Badem şekeri yerine lavanta

Güncelleme Tarihi:

Badem şekeri yerine lavanta
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2005 00:06

Düğün ve nikah merasimlerinde köklü bir gelenek olan nikah şekeri dağıtımı, zamana ayak uyduruyor ve biçim değiştiriyor. Eskiden gelin teli ve tül ile yapılan, içine badem şekeri konan nikah şekerleri neredeyse tarih oldu. Nikah şekerinin içinden şeker bile çıkmıyor artık.

Onun yerine lavanta tercih ediliyor. Evlenecek çiftler, anı niteliği taşısın ve uzun yıllar saklansın diye daha fonksiyonel tasarımları seçiyor. Bu yaz en çok deniz kabuğundan yapılan nikah şekerleri satılıyor.

Düğün ve nikahlarda şeker dağıtılmasındaki amaç, gelen misafirleri eli boş göndermemek, gelin ve damattan tatlı bir hatıra bırakmak. Fakat dağıtılan sadece badem şekeri olunca ya yenip bitiyor ya da bir sene saklandıktan sonra bozulup atılıyor. O yüzden artık evlenecek çiftler, daha kalıcı olsun diye yıllarca kullanılabilecek aksesuvarlar dağıtmayı tercih ediyor.

Mayıs-haziran ile ağustos-eylül arası nikah şekeri satanlar için en yoğun dönemler. Daha durgun geçen aralık-mayıs arasında yeni modeller üretiliyor. Ancak mevcut modellerden seçmek yerine, kendi tasarımlarını yaptırmak isteyenler de var. Örneğin İstanbul Kadıköy’deki mağazasında nikah şekeri yapan Mahmut Erülker, bir keresinde talep üzerine seramikten, merdaneli bir çamaşır makinesi yapmak zorunda kalmış. Damat adayı çamaşır makinesi satan bir firmanın yöneticisiymiş ve kişisel bir nikah şekeri istemiş.

Bir nikah şekerinin fiyatı kullanılan malzemeye göre değişiyor. İthal malzeme kullanılan nikah şekerleri daha pahalı. Tanesi 40 kuruştan başlayıp, 5 YTL’ye kadar çıkıyor.

BU YILIN MODELLERİ

Badem şekeri yerine lavantalı bohçalar moda. Banyoda, çekmece içlerinde giysilerin arasında veya otomobillerde güzel koku yaysın diye kullanılıyor.

Deniz yıldızı ve istiridyeler son zamanlarda en çok tercih edilen malzemeler. Her renk ve çeşidi olan deniz kabukları Filipinler’den getirtiliyor. Kabukların içlerine yerleştirilen bir veya iki tane şekeri yedikten sonra deniz kabuklarını arkasındaki mıknatıs sayesinde buzdolabı süsü olarak kullanabiliyorsunuz.

Organze tüller içindeki mumluklar banyoya ve yatak odasına yerleştirilebilir.

Sıkça kullanılan bir başka malzeme de nazar boncuğu. Duvar süsü, anahtarlık ve bilezik olarak nikahlarda dağıtılıyor.

İçinde badem şekeri olan kutular, şeker bittikten sonra takı kutusu olarak kullanılabiliyor.

İthal biblolar, minyatür kadehler ve hasır sepetler ev aksesuvarı olarak kullanılabilir.

Gelin ve damadın resimlerinin yerleştirildiği küçük çerçeveler var.

Yemek sırasında masaya konan peçete halkalarını daha sonra kapı tokmağına süs olarak asabiliyorsunuz.

Nikah şekeri olarak yelpaze dağıtanlar da var. Sıcak yaz günleri için birebir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!