Güncelleme Tarihi:
Yazıcı, üst düzey güvenlik işleminden geçmesine karşın gıda kutularından silah çıkması nedeniyle, “Zafiyet yok diyecek durumda değiliz” dedi. Yazıcı, Meclis’te şu açıklamayı yaptı:
“Mersin limanından güvenlik işlemleri yapılmış. Kim yapmış, ne etmiş, x-ray cihazlarını nasıl geçmiş? Onların bilgileri henüz bana gelmedi. Ama normal olarak gümrük işleminde silah olarak beyan edilmiş değil. Yiyecek, gıda maddesi olarak beyan edilmiş, bisküvi, kraker, vesaire…
Kusuru olan var mı, yok mu, hepsi ortaya çıkacak. Silahlar Türkiye yapımı mı değil mi, onu söylemek için gümrük beyanına tabi normal bir ihracat işlemi olması lazım. Bir de taşıyıcı firma var, Türk firması. Her açıdan detaylı soruşturma yapılıyor.
Kırmızı hat uygulaması yapılmış. Kontrolü yapan memur falan, hepsi belli. Detaylı soruşturma sonucu neler olduğu ortaya çıkacak. Onların (Yemenlilerin) söylediğine göre biz bu işlemleri yapıyoruz. Silah çıktığını kabul ederek yapıyoruz. Kutuların içinde silah varsa herhalde zafiyet var demektir. Zafiyet yok diyecek bir durumda değiliz.”
İŞTE BİSKÜVİ KUTULARINDAN ÇIKAN O SİLAHLAR / FOTO GALERİ
KIRMIZI HAT NEDİR?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre kırmızı hat, gümrükte fiziki denetim, köpeklere koklatma, x-ray cihazından geçirme gibi en kapsamlı fiziki kontrolün yapıldığı uygulamayı kapsıyor.
Gümrük kontrolünde, mavi hat, sarı hat ve kırmızı hat olmak üzere üç sistem uyglanıyor. Mavi hatta ihracat oranı yüksek en güvenilir firmalar giriyor. Bu firmaların malları hiçbir fiziki kontrolden ve belge denetiminden geçmiyor. Mallar ihraç edildikten sonra gümrük görevlileri firma merkezine gidip ihracat belgelerini alıyor. Bu hatta giren firmalar Türkiye’nin en büyük, güvenilir şirketlerini oluşturuyor.
YÜZDE 7’Sİ KIRMIZI HATTA
Sarı hatta belge kontrolü yapılıyor. Bu hatta giren firmaların da ihracatta güvenirlik düzeyleri yüksek.
Bir firmanın mavi veya sarı hatta olması bazı denetimlerde mallarının kırmızı hatta girmeyeceği anlamına gelmiyor. Gümrük görevlisi herhangi bir şüphe duyarsa veya ihbar alırsa bir parti malı kırmızı hatta alabiliyor. Bunun dışında random (rastgele) yöntemle, sözgelimi kapıdan geçen her 12 partiden biri kırmızı hatta alınabiliyor. Türkiye’de tüm ihracat içinde kırmızı hatta girenlerin oranı yüzde 7-8 oranında.
5 EKİM’DE BEYAN ETMİŞ
Liberya bandıralı gemiyle Yemen’e giden malları Türk firmasının götürdüğü ve firmanın ihracat beyannamesini 5 Ekim’de verdiği öğrenildi.
Gümrük Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, “Mallar kırmızı hatta alınmış. Ancak hangi denetimler uygulanmış bu soruşturmada ortaya çıkacak. Sadece elle tetkik yapılmış olabilir. Memur, diyelim 100 parça kutudan 20’sine bakıp yeterli görmüş olabilir. Köpeklere koklatılmış mı, x-ray’den geçmiş mi bunlar soruşturmada ortaya çıkacak. Gümrükte bir suistimal olabileceği gibi, yolda bir charter (kiralama) gemisinden de alınmış olabilir veya Yemen’deki limanda da kutulara konmuş olabilir. Firma bisküvi ihraç eden küçük boyutlu bir firma. Sırf bu iş için kurulmuş bir firma da olabilir. Birçok ihtimal varken önceden suçlama yapmak uygun olmaz” dedi.