Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı ile İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Su Ürünleri Fakültesi balıkçıları eğitiyor. İstanbul Balıkçılar Odası ve Semt Pazarları Balık Satıcıları Derneği'nin katkılarıyla balık esnafına yönelik düzenlenen 'Balık Esnafı Eğitim Semineri' programı dün başladı.
Kumkapı Balıkçılar Çarşısı'nda düzenlenen seminer, daha sonra diğer ilçelerde de verilecek. Seminerin açış konuşmasını yapan uzmanlar, balığın yakalanışından, depolanışına birçok konuyu balıkçılara anlatarak, sağlıklı balık tüketimi konusunda tüketicileri de uyardılar.
Balık alırken bunlara dikkat edin
Görünüş: Renk ve pullar parlak, pigmentasyon canlı, bayat balıkta renk donuk, pigmentasyon mattır.
Koku: Bayatlamayla birlikte tipik, hoşa gitmeyen koku ortaya çıkar.
Deri: Taze balıklarda parlak, sedefli ve beyazlaşmıştır. Bayatlamayla birlikte deri gerginliğini kaybederek donuklaşır.
Pullar: Bayat balıkta pullar kolayca dökülür.
Solungaçlar: Taze balıklarda solungaç kapakları kapalı, solungaç lamelleri parlak kırmızıdır. Bayatlamayla solungaç kapakları açılır. Bayat balıkta renk solgun kırmızı olup, üzerinde sümüksü bir tabaka oluşur.
Ağız: Taze balıklarda kapalı iken bayatında ağız açıktır.
Gözler: Taze balıklarda gözler kabarık, parlak ve göz bebeği siyahtır. Bayat balıklarda gözler gri ve mattır.
Kaslar: Elastiki ve sert olan kaslar bayatlayınca yumuşar. Bayat balığa parmakla basıldığında kalıcı izler ortaya çıkar.
Karın: Taze balıklarda normal dolgunluktayken bayat balıklarda şişkinleşmiştir.