Bahçe savaşında uzlaşma yolları

Güncelleme Tarihi:

Bahçe savaşında uzlaşma yolları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hayvanlar, evdeki boşluğu neşeyle dolduran, yalnızlığımızı paylaşan birer sevgi yumağı. Evdeki eşyara zarar verip, çiçekleri perişan ettikleri zaman ilişkiler gerilebiliyor. Hele, büyük bir özenle hazırlanan bahçeleri kazıp, fideleri kırıp, ortalığı savaş alanına çevirmiyorlar mı? Durun kızmayın. Bahçede savaşında, basit önlemler alarak onlarla uzlaşmanız mümkün.

Kendi haline bıraktığınız köpekler, kısa sürede bahçedeki güzelim çiçeklerin, üzerinde titrediğiniz çimlerin baş düşmanı haline gelebilirler. Sağa sola çukurlar açarlar. Tuvalet olarak kullandıkları çiçekleri, idrarlarıyla çürütebilirler. Üzerinde yuvarlanıp, çiçek tarhlarında facia yaratabilirler.

KÖPEK BAHÇESİ

Bahçede, mutlaka köpeğinize özel bir alan ayırın. Onlar, kedilere göre daha hareketlidir. Oynamak, koşmak, eşinmek isterler. Bu hareketleri dışarıda yapmak en büyük zevkleridir. Uzmanlar köpeklerin hareket alanının en az 2 metre kenar uzunluğuna sahip bir kareden oluşmasını tavsiye ediyorlar. Köpeklerin kazması için bahçede ayracağınız alandaki toprağın temiz olmasına dikkat edin. Ayrıca bu toprağın güneş almasına özen gösterin. Buranın rüzgarlı alması, yağmurla ıslanan toprağın kısa sürede kurumasını sağlayacaktır.

Köpeğinizi dışarı çıkartığınızda, bahçenin size ait bölümünden uzak durmasına dikkat edin. Ona ayırdığınız bölgenin dışında hiç bir yeri eşmesine izin vermeyin. Bu arada, çiçeklerin çevresine köpekleri uzak tutan kokular da serpebilirsiniz. Bu tür kokuları büyük pet shoplardan bulmanız mümkün.

Bahçenizi korumak için elektronik kolaylıklar da var. Direkt su hortumuna bağlayacağınız elektronik bekçi, bahçenize girmesini istemediğiniz hayvanları, üç saniye süreyle su püskürterek uzaklaştırıyor.

Ultrasonik ses yayan çağdaş korkuluklar her türlü kuş ve kemirgeni, evlerden, bahçelerden uzak tutuyor.

Çevresinde çit bulunmayan evlerde, kedi ya da köpeğin bahçeden çıkmasını, havuza, çiçeklik bölgeye yaklaşmasını engelleyen alıcı ve vericiden oluşan elektronik çitler ise 300 metrekarelik bir alanda etkili.

KOMŞUNUN KEDİSİ

Unutmayın ki komşuların beslediği hayvanlar da bahçeniz için önemli bir tehlike. Kediler ve tavuklar, köpeğinizin bulunduğu bahçeye girdiğinde inanılmaz bir arbede yaşanabilir. Aynı durum, köpeğiniz komşu bahçeye geçtiğinde de ortaya çıkabilir. Arbededen sonra bahçenin halini düşünmek bile korkunç. Bu konuda komşunuzla işbirliğine gitmekte yarar var. Öncelikle aradaki çitlerin veya duvarın, hayvanların aşamayacağı duruma getirilmesi ilk çözüm olabilir.

BİR KÖŞEYE TUVALET

Kedi ve köpeklerin tuvalet sorunlarını çözmek için bahçenin bir yerini tuvalet köşesi haline getirebilirsiniz. Köpekler için yere gazete kağıdı veya yaprak koyabilirsiniz. Ancak bu alan kedi için hazırlanmışsa, tuvaletin yumuşak toprak veya kumdan oluşmasını sağlayın. Tuvalet köşesi için kedi veya köpeğinizi daha birkaç aylıkken eğitmeye başlayın.

Kediler, bahçedeki fideler ve narin bitkiler için çok zararlı olabilirler. Bu tür bitkileri, plastikten yapılmış, sinek teli benzeri örtülerle kedilerden koruyabilirsiniz. Saksıların içine girip yatma, narin bitkilerin sallanan dallarına zıplayıp pençe atmalarını bir kenara koyarsanız, kediler, köpeklere oranla daha az zarar veriyorlar.

TAVŞANLAR

Hem bahçeniz hem de tavşanınız varsa, işiniz zor. Tavşanları bahçede serbest görmek çok hoş olabilir ama yapacakları tahbiratı gözardı etmek imkansız. Toprakta açacakları derin oyuklar, kökleri yendiği için kuruyan büyük bitkiler kabusunuz olabilir. Bu yüzden en iyisi, tavşanları bahçede yapacağınız özel bir bölmede beslemek. Arada, sizin gözetiminizde bahçeye çıkmalarında bir zarar yok. Ancak, yakalarkan büyük sıkıntı çekeceğinizi unutmayın. Bahçede serbest dolaşan tavşanların, kedi ve köpeklerin bir numaralı hedefi olacağını aklınızdan çıkartmayın.

EĞİTMEN GÖZÜYLE

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpekte kötü davranışlar

Çoğu köpek sahibinde şu mantık vardır; eğer köpeğim hata yaparsa onu cezalandırırım, hatta döverim bile. Sorunun çözümünde kesin ceza mekanizmasını kullanırlar. Bu yanlıştır. Ve bunun mantığı, 'Köpeğimin, ondan beklediğimi yapmasını nasıl sağlarım' olmalıdır.

Şimdi, cezanın ne olduğuna bakalım. Ceza, bir davranışın uygulanma sıklığının azalmasını sağlayan, o davranışın hemen üstüne gelen bir şeydir. Köpeğinize yanlış bir davranışı için bir saat sonra bağırmak, teknik olarak ceza değildir. Bizler çoğu kez, köpeğin yaptığı hata üzerinden bir süre geçtikten sonra ceza verilirse, bunu anlayacağını düşünürüz. Bu yalnıştır. Köpeğin tepkiyi ceza olarak algılayabilmesi için üç saniyelik bir vakti vardır. Bu sürenin dışındaki uyarıların anlamını kestiremez. Sizin, ne yaptığınızı bilmeyen biri olduğunuza karar verir. Söz gelimi, eve girdiğimizde herşeyin etrafa saçılmış, köpeğin de halının üzerine yattığını görüp çılgına dönüyorsunuz. Köpeğe, 'Bunu nasıl yapıyorsun. Utan, utan' diye bağırırsanız, köpek 'Halının üzerine yattığım için beni azarlıyor' diye düşünerek halıdan kalkacaktır. Asla, ortalığı dağıttığı için azarlandığını düşünmeyecektir.

Köpeğinizi, yapmanızı istemediğiniz bir işin ortasında yakalarsanız, onu durdurmak için derhal yüksek bir ses çıkartın. Mesela, elinizi masaya vurun. Köpeğe göre bu davranış sahibi varken yapılmayacak demektir. Şöyle düşünür: 'Ortalığı dağıtmak okey. Sahibim de okey. Ama dağınıklık ve sahibim, ikisi de birarada olduğunda, yaptığımda kötü bir şeyle var.'

Köpeği yüksek sesle durdurunca ona emir verin, yapınca da ödüllendirin. Şimdi burada yüksek ses, yani ceza başka bir yerden örneğin köpek tanrısından geldi ve ödül de sizden geldi.

Çoğu köpekte ceza ve olumlu etkileme birarada en iyi sonucu veriyor. Ama önce olumlu etkileme yöntemini deneyin ve vicdanen rahatlayın.

Papağan tüneği ağaçtan olmalı

Bahçede ya da balkonda bir salma yapma imkanınız yoksa, papağanınızı evin en çok bulunduğunu bölümü salonda bakacaksınız. Bu durumda, papağanınız için en uygun yer bir tünek ağacı. En az 10 santim çapında bir gövdeye bağlı çok sayıda parelel dallar papağanınızın yaşam alanı ihtiyacını karşılar. Tünek ağaç devrilmemesi için altında ağır bir taban oluşturmanızda fayda var. Bunu, ağaç tüneği, bir kalıp içine dökeceğiniz betona gömerek halledebilirsiniz. Böylelikle, mobilyalarınız yerine kendi tüneğinin dallarını kemirir. Papağanınızın güçlü gagasıyla parçalyadığı paralel dalları zamanla budayıp, yerine yenilerini çakabilirsiniz. Böylelikle papağanınız, hem dallardan gerekli mineralleri alır hem de gagasının uzamaması için gerekli aşındırma işlemeni yapmış olur. Siz siz olun, plastik, metal ve tornadan çıkmış düzgün tahta tüneklerden uzak durun.

İlk yardım çantası

Kedi ya da köpek sahibiyseniz, görünmez kazalara karşı mutlaka bir ilkyardım çantası bulundurun. Pet shop'larda, onlar için özel olarak hazırlanmış, antiseptiği, yara bandı, makası, turnikesi hazır ilk yardım çantaları satışa sunuldu. İlk yardım çantalarında, kedi ve köpeklere, yaralanmaları halinde yapacağınız ilk müdahaleyi anlatan bir de kitapçık yeralıyor.

İki iyi haber

Bülent OVACIK

Yazlıkçılar, Adalar'ı terkederken yaz boyunca besledikleri kedileri de bırakırlar. Büyükada'da 100'e yakın kedi, kış aylarını ya balıkçı motorlarının yanaştığı iskelede geçirir, balıkçıların verdiği balıklarla beslenir, ya da çarşıdaki ciğerci Altan'ın dükkanının önünde. Bu yıl, Büyükada ve Burgazada'daki kedilere, terkedilmiş köpekler de eklendiğini üzülerek öğrendim.

Pazartesi günü, Bengü Hun'un attığı bir e-mail üzüntümü daha da arttırdı. 'Acil Mesaj' başlıklı yazısında Bengü Hanım, Adalar Belediyesi'nin köpek itlafına başladığını, yan bahçelerindeki köpeğin, atılan bir zehirli et yüzünden nasıl can çekişerek öldüğünü yazıyordu. Adalar Belediyesi Basın Danışmanı Kadir Can'la görüştüm. Belediyenin böyle bir uygulaması olmadığını, aksine Maltepe Belediyesi ile ortak bir hayvan barınağı kurmak için çalıştıklarını söyledi.

Bir iyi haber de MimarSinan Belediyesi'nden geldi. Belediye sınırları içindeki Mimaroba ve Sinanoba'da sayıları giderek artan sokak köpeklerinin yaşamı, artık sokaktaki insanların insafına kalmayacak. Birkaç hayvanseverin kişisel gayretleri sayesinde yarı aç, yarı tok yaşamlarını sürdüren sokak köpekleri için Mimar Sinan Belediyesi'nin kurduğu kısırlaştırma merkezi ve hayvan barınağı da bir iki hafta içinde hizmete girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!