Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2004 00:00
Eski Türk filmlerinde jön, meyhaneden içeri girer, meyhaneciye döner, "Barba, aç bir şişe" der. Meyhanecilere neden barba dendiğini biliyor musunuz?"Barba" İtalyanca sakallı yaşlı erkek anlamına geliyor. Batı dünyası da bizim Hayrettin Paşa’mıza kızıl sakal anlamına gelen "Barbaros" adını takmamış mıydı? Barba sözcüğü dilimizde usta meyhanecilere yakıştırılmış. Ülkemizin ünlü barmenlerinden, içki kültürü araştırmacısı olan Vefa Zat, dilimizdeki barmen sözcüğü yerine barbay sözcüğünün kullanılması gerejtiğini savunuyor. Vefa Zat, dünya içki literatüründe bar hizmetçisi anlamına geldiği için yerini bar-leydiye bırakan bar-maid sözcüğünün de dilimize barbayan olarak geçmesinden yana...İnce noktalarSebze ayıkladıktan sonra ellerinizde oluşan lekeleri, biraz nişasta, su ve limon karışımıyla çıkarabilirsiniz.Bayat ekmek tostu4 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 adet bütün bayat ekmek (tost ekmeği de olabilir) 3 adet yumurta 1 çay bardağı süt 2
yemek kaşığı galeta unu 10-15 dilim taze kaşar peyniri veya tost kaşarı 1 çay bardağı sıvıyağ (kızartmak için)Yapılışı:Bayat ekmeği ince ince dilimleyin. Derin bir kapta yumurtaları, sütü ve galeta ununu çırpıp, ekmek dilimlerini bu yumurtalı bulamaca batırın. 2 ekmek diliminin arasına kaşar peyniri dilimini yerleştirin. Tekrar bulamaca batırıp, her tarafının bulamaçla iyice kaplanmasını sağlayın. Ekmek tostlarını kızdırılmış sıvıyağda önlü arkalı kızartarak servis tabağına alın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun. Isterseniz; üçgen şeklinde keserek de ikram edebilirsiniz.Katmerli kahveci güzeli8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi2 adet hazır yufka2 yemek kaşığı tereyağı1 su bardağı yeşil fıstık içi (dövülmüş) 1/2 su bardağı pudra şekeri3 tatlı kaşığı tereyağıYapılışı:Öncelikle, hazır yufkanın birini tezgahın üzerine yayın. Ertilip, ılıtılmış tereyağının yarısını yufkanın her tarafına gelecek şekilde fırçayla sürün. Şam fıstığı içini ve pudra şekerini bir kasede karıştırıp yarısını yufkanın üzerine serpiştirin. Sonra yufkayı 4 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı kenarlarını içine toplayarak dikdörtgen şeklinde katlayın. Böylece hazırladığınız 8 adet katmeri bir tabakta biriktirin. Öte yandan, teflon tavada tereyağını eritip, kızdırın. Katmerlerin her iki yüzünü de çevirerek kızartın. Servis tabağına aldığınız katmerleri isterseniz ortadan ikiye bölüp üzerlerine pudra şekeri serpiştirerek servise sunun.
button