Bakanlıktan konserve uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Bakanlıktan konserve uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2010 10:44

Sağlık Bakanlığı evlerde hazırlanan konserve turşularla ilgili oluşabilecek sağlık riskleri konusunda halkı uyardı.

Haberin Devamı

Bakanlık konserve besinlerle bulaşan "clostridium botulinum" adlı bakteriye karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, daha çok konserve besinlerle bulaşan ve "clostridium botulinum" adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığı vurgulanan açıklamada, toksinin dünyada bilinen öne güçlü zehirlerden olduğu ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açtığı "belirtildi. Bakanlığın konserve turşu yapmayı düşünen kişilere uyarıları şöyle:

- Asitliği düşük fasulye, bezelye gibi besinlerin konservesi hazırlanırken mutlaka basınçlı tencere kullanılmalı
- Konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılmalı
- Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmeli. Kavanoz kapakları paslı olmamalı kapaklar her konserve yapımında yenilenmeli
- Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besin ortalama 20 dakika kaynatılmalı. Evde yapılan konserve besinler tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmeli
- Kavanoz kapağının şişmemesi, kenar kısımlaıfdan sızıntı yapmaması, kapak açılırken fışkırmaması kendine has koku ve renkte olmasına dikkat edilmeli
- Turşu oluşumu beklenirken, güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmeli

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!