ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 10:38
Sağlık Bakanlığı vatandaşlara, daha besleyici olması nedeniyle "Şeker yerine helva yemeyi tercih edin" önerisinde bulundu. Şeker ve şekerli besinlerin fazla miktarda tüketiminin şişmanlığa neden olacağını anımsatan Bakanlık, bu durumun da besleyici değeri yüksek olan besinlerin tüketiminin azalmasına neden olacağına dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara "aşırı şeker tüketiminden kaçının" uyarısında bulundu.
Şekerde vitamin, protein ve mineral bulunmadığını anımsatAn Bakanlık, şekerin saf karbonhidrat ve yoğun bir enerji kaynağı olduğunu belirtti.
Bakanlık, "Dışardan besine şeker eklenmesi besinin enerji içeriğini artırır. Ülkemizde hamur işi ve sütlü tatlılar, reçel, marmelat sıklıkla sevilerek tüketilen besinlerdir ve enerji içerikleri yüksektir. Ayrıca meşrubat ve gazlı içecekler, hazır meyve suları, şekerlemeler, dondurma, kek ve kurabiyeler şeker eklenerek üretilen besinlerdir. Bu besinler özellikle çocuklar ve gençler tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Ancak bu şekilde hazırlanan birçok tatlı türündeki şeker doğal değildir" dedi.
ÇOK ŞEKER AZ BESİN DEMEK
Bakanlık, şeker ve şekerli besinlerin fazla miktarda tüketiminin aşırı enerji alımına yol açtığını ifade ederek, bunun da vücut ağırlığının artmasına (şişmanlığa) besleyici değeri yüksek olan besinlerin tüketiminin azalmasına neden olacağına dikkat çekti.
"Bazı besinlerin etiketlerinde ’şekersiz’ veya ’
diyet’ besini tanımlamalarına rastlanabilmektedir. Bu tür besinlerde, şeker yerine sakarin, aspartam, asesulfam potasyum, ksilitol, sukralaz vb. yapay tatlandırıcılar besinleri tatlandırmak amacıyla kullanılmaktadır" diyen Bakanlık, bunların bazılarının düşük düzeyde de olsa enerji içerdiklerini ve tüketim miktarı arttığında sağlık için sakıncalı olabileceklerini bildirdi.
ŞEKER HASTALARI DİKKAT
Şeker içeren besinlerin ve içeceklerin sık tüketilmesinin diş çürüğü oluşturduğunu kaydeden Bakanlık, bu nedenle şekerli besinler az tüketilmesinin ve diş temizliğine dikkat edilmesinin önemine değindi.
Bakanlık, "Şekerli besinlerin besin ögesi içeriği düşük, enerji içeriği yüksektir. Fiziksel aktivite azlığı ile birlikte şekerli besinlerin çok tüketimi vucut ağırlığında artışa neden olur. Bu da başta obezite olmak üzere, kalp damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi hastalıklar için önemli bir risk faktörüdür" dedi.
Bakanlık şeker tüketimi konusunda şu önerilerde bulundu:
"-Fazla şeker içeren besinlerin ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalı ve dikkatli tüketilmelidir,
-Enerjinin çoğunluğunu tahıllardan (tam tahıl ürünleri), taze sebze ve meyvelerden, az yağlı ve yağsız besinlerden (örneğin yağı azaltılmış süt ve ürünlerinden, yağsız et veya et yerine geçen besinlerden) almaya dikkat edilmelidir. Meşrubat ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmelidir,
-Özellikle şeker hastalığı olanlar, aşırı kilolu olanlar ve çocuklar şeker ve şekerli besinler konusunda çok dikkatli davranmalıdırlar,
-Pekmez özellikle kalsiyum ve demir bakımından zengindir. Bal ve pekmez az miktarda B vitamini de içermektedir. Bu bakımdan bal ve pekmez beslenme yönünden şekerden daha değerli sayılır,
-Helvalar içinde en değerlisi fındık ve fıstıklı tahin helvasıdır. Fıstık ve süt eklenerek yapılan helva ile pekmez ve ceviz eklenerek yapılan helvalarda tahin helvası kadar besleyicidir. Yüksek enerji, aynı zamanda protein sağlayan tahin helvası beden hareketi yüksek olan işçiler ve gençler tarafından tercih edilebilir,
-Sütle yapılan tatlılar (sütlaç, muhallebi vb.) kalsiyum içeriği yüksek olduğundan ve diğer tatlılara göre daha az
kalori içerdiğinden, hamur işleri ve diğer tatlılar yerine özellikle çocukların, gebe-emziklilerin ve yaşlıların beslenmesinde yer almalıdır. Yetişkin bireylerde de yine hamur işi tatlılar, baklava gibi tatlılar yerine sütlü tatlılar daha sağlıklı olduğundan tercih edilmelidir,
-Şeker içeren içecekler yerine su içmeye özen gösterilmelidir,
-Şekerli besin tüketiminden sonra dişler fırçalanmalıdır."