ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2006 15:05
Sağlık Bakanlığı önümüzdeki günlerde kuş gribi tatbikatı yapacak. Bu tatbikat ile illerin herhangi bir salgına karşı ne kadar hazırlıklı oldukları belirlenecek.
Sağlık Bakanlığı, sağlık muhabirlerine yönelik kuş gribi, krım kongo kanamalı ateşi hastalığı, tetanoz ve kızamık aşıları konularında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Bilkent Otel'de gerçekleşen toplantıya, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, Ankara
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Şefi Prof. Dr. Mehmet Akın Taşyaran, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İkinci Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Şefi Hürrem Bodur, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyonları Uzmanı Doç. Dr. Metehan Özen, Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Bağışıklama Şube Müdürü Dr. Mehmet Ali Torunoğlu, Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar ve Salgın Kontrol Daire Başkanlığı'ndan Dr. Yıldırım Bayazıt, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Zati Vatansever veDoğa Derneği Genel Başkanı Güven Eken katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Necdet Ünüvar, doğadaki dengenin giderek bozulduğunu ve bu bozulmanın insana zarar verdiğini belirterek, "Konforumuzu artırmak için yaptığımız şeyler konforumuzu uzun vadede bozan şeyler haline geliyor. Bu nedenle kullandığımız maddelere, spreylere dikkat etmeliyiz" dedi. Kuş gribinin en olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıya kalan ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Ünüvar, kuş gribi nedeniyle yaşamını yitiren 4 kişinin, önlemler alınması nedeniyle pek çok insanın yaşamını kurtardığını söyledi. Ünüvar, bir ülkeyi ilgilendiren bulaşıcı hastalıkları başka ülkeleri de ilgilendirdiğini kaydetti. Bulaşıcı hastalıklar için koruyucu önlemler alınması gerektiğini, aksi halde bunun ekonomik sonuçlarının ülke açısından kötü olacağını bildiren Ünüvar, özellikle kuş gribi konusunda da paniğe kapılmadan, ancak gerekli özeni de göstererek önlem alınması gerektiğini kaydetti.
Toplantıda kuş gribinin insandan insana bulaşmasıyla ilgili kesin bilgiler bulunmadığını, ancak şüpheli bulgular olduğu kaydedildi. Kuş gribinin insandan insana geçmesi durumundu Türkiye'de ilk etapta 133 bin 320, hastalığın ilerlemesi durumunda ise 666 bin 601 ölüm meydana geleceği belirtilirken, dünyada ise bu sayının 7.5 milyon insanı bulacağı kaydedildi. Şuana kadar kuş gribi nedeniyle dünyada 241 olay görüldüğü, ancak bunun 121'inin ölümle sonuçlandığı kaydedilen toplantıda, Türkiye'de ise 21 bir vaka tespit edildiğini bunun 12'sinin doğrulandığı ve 4 ölüm meydana geldiği ifade edildi.
Kuş gribinin insandan insana geçmesi göz önüne alınarak bir senaryo hazırlandığı kaydedilen toplantıda, Sağlık Bakanlığı'nın bir tatbikat planı hazırladığı dile getirildi. Bu tatbikat planın illerin kuş gribine ne kadar hazır olduğunu ortaya çıkaracağı belirtilen toplantıda, plan şöyle açıklandı:
"81 ilden 31 Ağustos'a kadar kuş gribinin insandan insana geçmesi durumunda ne gibi tedbirler alınacağına yönelik bilgiler istendi. Bu bilgiler geldikten sonra Bakanlık, illere örneğin "100 hastanız var, hastaneniz yetersiz ne yapacaksınız" diye soracak ve illerden gelecek cevap beklenecek. Buna göre hazırlıksız olan illere takviye yapılacak."
Toplantıda kuş gribinin gelecek zamanlarda insandan insana mutlaka geçeceği belirtilirken, ancak bu oluşan virüsün mutlaka öldürücü olacağı anlamına gelmediği ifade edildi.
Turan Buzgan, hastalığa karşı tamiflu stokunun Türkiye için yeterli olduğunu belirterek, dünyada da H5N1 aşısının bulunduğunu, ancak insan üzerindeki denemenin henüz yapılmadığını söyledi.
SU KUŞLARI SAYILACAK
Toplantıda ayrıca erken teşhis projesiyle ekim ayından itibaren tüm ölü kuşlara bakılacağı, su kuşlarının sayımının yapılacağı, yakalama-salma yoluyla kuşların kanlarının inceleneceği belirtildi.
Müsteşar Ünüvar, kırım kongo hastalığının isminin Recep Akdağ döneminde konduğunu söylerken, bu hastalıkla ilgili kayıt sisteminin de tutulmaya başlandığını ifade etti.
Toplantıda keneler yoluyla biyolojik saldırı yapılmadığı belirtilirken, özellikle kırsal kesimde hayvanlar üzerindeki kenelerin toplanarak ezilmemesi önerildi.
Necdet Ünüvar, ayrıca aşı takviminin geliştirildiğini söylerken 2003 yılında 14 milyon YTL ayrılan aşılamaya şimdi 113 milyon YTL ayrıldığını kaydetti. Ünüvar, aşılamanın yüzde 99 oranına yükseldiğini ifade ederek, "Kızamık 2000'lerde 30 bin kişide görülürken, 2006'da sadece 25 kişide görüldü. Kızamık hastalığının sonucunda oluşan SSPE hastalığının ise aşıyla ilgisini olmadığını kaydeden Ünüvar, Türkiye'de kızamık aşısının yeterli miktarda yapıldığını kaydetti.