Güncelleme Tarihi:
Mesude ERŞAN
mersan@hurriyet.com.tr
Kimi uzmanlar gerçekte böyle bir kavramın olmadığını savunsa da dörtgözle beklediğim baharın yarattığı halsizlik, yorgunluk ve isteksizliği yaşadığım için bunu kabul edenlerin tarafındayım... İklimlerin insan bedeni ve ruhunda yarattığı etkiyi göz ardı etmek zor. Bahar sadece yorgunluk yapmıyor. Birçok kişi uyku düzensizliği, iştah azalması, kas krampları, eklem ağrıları, adet düzensizliğinden şikayet ediyor.
Amerikan Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Dr. Bülent Yardımcı, bahar yorgunluğunun aslında birçok nedenin bir araya gelerek yarattığı bir tablo olduğunu söylüyor. Halsizlik nedenlerinin başında meteorolojik etkiler geliyor. Mevsim geçişleri öncelikle hormonal sistemimizi etkiliyor. Vücudun yeni çevresel değişikliklere alışması ve hormonal sistemin yeniden dengeye girmesi zaman alıyor. Bu durum çevreye uyum sağlamamızı zorlaştırarak dış etkenlerden daha çabuk etkilenmemize neden oluyor.
RUHSAL ETKİLERİ DE ÖNEMLİ
Kış aylarında çoğunlukla hayatımız daha hareketsiz geçiyor, kilo alıyoruz. İlkbaharla gelen hareketli yaşam uyum zorlukları yaşatabiliyor. Malumunuz, yetersiz fiziki kondüsyon halsizlik nedenlerinden biri.
Kirli hava, havadaki elektrik yükünün artışı ve iyon değişiklikleri de yorgunluk hissine neden olan diğer etkenler. Ani ısı değişiklikleriyse adaptasyon sistemimizi zorladığı için mevsim başında bizi çok etkiliyor.
Mevsimin ruhsal etkileri en az fiziksel değişiklikler kadar önemli. Özellikle yoğun çalışan, stresi yüksek kişiler ve depresyona eğilimliler yorgunluk hissebiliyor.
Neyse ki bahar yorgunluğu hali uzun sürmüyor. Eğer sürekli yorgunluk ve genel durum bozukluğu varsa bu belirtilerle seyreden ciddi hastalıkları düşünmekte yarar var.
BAHAR ÖNLEMLERİ
Baharda beslenmenizi yeniden gözden geçirin. Çoğumuz kış aylarında kalorisi bol, yeterince taze sebze ve meyve içermeyen bir beslenme programı uyguluyoruz. Bu tarz beslenmeler kilo almamıza neden olur. Ayrıca yüksek kalori enerjiye dönüşmez.
Kış aylarının diğer bir riski hareket azlığı. Düzenli spor yapanlarda bahar yorgunluğu daha az görülür.
Ruhsal stresler bahar yorgunluğunun diğer nedeni. İş hayatının kış aylarında daha yoğun olması, stres birikimine neden oluyor. Fiziksel değişimlerin yaşandığı mevsim dönümlerinde sıkıntı hissi ve depresyona eğilim artıyor. Stresi azaltabilecek spor faaliyetleri, sosyal aktiviteler ve dış ortamda daha çok zaman geçirmek yararlı olacaktır.
Yeterli ve düzenli uyuyun.