Bahar yorgun düşürmesin

Güncelleme Tarihi:

Bahar yorgun düşürmesin
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2005 00:09

Takvime göre mart ayıyla bahar başlar. Arada serpiştiren kara, yağmurlara, serin havalara rağmen baharın habercisi ağaçlar çiçek açmaya başladı bile. Bahar her bünyeyi canlandırmıyor.

Havaların ısınmaya başlamasıyla bazı insanlarda ‘bahar yorgunluğu’ denilen bir sorun başgösteriyor. Bahar yorgunluğu ya da bahar depresyonu, bitkinlik, güçsüzlük, enerji noksanlığı, isteksizlik, uykusuzluk ya da vücutta karıncalanma gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

l Bahar yorgunluğu hastalık mıdır?

Henüz hastalık olarak kabul edilmiyor. Ancak gerekli önlemler alınmazsa kronikleşebiliyor.

l Bahar yorgunluğu nasıl oluşur?

Hava ve mevsim değişikliği insan biyoritmini olumsuz etkiler. Bahar aylarında havadaki elektrik yükü artar. Pozitif iyonların artması vücuda zindelik sağlarken, negatif yüklü iyonların artması ise yorgunluk, halsizlik ve gerginliklere neden olur. Artan negatif iyon yükü mevcut şikayetlerimizi de tetikler. Alerjik reaksiyonlar, solunum yolu hastalıkları, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, romatizma ve mide rahatsızlıkları bahar aylarında artış gösterir. Havadaki elektrik yükü büyük şehirlerde daha fazladır. Bu duruma hava kirliliği, sanayi atıkları ve trafik yoğunluğu da eklenince, kişilerdeki bahar yorgunluğu belirtileri daha yoğun yaşanır.

l Bahar yorgunluğunun belirtileri nelerdir?

Kas ağrıları, omuz, sırt ve boyun ağrıları oluşabilir. Yorgunlukla birlikte, konsantrasyon bozukluğu, neşesizlik, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması ve uyku bozuklukları görülebilir. Yorgunluk hareketsizliğiyle birlikte aşırı yeme problemi şişmanlık olur. Uyku ritmi bozukluğu, uykuya dalma güçlüğü bazen de aşırı uyuklama hali gibi durumlar yaşanabilir. Baş ağrıları olabilir. Stres ve ruhsal gerginliğe bağlı olarak bağırsak ve mide rahatsızlıkları görülebilir. Bahar mevsiminde mide ve oniki parmak ülseri olanlarda hastalık nüksleri olur. Bağırsaklarda gaz, kabızlık ve ishal gibi düzensiz bağırsak hareketlerini beraberinde taşıyan, hassas bağırsak sendromu diye adlandırılan durum gelişebilir.

l Bu konuda alınacak önlemler nelerdir?

-
Bahar yorgunluğuna eşlik eden sebepleri belirleyip ona karşı önlem alınmalı. Durumu tetikleyici hastalıklar tespit edilirse onları önleyici tedaviye başvurulmalı.

- Bu dönemde içilen günlük su miktarını 3 litre civarında tutulmalı.

- B ve C vitaminlerinden zengin sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli.

- Magnezyum, potasyum ve çinko desteği yapılmalı.

- İyi ve kaliteli bir uyku düzeni sağlamak için her akşam aynı saatte yatıp, sabahları da aynı saatte kalkılmalı.

- Sigara, alkol ve kafeinden uzak durulmalı.

- Doğa yürüyüşleri ve basit jimnastik hareketleri yapılmalı.

- Ayrıca yatarken alınan depresyon azaltan, uyku düzenleyen ve kas gevşeten ilaçlardan doktor kontrolünde yararlanılabilir.

Hazırlayan:Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!