OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 27, 2004 00:00
Türkiye’nin en iyi balıkçılarından Hasan Balıkçılar Restoranı’nın sahibi olan eşi Hasan Diridiri’yi iki yıl önce kaybeden Melike Diridiri, kocasının emanetini yaşatmak için güne sabah 6’da başlıyor ve gece 1’de restoranı kapatınca soluğu balıkhanede alıyor.Hasan Diridiri, Hasan Balıkçılar Restoranı’nı 40 sene önce kurdu. Disiplini ve işine olan sevgisiyle tanınan Balıkçı Hasan, ‘Hem patronum, hem aşçıyım, hem de işçiyim’ cümlesini kendine ilke edinmişti. 5 sene mücadele ettiği hastalık sonucu hayatını kaybettiğinde, arkasında gözü yaşlı bir eş ve iki küçük çocuğun yanı sıra 40 yıllık bir geleneği de bıraktı.İlkokul mezunu Hasan Diridiri ve üniversite mezunu Melike Diridiri’nin yolları Yeşilköy’deki Hasan Balıkçılar Restoran’da kesişti. Melike Hanım arkadaşlarıyla mezuniyetini kutlamak için gelmişti balıkçıya. Daha sonra
yemek yemek için birçok kez Hasan Restoran’ı seçti. Kaçamak bakışmalarla baÅŸladı aÅŸkları. 16 yıl evli kaldılar. Melike Hanım üniversitede okurken kendine verdiÄŸi sözü tuttu ve aÅŸk çocukları doÄŸurdu. Yıldız 11 yaşında, Hasan GüneÅŸ ise 9.Hasan Bey’in ölümünden sonra Melike Hanım, acısını içine gömüp eÅŸinin bütün ömrünü harcadığı restoranı yaÅŸatmak için kolları sıvadı. Hastalığı sırasında eÅŸi sürekli ‘Bu restoranı ancak sen yaÅŸatabilirsin’ diyordu. Melike Hanım, 2003 yılının Mart ayında Hasan Balıkçılar Restoranı’nı iÅŸletmeye baÅŸladı.Güne sabah 6’da baÅŸlıyor Melike Diridiri. Çocuklarını okula bıraktıktan sonra restorana geliyor. Dükkana önce balıklar sonra da peynir, yaÄŸ, meyve gibi malların giriÅŸi baÅŸlıyor. Restoran temizleniyor ve saat 11.30’da öğle servisine hazır oluyor. Melike Hanım da kapanana kadar restoranda kalıyor. Bazı geceler balıkhaneye gidip alınacak balıkları da kendi seçiyor. Balıkhaneye gitmeye baÅŸladığı ilk günlerde alaycı bakış atanlar ÅŸimdi onu görünce ceketlerini ilikliyorlar. n Ayça BARUTGarsonlar ona ‘yenge’ diyorHasan Balıkçılar Restoranı’nda 40 kiÅŸi çalışıyor. Yıllarca Hasan Bey için çalışan garsonlar, iÅŸletmeyi eÅŸi üstlenince hemen yeni düzene ayak uydurmuÅŸlar ama Melike Hanım’a ‘yenge’ diye seslenmekten birçoÄŸu vazgeçememiÅŸ.‘Bizim hayatımız balıktı’ diyor Melike Diridiri. 16 yıl Hasan Bey’in yanında öğrendiklerini profesyonelliÄŸe dökmekte çok da zorlanmamış. Haftanın yedi günü yaÅŸadığı yoÄŸun tempodan da hiç ÅŸikayetçi deÄŸil: ‘Emek olmadan yemek olmaz. Bu ismi taşımak bir misyon ister. Ben bu çocukların içinde 16 yıl yaÅŸadım. Çalışanlarımın annesiyim.’ Diridiri ‘Hasan öldü, balıkçısının eski tadı yok’ diyenlere de ÅŸunları söylüyor: ‘Hasan Bey ölse de Hasan Restoran yine yaÅŸayacak. Yine dünyaca ünlü lakerdası, altın sarısı kalamarı, karidesi ve günlük en taze balığıyla Hasan Bey’in öğrencileri olan aynı ekiple müşterilerimizin hizmetinde olacağız. Balıkçı Hasan’ı sevenlere sesleniyorum. Burayı yaÅŸatmak için bana destek olsunlar ve hiçbir dedikoduya prim vermeden gelsinler. Bizim baÅŸka hiçbir yerde ÅŸubemiz yok.’ Istakozu artık o tutuyorMelike Diridiri de, eÅŸinin bir zamanlar önünde poz verdiÄŸi tezgahın başına geçiyor ve bir balıkçı geleneÄŸini gerçekleÅŸtirip eline ıstakoz alıp objektifimize gülümsüyor.Â
button