Savaş ÖZBEY
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2005 00:00
Balık tutmayı sever misiniz? Peki ya balık-ekmek? Yanında bira? Pazar günü işiniz yoksa mutlaka Aşiyan sahiline gelin. Balık tutma yarışması var. Marmara Gold’un balık tutma yarışması bu yıl da Aşiyan sahilinde. Bu yarışmayı yedi yıldır yapıyorlar. Sahilde ve teknede olmak üzere iki kategoride yapılacak yarışmada en çok balık tutan üç kişiye televizyon, müzik seti ve DVD player ödül var.
Sordum, önceki yarışmalarda rekor 2 kilo 425 grammış. Ben bu kadar
balık tutabilecek kadar iddialı değilim tabii. Ama ilk üçe olmasa bile, dereceye girme şansım yine de var, çünkü tutulan balığın cinsine bakmıyorlar. İster lüfer, istavrit, isterse kaya balığı tutun (benim en iddialı olduğum bu sonuncusu) sonuçta, tuttuğunuz toplam balığı tartıyorlar. Dereceye girenlere de birer olta seti armağan edecekler.
Kabul ediyorum, rakiplerim benden daha şanslı. Bu işten anlayanlara sordum, kasım ayı İstanbul’da çinekop ve lüfer zamanıymış. Gerçi benim kaya balığı da her dönem avlanabiliyor. Ama bugüne kadar tutulan en ağır balık 401 gramlık bir lüfer. Yani rakiplerimin tutacağı her lüfer için benim en aşağı 20 kaya balığı avlamam lazım.
Zaten dereceye giremesem bile, en kötü ihtimalle ziyafetten faydalanırız diye düşündüm. Çünkü tartım ve ödül töreninden sonra, katılan herkese teknede biralı balık-ekmek ziyafeti var. Bunun için cumartesi akşamından Marmara Gold içilecek. (Çünkü yarışmaya girebilmek için beş kapak götürmek gerekiyor). O problem değil, evelallah 5 şişe birayı cila niyetine bile götürürüm. Benim için asıl mesele, pazar günü erken kalkmak. Yarışma saat 09.00-12.00 arasında. Kayıt yaptırmak için sabah saat sekizde Aşiyan’da olmak gerekiyor. Dur bakalım, belki de sabahlar, hiç uyumadan gideriz. Yine de ben gelmeden başlamayın. Ayrıntılı bilgi için (212) 213 09 52 ve 211 54 67’yi arayabilirsiniz.
BALIK NEREDE TUTULUR?
Eğer bir tekne ayarlayabiliyorsanız en iyi av yerleri Kumkapı ve Adalar açıkları. ‘Yok beni deniz tutar’ diyenler ise Sarayburnu, Çengelköy, Kuzguncuk, Kuleli Askeri Lisesi önü, Büyükdere ve Aşiyan gibi akıntının balıkları kıyıya ve yüzeye yaklaştırdığı yerleri tercih etmeli.
NASIL ARKADAŞ EDİNİRİM?
Amatör balık avcılarının internette mail grupları olduğu gibi kendi aralarında Amatör Olta Balıkçıları Derneği (www. rastgele.org) gibi dernekler de var. Sitelerini ziyaret ettim, çeşitli illerde toplanıp, balık tutuyorlar. Fotoğraflar çok eğlenceli.
NE KULLANMALIYIM?
El oltasında şansınız daima var, ama kamış işi garantiye alır. Bunların en kalitelisi hem hafif hem dayanıklı olan karbon bazlılar. Ama fiberden yapılan içi boş bir kamış da istavrit için iş görebiliyor.
NEREDEN ALIŞVERİŞ ETMELİYİM?
Toplu halde balık tutulan yerlerde seyyar satıcılardan her şeyi satın alabiliyorsunuz. Ama en ucuzu seyyarlar değil, onların da alışveriş ettiği toptancılar. Bunlardan Sirkeci’de Büyük Postane’nin karşı sokağında, Karaköy’de Necati Bey Caddesi’nde ve vapur iskelesinin karşısında bulabilirsiniz.
NE OKUYABİLİRİM?
Yeni Başlayanlar İçin Balık Avcılığı (Engin Sunar-Say Yayınları) 3.4 YTL, Balık ve Olta (Ali Pasiner-Remzi Yayınları) 17 YTL, Tüm Yönleriyle Olta Balıkçığı (Atilla Alpbaz&Arif Özer) 25 YTL, Amatör balıkçılık (Engin Sunar-Say Yayınları) 8 YTL.
AMATÖR BALIKÇININ BÜTÇESİ
Balık tutma keyfi sürmek için termos, walkman, gözlük, bere gibi aksesuvarların yanında olmazsa olmaz malzemelere de ihtiyacınız olacak. 30-40 milyon liralık mütevazı bir bütçeyle harika bir hobi sahibi olabilirsiniz. Aşağıda vereceğim fiyatları Karaköy Vapur İskelesi’nin karşısındaki Sürmeli Balıkçılık’tan aldım. (212) 293 64 29
Kamış ve makine: 20-500 YTL
Misina, iğne, vs.: 5-30 YTL
Taşınır tabure: 3-20 YTL
Yağmurluk: 3,5-35 YTL
Eldiven: 3-30 YTL
Takım çantası: 2,5-12 YTL
Balık kovası: 1 YTL
İTÜ’de konser haftası
İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) ile Garanti Bankası’nın ortaklaşa düzenlediği Divertimento, kaliteli müzik dinlemek isteyenleri bu hafta İTÜ Maçka Kampusu’nda toplayacak. ‘Divertimento İki’ konserlerinde yer alan sanatçılara okulun öğrencileri de eşlik edecek. Mustafa Kemal Amfisi’nde gerçekleşecek konserlerin hepsi 20.00’de. Günlük biletler 5-10 YTL. 247 17 33 - 133’ten ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
NE VAR, NE YOK?New York’lu vokalist Roseanne Vitro ve grubu salı akşamı ABD Konsolosluğu’nun desteğiyle Nardis Jazz Kulüp’te (212) 244 63 27... ...
Yunanistan’dan gelen rebetiko topluluğu Tropos perşembe akşamları Feraye Meyhanesi’nde çıkıyor (212) 244 74 72... ...
1962’de Rumelihisarı’nda kurulan ilk pizzacı Mısırlı, Villa Pizzeria olarak Beykoz Konakları’nda yeniden açıldı (216) 413 70 60... ...
Naz Turkish Restoran kış mönüsünü yeniledi: Istakoz salatası, fırında mantar dolması, kiremitte piliç denemek için (212) 326 11 75... ...
Nady’s Kafe&Patisöri şimdiden kişiye özel dekoratif yılbaşı pastaları siparişi alıyor (212) 265 94 29... ...
Şirin bir Beyoğlu dergisi olan Taksimania’nın Kasım sayısı çıktı, fiyatı 5 yeni lira... ...
Akrep Nalan ‘aşina geceriyle’ her salı Nişantaşı Shu Bar’da (212) 343 02 82...
KAÇIRMAYINLOUNGE SEVENLERE
De Phazz Babylon’da
Alman topluluk De-Phazz lounge müzik sevenlere harika iki gece geçirtmek için Babylon’a geliyor. Alman pop listelerinde ilk 20’den düşmeyen grup vokaller ve gerçek enstrümanlar kullanarak elektronik müziğe yepyeni bir yorum getirdi ve Buddha Bar serilerinde yer aldı. Biletler 20-30 YTL. Konserler bu gece ve yarın akşam 23.00’te. (212) 292 73 68 ve Biletix.
CAZ SEVENLERE
Ian Pooley Roxy’de
Daha önce Babylon ve Markiz Buz’da sahne alan Ian Pooley bu kez Roxy’de. Önümüzdeki perşembe akşamı (17 Kasım) saat 23.00’te pikap başına geçecek olan 30 yaşındaki DJ, bu işe 12 yaşında başladı. Bugün dans müziğinin en prestijli prodüktörleri arasında. Yeniliğe açık minimal tekno tarzıyla biliniyor. Biletler 15-25 YTL. (212) 249 12 83.