<B> Gaye GÜZELAY</B>
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2004 00:06
Irak Savaşı’nın hemen öncesinde bir araya gelen üç genç, ‘Yüzde 100 Barış Projesi’ni başlattı. ‘Barış’ konulu birer dakikalık 100 filmi bir araya getirerek bir film oluşturmayı hedeflediler. Toplanan 70 film, 2003’te, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde 50 farklı yerde gösterildi. Bu yıl yeniden hayata geçirilen proje için film kabullerine 1 Eylül’de başlandı. Oluşturulacak film, Irak’ın işgalinin yıldönümü olan 20 Mart 2005’te ücretsiz gösterilecek.
Gürşat Özdamar, belgesel
film çekiyor. Özdamar’ın, savaş karşıtı eylem görüntülerinden oluşacak bir belgesel için çekim yaptığı sırada tanıştığı
Başak Ertür, şu sıralarda New York’ta Ortadoğu tarihi üzerine master yapıyor. Barış Özkaya ise, Boğaziçi Ekonomi Bölümü’nden bu yıl mezun olmuş. Özdamar’la tanışıklığı, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki kısa film çalışmasına dayanıyor.
Bu üç genç, 2003 yılının Mart ayında Irak Savaşı’nı protesto seslerinin yükseldiği dönemde, ‘Bizim iyi bildiğimiz alan sinema, öyleyse biz de bu alanda bir şey yapalım’ fikriyle yola çıkarak, ‘Yüzde 100 Barış Projesi’ni başlatmışlar. Tanıtımını, www.barisicinsinema.org adresli internet sitesi üzerinden yaptıkları proje kapsamında, ‘Barış’ konulu 100 kısa filmi birleştirerek bir film oluşturmayı amaçlamışlar.
YENİDEN BAŞLATILDI
Film çekme olanakları olmayanlara da projeye katılma çağrısında bulunan ekip, beş gün beş gece süren ücretsiz ve herkese açık sinema kampını gerçekleştirmiş. Bahçeşehir’deki kampta, 20’den fazla bir dakikalık film üretilmiş.
Gönderilen tüm filmlerin sayısı 100’ü bulmamış ama, Türkiye’nin yanı sıra ABD, İsviçre, Almanya, Kıbrıs ve Yunanistan’dan gelen 70 film, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yaklaşık 50 farklı yerde gösterilmiş.
Bu yıl tekrar başlatılan projeye başvurular, 1 Eylül’de başladı. Projeye herkes katılabiliyor. Tek koşul, filmlerin özenli olması ve içeriklerinde savaş ve şiddet yanlısı görüntüler bulunmaması. Teknik desteğe ihtiyacı olanlara yardımcı olunabiliyor. Belgesel, animasyon, kurmaca gibi farklı tarzlar da kabul ediliyor. Son proje kabul tarihi, 15 Şubat 2005 olarak belirlenmiş. Oluşturulacak film, Irak’ın işgalinin yıldönümü olan 20 Mart 2005’te ücretsiz olarak gösterilecek. Henüz bir yerleri olmadığı için iletişim ve film teslim adresi belirtemeyen grup, yer belli olunca bu bilgileri internet sitesi üzerinden duyuracak.
MÜZİK DESTEĞİ
Geçen yıl gösterim mekanlarını, gelen destekler doğrultusunda belirleyen ekip, bu yıl da aynı yolu izleyecek. Filmlerde kullanılacak görüntü ve müziklerin, telif hakları nedeniyle özgün olması gerekiyor. Müzik konusunda, Siya Siya Band ve Karagüneş isimli müzik grupları, yönetmenlere destek veriyor. Film gösterimleri, destekçilerin belirledikleri yerlerde oluyor. Anadolu Sinema Derneği ve Sinematek Derneği, ekibin bu konudaki baş destekçileri.
BARIŞ YANLISIYIZ
Gürşat Özdamar, sinemayı sadece sanat değil, araç ve amaç olarak gördüklerini belirterek, ‘Sadece ‘barış’ konulu film diyoruz, savaş karşıtı falan demiyoruz. Olumlu olanı ortaya koyuyoruz. İnsanlar ne hissediyorlarsa onu gönderiyorlar. En azından, barış üzerine yaratıcı fikirler üretmeye çalışıyorlar’ diyor.
İnsanlar için bir şeylere karşı olmanın çok kolay olduğunu söyleyen Özdamar, ‘Bu doğrudan bir protesto, bir tür karşı duruş değil de, daha çok barıştan yana olmakla ilgili bir şey’ diye konuşuyor.
Neden bir dakika?
Projenin www.barisicinsinema.org adresli internet sitesinde, verilen sürenin neden bir dakika olduğu sorusuna şu yanıtlar veriliyor:
Hiroşima’ya atılan atom bombasının ardından ilk bir dakikada 150 bin kişi öldü.
Her bir dakikada doğum yaparken bir kadın ölüyor.
Kalaşnikov seri atışlarda 100 mermiyi bir dakikada ateşleyebiliyor.
2000 yılında dünyada silahlanma ve askeri harcamalar için dakikada 1.9 milyon dolar harcandı.