Güncelleme Tarihi:
DÜNYAYI KURTARAN ADAM’IN OĞLU
Yön: Kartal Tibet
Oyn: Mehmet Ali Erbil, Cüneyt Arkın, Deniz Seki, Pascal Nouma
Tür: Komedi-Macera
Süre: 103 dk.
Okulda Dünyayı Kurtaran Adam (DKA) filmini izlediğimiz günler hâlâ aklımda.
BUSK (Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü), Murat Dikmen Salonu’ndaki DKA gösterimini 'En Komik Film' başlığı altında anons eder ve film gerçekten de tüm salonu kahkahaya boğardı.
İşin en ilginç tarafı güldüğümüz sahnelerin güldürmek amacıyla çekilmemiş olmasıydı tabii.
Şimdi düşündüğümde ise o sahnelerdeki yaratıcılığa, pratik zekaya, iyi niyetli çabaya, cesur yürekliliğe, filmi kurtarmak için yapılan cinliklere hayran kalıyorum.
Cüneyt Arkın, Dünyayı Kurtaran Adam’ın Oğlu (DKAO) filminin açılışındaki cümlede de belirtildiği gibi bir efsane gerçekten.
Peki efsane, geri döndüğü bu filmde ne kadar var?
Şu kadarını söyleyeyim, DKAO filmi bu efsanenin üzerine kurduğu hikayede Cünayt Arkın’ı tadımlık olarak yansıtıyor perdeye.
A MİLLİ UZAY FİLMİ
A Milli Uzay Filmi olarak lanse edilen DKAO, açılış sahnelerinde belirtildiği üzere, Orta Asya’da canla başla savaşan, Çin Seddi’ni aşan, dağlardan indirdiği gemilerle Bizans İmparatorluğu’nu dize getiren, her Şampiyonlar Ligi öncesi Avrupa’da tarih yazmaya hazırlanan Türk insanının mutlaka bir uzay destanı da olmalıdır fikrinden doğmuş.
Türk bayrağı ve 'En Büyük Türkler' mesajı biraz fazla gözümüze sokulmuş gibi görünse de, sloganı “A Milli Uzay Filmi” olan bir filmde bu durumu fazla eleştirmeye gerek yok bence.
Film DKAO’nun ikiz oğullarının buluşma ve birbirlerini tanıma öyküsü üzerine kurulu. DKAO’nun düşmanı olan Uga, onun oğullarından birini uzaya kaçırıp kötü adam Zaldabar (Mehmet Ali Erbil) olarak yetiştiriyor. Diğer yanda ise dünyada kalıp, uzay gemisi Ulubatlı 33’ün kaptanlığına getirilen iyi kalpli Kartal Kaptan (Mehmet Ali Erbil) var. Bir dizi tesadüfler sonucu karşı karşıya gelen bu ikiz kardeşleri kıyasıya bir mücadele bekliyor.
İYİ VE KÖTÜLERİN SAVAŞI
DKAO öyle dört dörtlük bir film değil tabii. Özellikle senaryo anlamında eksikleri ve tabii bol bol da fazlalıkları var.
Uzayda geçen bir başka Türk filmi GORA’da olduğu gibi burada da aynı oyuncunun canlandırdığı biri iyi, diğeri ise kötü iki karakter olduğunu görüyoruz. Ama yazık ki, GORA’nın aksine, Türkler uzayda üzerine kurulu esprilerin çoğu bırakın güldürmeyi, gülümsetmiyor bile.
Ama filmin iyi ve kötü karakterler karşı karşıya gelene kadar paralel kurguyla ikisini birden tanıtarak sinemasal açıdan doğruyu yapıyor. DKAO, skeçlerden oluşan bir film olarak değil, hikayesi olan, aşk kötüler ve iyilerin savaşı gibi temalar barındıran bir film olarak anılabilir rahatlıkla.
PASCAL NOUMA’YA KIRMIZI KART
Filmde dublaj yapılmış olması yapaylığı ve çeşitli sorunları da beraberinde getirmiş. Pascal Nouma’nın seslendirmesi de kulak tırmalayan bir başka unsur. Arap gacı sesi hiç gitmemiş Nouma’ya.
Nouma demişken, Türkiye’de futbol oynadığı sıralarda sık sık kırmızı kartla dışarıda kalan oyuncu, ağzından eksik etmediği küfürler nedeniyle burada da kırmızı kartı fazlasıyla hak ediyor bence.
Mehmet Ali Erbil, iki farklı rolün altından iyi kalkmış. Yan karakterler için ise aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil. Bir tek Burcu Kara’nın tutarlı oyunculuğundan söz edilebilir.
Ve tabii Cüneyt Arkın. Onun ilk kez göründüğü ve kato yaptığı sahne filmde beni en fazla heyecanlandıran sahne oldu. Salondan çıkarken, Cüneyt Arkın’ı keşke daha fazla görebilseydik, diyordum.
İŞİ CİDDİYE ALMIŞLAR
Gelelim DKA ve DKAO arasındaki bir başka farka. İlk film hatırlayacağınız gibi teknolojik yetersizlikler nedeniyle yapılan icatlarıyla yıllar sonra komedi olarak algılanmış ve kült filmler arasına girmişti.
DKAO ise son teknolojinin her türlü imkanlarının kullanıldığı, bu anlamda hiçbir masraftan kaçınılmadığı bir film olmuş. İçinde animasyon barındıran sahne aysısı 1000’den fazla. Görsel efektler için yapılan detaylı çalışmalar bir yana, Yüzüklerin Efendisi, Çarli'nin Çikolata Fabrikası ve Harry Potter gibi filmlerde çalışan dünyaca ünlü renk süpervizörü Peter Doyle da film için çalışmış.
Doyle’ın görüntüler üzerinde yarattığı etki, çoğu yerde Hollywood ürünü bir bilimkurgu izliyoruz hissi uyandırıyor.
DKAO özel efektleri, renkleri ve görüntüleriyle göz dolduran bir film.
HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ
CENNETİ BEKLERKEN
Yön: Derviş Zaim
Oyn: Melisa Sözen, Serhat Tutumluer, Mesut Akusta
Tür: Romantik - Tarihi - Macera
Süre: 107 dk.
Minyatüren sinemaya
Altın Portakal’da En İyi Özel Efekt Ödülü’nü alan Derviş Zaim imzalı Cenneti Beklerken, bu yıl sırayla vizyona girecek dönem filmlerinden ilki. 17. yüzyılda Osmanlı’da geçen filmde minyatür ustası Eflatun, Osmanlı devletine karşı ayaklanan bir şehzadenin portresini yapmak için bir grup adam eşliğinde zorla Anadolu’ya yollanıyor. Ve yolda karşılaşıp, yanına aldığı Leyla ile birlikte kendini duygu yüklü ve zorlu bir maceranın içinde buluyor.
Cenneti Beklerken, temponun düştü anlarda sıkıcı olmasına rağmen minyatür sanatı ve sinema arasında güçlü bir köprü kurması açısından önemli bir yerde duruyor. Bu arada senaryonun inceliklerini, filmdeki tablo gibi görüntüleri ve başarılı oyuncuları da anmadan geçmemek gerek.
ERAGON
Yön: Stefen Fangmeier
Oyn: Edward Speleers, Sienna Guillory, Jeremy Irons
Tür: Fantastik-Aksiyon
Fantastik film sever miydiniz?
Eragon, aynı Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter ya da Narnia Günlükleri gibi fantastik roman uyarlaması. Hiç okula gitmeyen ve evde eğitilen fantastik kitap kurdu Stefen Fangmeier’ın 15 yaşındayken yazdığı bir hikayeden yola çıkılarak çekilen filmin yönetmen koltuğunda Hollywood’un özel efekt uzmanlarından Stefen Fangmeier var. Başroldeki genç oyuncu Edward Speleers’a Jeremy Irons, John Malkovich gibi usta oyuncular eşlik etmiş. Acımasız krala karşı ülkenin kaderini değiştirecek genç bir kahamanın hikayesini anlatan üçlemenin ilk halkası olan Eragon, içinde ejderha, elf ve tuhaf yaratıklar barındıran fantastik filmlerden hoşlananlara hitap ediyor.
FLUSHED AWAY
FARE ŞEHRİ
Yön: David Bowers - Sam Fell
Tür: Animasyon / Komedi
Süre: 84 dk.
Londra'nın fareleri
Londra caddelerinin altında geçen bu animasyon, Roddy St. James adlı şımarık sosyete faresinin öyküsü anlatılıyor. Kensington semtindeki lüks apartman dairesinde refah içinde yaşayan Roddy’nin hayatı Sid adlı lağım faresinin çıkagelmesiyle altüst oluyor.
İngiliz eli değmiş bir film olan Fare Şehir, öncelikle uzun süredir animasyon hasreti çeken minikler için.
STRANGER THAN FICTION
LÜTFEN BENİ ÖLDÜRME
Yön: Marc Forster
Oyn: Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal, Dustin Hoffman
Tür: Fantastik-Romantik-Komedi
Süre: 113 dk.
Sonu ölüm mü olacak?
Kesişen Yollar (Mosnter’s Ball) ve Düşler Ülkesi (Finding Neverland) filmlerinin yönetmeni Marc Forster gerçek ile kurmaca arasında gidip gelen filminde romanını bitirmeye çalışan bir yazar ve hayatta kalmak için çaba harcayan bir roman kahramanın içiçe geçen hikayesini anlatıyor.
Yazar “öleceksin” derken, ölümün soğuk nefesini ensesinde hisseden kurban başına geleceklerden kurtulmanın yollarını arıyor.
Will Ferrel, Maggie Gyllenhaal, Dustin Hoffman ve Emma Thompson gibi ünlü isimlerden oluşan bir kadroyu bir araya getiren Lütfen Beni Öldürme sürprizlerle dolu, eğlenceli bir film.
QUINCEANERA
BAKİRE VE HAMİLE
Yön: Richard Glatzer - Wash Westmoreland
Oyn: Emily Rios, Jesus Castanos, Araceli Guzman-Rico
Tür: Dram
Süre: 90 dk.
Reddedilen gençler
Bu yıl bağımsız filmlerin kalesi olarak bilinen Sundance Film Festivali’nde hem büyük hem de jüri ödüllerini almış olan Bakire ve Hamile, küçük yaşta hamile kaldığı için evden kaçan ve eşcinsel olduğu için ailesi tarafından evden atılan kuzeniyle birlikte yaşamaya başlayan Meksikalı bir kızın hikayesini anlatıyor.
Irkçılık, cinsel ayrımcılık ve sınıf farklılıklarını ele alan filmin orijinal adı ‘Quınceanera’, Meksika’da 15 yaşına basan her genç kız için yapılan geleneksel ‘15 yaş kutlamaları’na verilen genel ad.