Ahmet KORKMAZER/NEVŞEHİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2009 10:36
NEVŞEHİR Sağlık Müdürlüğü, güvenilir olmayan yerlerden dondurma alınmamasını istedi.
Sağlık Müdürlüğü yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri arasındaki dondurmanın protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiğini hatırlattı. Yapılan açıklamada dondurma yapımında sütün yanı sıra şeker, çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glikoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, sahlep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunabildiği belirtilirken şöyle denildi:
“Sağlıklı bir dondurmanın buzlu gıda üretiminde kullanılan bu tür katkı maddelerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksi'ne uygun katkı maddelerini içermesi gerekir. Dondurma her ne kadar besleyici değeri yüksek bir gıda olsa da sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamışsa sağlığı tehdit edebilir. Sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği gibi korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalar ve buzlu içecekler tüketilmeli. Bu tür besinleri güvenilir olmayan yerlerden satın alınmamamlı.”
ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?
Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli konunun, sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın tüketilmesi olduğunu vurgulayan Sağlık Müdürlüğü uyarısında şu görüşlere yer verildi:
“Dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi önemli. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir ve zevkle yediğimiz dondurma sağlığı bozucu hale gelebilir. Bu nedenle özellikle, açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alınırken dikkatli olunmalı, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmamalı. Paketlenmiş dondurma ve buzlu gıdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üretim- ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz ve/veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalı. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucunun yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir.”