Güncelleme Tarihi:
Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki basınç odası 1998'deki kazadan bu yana kullanılamıyor. Oysa depremden sonra basınç odasının önemi ortaya çıktı. Açılan kampanyada ancak 38.5 milyar lira toplanabildi. Halbuki 200-250 milyar lira gerekiyor.
İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, Deniz ve Sualtı Hekimliği Anabilim Dalı, Hiperbarik Tedavi Merkezi'ndeki basınç odası Temmuz 1998'de Dr. Cengiz Çetin ve iki dalgıcın yaşamını yitirdiği kazadan bu yana kullanılamıyor.
Kazadan önce birimde üç basınç odası vardı. Bilimsel çalışmalar için deney hayvanlarının tedaviye alındığı oda; dalgıç ve dalgıç adaylarının muayene ve testlerinde kullanılan oda ve kazanın olduğu basınç odası. Bu basınç odasından Türkiye'nin başka hiçbir üniversite hastanesinde yok.
Tahrip olan basınç odasında, gazlı kangren, şofben ve soba gibi karbonmonoksit zehirlenmeleri, ezik ve yaralanmalar, yanma, iyileşmeyen kemik iltihabı, kanser hastalarının tedavisi sırasında oluşabilen yaralar, şeker ve damar hastalığı nedeniyle kapanmayan yaralar, hastalara saf oksijen solutularak tedavi edilirdi. Kazaya kadar yaklaşık 48 bin seans yapılmış, 1400 hastaya da hiperbarik oksijen tedavisi uygulanmıştı.
Hasta ve dalgıçların kampanyası
Yanan basınç odasının yerine yenisini almak için, eskiden bu odada tedavi görmüş hastalar arasında bir bağış kampanyası başlatıldı. Internet aracılığı ile de her yere ‘‘basınç odasına ihtiyacımız var!’’ mesajı geçildi. Yanıt, yurtdışında yaşayan Türkler'den geldi. Kampanyaya amatör dalgıçlar, yurtdışından bazı kişi ve kuruluşlar da katkıda bulundu.
Bağışlar İstanbul Tıp Fakültesi Vakfı'nın içinde ayrılan özel bir hesaba yapıldı. Ekim 1998-Ocak 2000 arasında sadece 38.5 milyar lira toplanabildi. Bu para 10-14 kişinin aynı anda tedavi edilebileceği bir basınç odası için yeterli değil. Gereken meblağ ise 200-250 milyar lira civarında.
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Maide Çimşit şöyle diyor:
‘‘Hastaların soyunma dolabından maskelerin teminine kadar donanım da gerekiyor. Halkın desteğinin devamı son derece kıymetli. Paranın erimemesi için Vakıf gereken mali düzenlemeleri yaptı.’’
Ama fakültenin bu basınç odasının yanında, ortopedi, acil cerrahi, yoğun bakım, kardiyoloji gibi diğer birimlerinde hekimlerin dönüşümlü olarak hizmet vereceği tek kişilik basınç odasına da ihtiyacı var. Böyle bir odanın ikinci el fiyatı 50 bin, yenisinin ise 100 bin dolar civarında.
PROF. DR. MAİDE ÇİMŞİT
Özel odalar yetersiz
İstanbul Tıp Fakültesi Deniz ve Sualtı Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Çimşit şunları söyledi:
Üniversite hastanesi olarak bir tek Çapa'da olan ve şu anda kullanılmayan basınç odası vardı. Oysa Türkiye'nin her bölgesinde en az bir hastanede basınç odası olması gerekiyor. Kliniğimizdeki basınç odası faalken Van, Adana, Trabzon, İzmir gibi yerlerden hasta geliyordu. İstanbul'da halka açık, tam donanımlı bir basınç odası henüz yok. Olanlar ise ya özel ya da askeriyeye ait. İstanbul'daki özel hiperbarik tedavi merkezleri ise çalışma ruhsatına sahip değil.
DEPREMLE GÜNDEME GELDİ
Basınç odası depremle birlikte yeniden gündeme geldi. Enkazdan çıkarılan ve ezildiği için crush ve kompartman sendromu adı verilen hastalıklara yakalananların tedavisi, kopan organların yerine dikilmesi gibi işler için depremzedelerin basınç odasına girmesi gerekti. Hastaneye 500 hasta geldi. 52 hastanın acilen hiperbarik oksijen tedavisine alınması gerekiyordu. Derhal sekiz kişilik bir ekip kuruldu. Ekip, bu hastaları özel basınç odası merkezlerinden birine taşıyıp tedavi etti. Tedavi sonucunda yalnızca bir hasta üç ayak parmağını ve diğer bir hasta da ayağının ön kısmını kaybetti. Tedavi edilemeyen crush vakalı depremzedelerde ise kangren gelişti, kol ya da bacakları kesildi.
BAĞIŞLAR İÇİN
Hesap adı: İstanbul Tıp Fakültesi Vakfı Deniz Sualtı Hekimliği
Vakıflar Bankası Şehremeni Şubesi
Banka hesap numarası:
00158-0-000-7525 74 29
Şartlı Bağış: Hiperbarik Tedavi Merkezi için kullanılması şartıyla.