Başkent filme doyacak

Güncelleme Tarihi:

Başkent filme doyacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2012 01:56

Bu sene 15–22 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek Ankara Uluslararası Film Festivali, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile 23. kez perdelerini açacak. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festivalin bu yılki ana teması ‘Tektipleşme’. Konuk ülke ise, Mısır.

Haberin Devamı

Ankara Uluslararası Film Festivali, 1988 yılında ‘Ankara Film Şenliği’ adıyla Mülkiyeliler Birliği, Bilim-Sanat Dergisi ve Çankaya Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği bir etkinlik olarak başlamıştı. 1991 yılında Mahmut Tali Öngören önderliğinde, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı kurularak, festivalin organizasyonu kurumsal bir nitelik kazandı. Festival bu yıl da uzun, kısa ve belgesel filmlere verdiği önemi, yalnızca film gösterimleri yaparak, yarışma düzenleyerek değil; sinemacıları çeşitli atölye çalışmalarında, ustalarla bir araya getirerek de göstermeye devam edecek.
Bu yıl 23.’sü gerçekleştirilecek festivalin ana teması ‘Tektipleşme’ olarak belirlendi. Konuk ülke seçilen Mısır sinemasının gündemindeki filmleri Ankara’ya taşıyarak Mısır sokaklarının da nabzını tutacak festival, dünyayı istila eden tektip yaşam tarzına vurgu yapmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

ÖDÜLLÜ FİLMLER

Festivalin en merak edilen bölümü ‘Dünyanın Her Köşesinden’de bu sene İran’dan Yunanistan’a, İsviçre’den Arjantin’e dünyanın bambaşka ülkelerinden dokuz film yer alıyor. Bol ödüllülerin yanı sıra, keşfedilmeyi bekleyen pek çok filmin de yer aldığı bu bölümde, ilk filmi C.R.A.Z.Y. ile son 10 yılın en iyilerinden birine imza atan Jean Marc Vallee’nin son filmi ‘Ruh Eşim’ (Cafe de flore), İranlı 3 kadının yurtdışına kaçma planlarını anlatan ve görselliği ile dikkat çeken ‘Üç Buçuk’ (Seh o nim) gibi filmler var.
Bunların yanı sıra, Fransız Oscarları olarak kabul edilen Cesar Ödülleri’nin 37.’sinde en iyi canlandırma dalında aday gösterilen ‘Hahamın Kedisi’ (Le chat du rabbin), 2011 San Sebastian Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülünü alan ve Fransız sanatçı-yazar François Augieras’ın hayat hikâyesini anlatan ‘Çifter Adım’ (Los pasos dobles) ve ilhamını ekonomik krizle çalkalanan Yunanistan’dan alan ‘Kayıp Gençlik’ (Wasted Youth) gibi 2011’in en çok konuşulan bağımsız filmleri de gösterime giriyor.

SİNEMA MERAKLILARINA ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Başlangıcından bugüne festivalin olmazsa olmazlarından biri haline gelen atölye çalışmalarına bu yıl müzisyen Cahit Berkay, senarist-yazar Osman Şahin, görüntü yönetmeni Doğan Sarıgüzel gibi isimler katılacak. Bahçeşehir Üniversitesi de ‘Kısa Film Atölyesi’ çalışmalarını yürütüyor. Kısa Film Atölyesi kapsamında, ‘Kendi medyanı kendin yarat fikrine’ dayanarak bağımsız bir inisiyatif olarak ilk kez 2010 başında Hopa Artvin’e gerçekleştirilen Gezici İletişim Atölyeleri VYZ’nin küçük bir birimi, Ankara Uluslararası Film Festivali çerçevesinde görsel anlatım atölyesi gerçekleştirecek. Çalışmalarını Z. Tül Akbal Süalp, Erkan Büker, Necla Algan ve Cüneyt Korkmaz’dan oluşan bir ekibin yürüteceği atölye, üç dört günlük bir zaman dilimi içinde tamamlanacak. 17, 18 ve 19 Mart tarihlerinde Alman Kültür Merkezi-Batı Sinemaları’nda.
Türk Sinemasına yaptığı sayısız film müziği ile katkı sunan Cahit Berkay, ‘Geçmişten Günümüze Film Müziği Yapım Süreci ve Teknikleri’ başlıklı atölye çalışmasında, geçmişten günümüze bu alanda yaşanan gelişmelerden örneklerle film müziği yapım sürecini izleyiciye aktaracak. 16 Mart günü saat 14.00’te Alman Kültür Merkezi’nde.

Haberin Devamı

KAMERA VE TEKNİKLERİN ESTETİĞE KATKISI

- Doğan Sarıgüzel ile ‘Sinemada, Kamera, Teknikler ve Bunların Estetiğe Katkıları’ atölyesinde teknolojik bir aygıt olan kameranın perspektifinden; sinemanın geçmişinden günümüze estetik ve anlatım değişiklikleri, kısa görsel örneklerle teknolojik gelişmelerin sinema anlatımına getirdiği olanaklar ve yarattığı değişiklikler konu edilecek. 19 Mart tarihinde Alman Kültür Merkezi’nde.
- ‘Sinema Edebiyata Bakıyor: Uyarlama Senaryo Atölyesi’nde, Türk sinema ve edebiyatında önemli bir yere sahip olan Osman Şahin; Türk ve Dünya sinemasından örneklerle uyarlama sinemasının senaryo aşamalarını yapacağı örnek çalışmayla izleyiciyle paylaşacak. 19 Mart günü saat 14.00’te Alman Kültür Merkezi’nde.
- Festivalde ayrıca; Ahmet Ağaoğlu, Erkurt Onart ve İbrahim Demirel fotoğraf sergileri de yer alacak.

SERGİLER

Haberin Devamı

- Festivalde, Türkiye-Hollanda diplomatik ilişkilerinin 400. yılı olması sebebiyle, Türkiye’nin eski Rotterdam Başkonsolosu Erkut Onart’ın objektifinden yansıyan Hollanda görüntüleri de festival izleyicisiyle buluşacak. 17 Mart günü saat 18.00’de Batı Sinemaları’nda izlenebilir.
- ‘Türk Sinemasının Son Yıllardaki Kayıpları’ adlı fotoğraf sergisinde, Türk sinemasında önemli çalışmalara imza atan ve son yıllarda kaybettiğimiz yönetmen, oyuncu ve sinema emekçilerinin İbrahim Demirel’in objektifinden yansıyan görüntülerini izliyoruz. 16 Mart Cuma günü saat 18.00’de Kızılırmak Sineması’nda.

YAŞAM 8 METREKAREYE SIĞAR MI?

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu’nun ‘Yaşam 8 Metrekareye Sığar mı?’ başlıklı, Ahmet Ağaoğlu’nun fotoğraflarından oluşan F Tipi cezaevlerindeki insanlık dışı koşulları kamuoyunun gündemine taşımayı amaçlayan sergi, festival sürecince gösterilecek. Sergideki yer alan fotoğraflarda objektifin karşısında; Erkan Can’dan Zuhal Olcay’a, Altan Erkekli’den Yetkin Dikinciler’e ve Vedat Türkali’den Ece Temelkuran’a birçok ismi görüyoruz. Açılışı 15 Mart günü yapılacak sergi, festival süresince izlenebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!