Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2007 00:00
Dört kuşaktır kasap bir ailenin çocuğu olan Abuzer Göktaş, et toptancısıyken yaşadığı tahsilat sorunları yüzünden et perakendesine girdi ve 2006’da 79 milyon YTL ciro yakaladı.
Göktaş, "250 milyon dolarlık yatırım yapabilirsem 100 şubede 1 milyar dolar ciro yaparım" dedi.
KAYIT dışılıkta uzun süredir rekoru elinde tutan et sektörü yeni gelişen perakende mağaza zincirleriyle hem daha sağlıklı ve ucuz ürün satan hem de kayıt altına giren bir sektöre dönüşüyor. Babası ve dedesi Şanlıurfalı, kendisi doğma büyüme Gaziantepli olan ve dört kuşaktır kasaplık mesleğini icra eden bir aileden gelen Abuzer Göktaş, et perakendesinde yedi yılda yedi şube açarak geçen yıl 79 milyon YTL ciro yakaladı. Şalvarlı Et, olarak hızla yayılan et mağazalarını, Türkiye nüfusunun 34 milyonunun yaşadığı ve turistlerin en çok geldiği iller olan İstanbul, Ankara, İzmit, Bursa, Aydın, İzmir, Antalya ve Muğla’da yayacağını açıklayan Abuzer Göktaş, bu yıl İstanbul’da üç Şalvarlı daha açacak. Göktaş, "Eğer 250 milyon dolarlık yatırım yapabilsem, 100 şubeli ve 1 milyar dolar ciro yapan bir et holdingi yaratabilirim" diyor.
ŞALVARLI MEHMET’İN OĞLUYUM: Abuzer Göktaş, Şalvarlı Et’in hikayesini anlatmaya şöyle başlıyor: "Babam ve dedem Şanlıurfalı ama ben doğma büyüme Nizipliyim. Babam, dedem, dedemin babası da kasapmış. Biz de aklımız yettiğinden beri mezbahada, çiftlikteyiz. İstanbul’a 1988’de geldik. Babamız Mehmet Göktaş, İstanbul’a geldiğinde yine et toptancılığı yapıyordu ve geleneksel giysisi olduğu için şalvar giyerdi. Lakabı da piyasada ’şalvarlı dayı’ olmuştu. Babamızın bu lakabı bizim için bir marka oldu, bazılarına itici geliyormuş ama bu bizi pek etkilemedi. Tersine ekseriyet için daha çabuk tanınır olduk."
TOPTANA KIZDIM PERAKENDE KURDUM: Abuzer Göktaş, babasının 1995’te vefatından sonra kardeşler olarak işleri ayırdıklarını ama entegre bir yapı içinde birlikte çalıştıklarını belirtiyor. Göktaş, şöyle devam ediyor: "10 erkek kardeşiz hepimizin işi ayrıdır. Bir kardeşimin Edirne’de Şal Et diye firması var. Bir kardeşim de Gaziantep’te Gökşal diye firması var. Kendi çiftliklerimiz var. Şalvarlı olarak ben ve oğlum varız. Ben de et işine önce toptan başladım. Büyük marketlere mal veriyorduk ama çok kapris yapıyorlardı. Müdürlerin kapısında beklemekten bıkmıştım. Küçüklere mal veriyorduk onlardan da tahsilatta zorlanıyorduk. Sonunda ’madem böyle etimi vatandaşa kendim satarım’ dedim ve 2001 yılında tam da 11 Eylül saldırısının olduğu gün Bağcılar’da ilk perakende mağazamı açtım."
10 BİN METREKAREYİ AŞTIK: Abuzer Göktaş, Şalvarlı Et’in şu anda İstanbul genelinde yedi tane et mağazası bulunduğunu belirtiyor ve bu mağazaların toplamda 10 bin metrekareyi aştığını anlatıyor. Göktaş şöyle konuşuyor: "Mağazalarımız büyüktür. Mağazaları kendimiz açmaya özen gösteriyoruz. Bazen yatırımcı ortak alıyoruz ama franchise vermiyoruz. Çiftlik, depo, parçalama, nakliye ve mağaza zincirinde kurduğumuz entegre yapı nedeniyle hem kaliteli ve hijyen hem de uygun fiyata et satabiliyoruz. Üretim yetmezse de peşin ödemeyle et alıyoruz. Geçen sene 79 milyon YTL ciro yaptık."
Eti ’uygun fiyata’ satıyoruz diye mahkemeye bile verildik
ŞALVARLI Et Yönetim Kurulu Başkanı Abuzer Göktaş, eti uygun fiyata satmaya başlayınca ’mahkemeye’ bile verildiklerini söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Başımıza gelmeyen kalmadı. Bu sektörde bazıları ne yazık ki bol kazanca çok alışmışlar. Zaten bir sürü de aracı komisyoncu türemiş. Biz bunları devre dışı bıraktık ve bir iki pratik uygulama yaptık. Bu nedenle maliyetimiz çok uygun hale geldi ve bunu da fiyatlara yansıttık. Biz kendimiz besiciyiz; Edirne’de, Silivri’de, Gaziantep’te, Şanlıurfa’da çiftliklerimiz var. Bana ait olan da var kardeşlerime ait olan da. Çiftliklerimizin dışında dışardan da peşin alım yapıyoruz. Kesimhanemiz, nakliye araçlarımız kendimizin, mağazaların büyük bölümü de bizim. Hepsinin üzerine de kanaatkarız. Yakın zamanda Ankara’dan bir ekip geldi ve yedi şubemizi birden bastı. Allah’a şükür hiçbir şey çıkmadı. Ben devamlı gelsinler denetlesinler istiyorum ama yargısız infaz yapmasınlar ve bizi şikayet edenleri de denetlesinler, bakalım, görelim."