Güncelleme Tarihi:
Bazı doktorların rahatsızlığın nedenini teşhis etmek için her başı ağrıyan hastadan MR (Manyetik Renozans) ve BTT (Bilgisayarlı beyin tomografisi) istediğini belirten Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Yakup Sarıca, ''Tomografi istenen yüzlerce hastadan ancak birkaçında beyinsel bir rahatsızlık görülüyor'' dedi.
Dünyada yılda 13 bin tondan fazla aspirinin baş ağrısı için kullanıldığını, ülkemizde de gelişi güzel baş ağrısı ilaçları kullanılmasının azımsanamayacak kadar fazla olduğunu vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Mustafa Çelik de, 15-55 yaş grubunda yapılan araştırmaya göre, erkeklerin yüzde 16.4, kadınların yüzde 21.8'nde baş ağrısı görüldüğünü söyledi.
Prof. Dr. Sarıca, toplumda en sık görülen kas kasılmasına bağlı baş ağrıları ile psikolojik baş ağrısının, erişkinlerde ve kadınlarda daha çok ortaya çıktığını, entelektüel ve sosyoekonomik düzeyi yüksek olanların da sık baş ağrısı çektiğini söyledi.
MADDİ KAYBA NEDEN OLUYOR
Baş ağrısının sosyal boyutları konusunda bilgi veren Kahramanmaraş Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mustafa Çelik de, dünyada yılda 13 bin tondan fazla aspirin kullanıldığını, ülkemizde de gelişigüzel baş ağrısı ilaçları alınmasının azımsanamayacak kadar fazla olduğunu söyledi. Çelik, baş ağrılarıyla ilgili de şu istatistik bilgileri verdi:
''15 - 55 yaş grubunda yapılan araştırmaya göre erkeklerin yüzde 16.4'ü, kadınların ise yüzde 21.8'i baş ağrısından şikayet ediyor. Bir çok çeşidi bulunan ağrılar içinde ilk iki sırayı migren ve gerilim tipi baş ağrısı alıyor. Toplumumuzda migrene 30 - 39 yaş grubundaki kadınlarda daha sık rastlanırken, Marmara, Orta Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri´nde erkeklerde yüzde 11.4, kadınlarda yüzde 14.7 oranında görülüp, Ege, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri´nde daha yüksek değerlere çıkmaktadır. Ağrılı yaşam kişinin aile ve iş yaşamını da olumsuz etkilerken, doktor, inceleme, hastane, tedavi giderleri ile iş gücü kaybı ülke ekonomisine büyük yük getirmektedir.''
EN AZ 3 AY TEDAVİ EDİLMELİ
Baş ağrısının tedavisine değinen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şebnem Bıçakçı ise koruyucu tedavinin önemini vurgulayarak, ''Ağrı çeken hasta öncelikle tedaviyi yapan doktor tarafından nedenleri konusunda aydınlatıldıktan sonra en az 3 ay süreyle tedavi edilmelidir. Tedavinin aniden kesilmemesi de yararlı olur. Günlük atak ağrılarda ise kişiler hiç bir şey yapamıyorlarsa dışarıya çıkıp derin nefes almalı ve oksijen tedavisinde bulunmalıdır'' dedi.
(DHA)