programda Hindistan ve Nepal’i gezeceğiz ve gezdiklerimizi kitap yapacağız. "Ankaralı Gezginlerin Gözünden: Hindistan" kitabında herkesin kendi gördüğü Hindistan’ı anlatan yazıları, bu gezide çekilen fotoğraf ve filmlerden oluşan bir CD yer alacak.
SİZ DE KATILABİLİRSİNİZ
Gruba ilgi duyanlar, www.groups.yahoo.com/group/ankaraligezginler adresine kendilerini kısaca tanıtan bir mesajla başvurabilirler. Tanıtım mesajlarında, başvuranların isimleri, meslekleri ve neden geziyorsunuz, gezmekten ne anlıyorsunuz, nereleri gezdiniz ve gezmek istiyorsunuz, gibi soruların yanıtları yer almalı.
Özkan, yeni gezginlerle tanışmaktan her zaman çok mutlu olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söylüyor.