Güncelleme Tarihi:
Önce hobi ardından tutkuya dönüştü. Şimdi balık âdâbıyla ilgili 18 yıllık birikimini ‘Kılçıksız Balık’ adlı ALFA’dan çıkan kitabında paylaşıyor. Farklı tariflerin yanı sıra balık satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, balık temizlemenin inceliklerini de anlatıyor. İşte kitaptan bazı leziz tarifler.
Portakallı Somon
MALZEMELER: 400 gram somon (fileto) / 1 çay kaşığı zeytinyağı / 3 adet portakal suyu / 1 adet portakal kabuğu (kibrit çöpü şeklinde) / 10 dal dereotu / 1 yemek kaşığı tane beyazbiber / 1 çay kaşığı toz zencefil
Somon filetolarını yağladığınız geniş bir tavaya aktarın. Portakal suyunu üzerine döküp dereotlarının bir kısmını elinizle kopartarak yayın. Tane biberleri, yeterince tuzu ve zencefili tavaya ekleyin. Orta ateşte balığın eti çatalla kolayca ayrılabilecek kıvama gelinceye kadar pişirin. Pişen somonları ocaktan alın. Tavadaki portakal suyunu ayırıp sos tenceresine aktarın. Portakalın kabuklarını ilave edip kısık ateşte çektirin. Ocaktan alıp somonların üzerine dökün. Kalan dereotunu serpiştirerek portakal dilimleriyle ılık olarak servis edin.
Ballı Karides
MALZEMELER: 400 gram karides (ayıklanmış) / 2 yemek kaşığı tereyağı / 1 yemek kaşığı zencefil / (rendelenmiş) / Yarım çay bardağı domates suyu / 1 adet limon suyu / 1 diş sarmısak (ince kıyılmış) / 1 yemek kaşığı bal / 3 yemek kaşığı su / 1 adet limon kabuğu (rendelenmiş) / 3 dal taze soğan / 1 adet havuç / 1 yemek kaşığı nar ekşisi / 6 adet marul / 2 çay kaşığı toz kişniş / 4 yaprak aysberg marul
Soğanları temizleyip ince ince doğrayın, havucu rendeleyin. Geniş bir tavada tereyağını eritip havuçları, zencefili ve soğanları 3-4 dakika kavurun. Rendelenmiş limon kabuğunu, kişnişi ve karidesleri de ekleyip 3-4 dakika daha kavurun. Ayrı bir tavaya balı, domates suyunu, sarmısağı, yeterli miktarda tuzu ve limon suyunu ilave edin. Kaynamaya bırakarak sosu hazırlayın. Hazırladığınız karidesli karışımı sosun içine atıp 6-7 dakika pişirin. Soslu karidesi marul yapraklarında servis edin.