Başbakanlık neden morardı?

Güncelleme Tarihi:

Başbakanlık neden morardı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2002 15:26

Hürriyet Ankara’dan Hakan Akpınar, Başbakanlık Konutu’nda Bülent Ecevit tarafından kabul edilmiş. Haberde “... Başbakanlık Konutu’nun bahçeye açılan pencerelerinin camlarının mor olması dikkat çekti” deniyordu. (Hürriyet, 18 eylül) Türkiye Cumhuriyeti’nin koskoca bir başbakanının oturduğu konutun camları neden mor yapılır? Herhalde, tesadüf değildir.

Haberin Devamı

Bülent Bey mistik bir kişiliğe sahiptir, Hanımefendi de öyle. Morun bir sembolizması mı var acep?

Yahut Başbakan’ın özel doktorları, psikolojik etkisini dikkate alarak mı camları mor seçmişler?

Yoksa dekoratörün fikri miydi bu?

Ankara’daki büyük gazeteciler bu kadar abuk sabuk suallerle vakit kaybetmeyecekleri için, araştırmayı bizzat yürütmeye karar verdim.

Uzmanlara sordum, internet sitelerinde gezdim.

Buyrun http://www.users.ch/cathjack/la_decoration.htm adresinde okuduklarım (yani ben uydurmuyorum) : 

MOR

Metal : Cıva

Gezegen : Merkür

Mitolojide : Hermes

Kıymetli taş : Ametist

Renk türü : İkincil (kırmızı + mavi karışımı)

Sembolik açıdan : Mor, insanda en yüksek manevî titreşimleri temsil eder. Keder ve melankoli, dünya zevklerinden el etek çekme, aşk, Gerçek, acı, içe dönüş, gizem, humanitarizm içeren bir tinselliği remzeder.

Uyandırdığı hisler, önyargılar açısından : Gök mavisiyle “söndürülen” hayat rengi mor, birçok kültürde matem rengidir. Yaşamdan, mavinin temsil ettiği ölümsüzlüğe geçiştir. Şiddetin ve ihtirasın rengi kırmızının, mavi tarafından yumuşatılmasıyla elde edilen, maneviyat rengidir. Kişilik ve davranış olarak, sürekli hayran oldukları bir insana (bir yakınları, bir kahramanları) bağımlı olan (onu taklit eden) insanlarda görülen çocukluktan büyüklüğe geçiş sürecini temsil eder. “Ben kimim?” sorusunun rengidir. Asil, yüce ve sır doludur.

Tedavi edici özellikleri açısından : Zehirlenmeye, iç organ hastalıklarına ve uykusuzluğa karşı tedavi edici etkileri vardır. Dalağı çalıştırarak, sinir sistemini rahatlatır, kalp atışını düşürür. Metabolizmanın savunma sistemlerini uyarır

Psikolojik etkisi açısından : Öfkeyi ve kaygıyı azaltır. Yarı mavi yarı kırmızıdan oluştuğu için, yaşama sevincini arttırır. Kırmızı dozu fazla olursa, ihtiras yaratır.

Dekoratif etkisi açısından : Olduğundan daha geniş ve daha büyük gösterir

Muzurluk açısından : Türkçede “morarmak”, gerçek anlamda “çürümek”, argoda ise “fena halde bozulmak, şişmek” anlamına gelir.

Not : Evet, bu son paragrafı ben ekledim, ama kendime hakim olamadım Hâkim Bey! Ne yapayım!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!