Babam yaptıklarımızı görüp gurur duyuyor

Güncelleme Tarihi:

Babam yaptıklarımızı görüp gurur duyuyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2006 00:00

Geçtiğimiz yıl açılan Sadri Alışık Kültür Merkezi, 2006-2007 eğitim dönemine büyük yeniliklerle başlıyor. Oyunculuk dışında dört ayrı kategoride eğitim verecek olmanın heyecanını yaşayan Kerem Alışık, "Biz burada öğrencilerimizi eğitmekle kalmıyoruz, onlara iş imkanları da sunuyoruz."

Öncelikle geçtiğimiz yıl kurulan Sadri Alışık Kültür Merkezi’nde bu sezon yapılan değişikliklerden bahseder misiniz?

- Sadri Alışık Kültür Merkezi 2006-2007 eğitim dönemine büyük yeniliklerle başlıyor. Bu okulu bir sene önce kurduk. Bir sene boyunca birçok başarılı öğrenci yetiştirdik, onları kendi oyunlarımızda oynattık. Bu seneki en önemli yeniliğimiz branşlarımızın fazlalaşması... Eskiden sadece oyunculuk eğitimi veriyorduk. Şimdi spikerlik, drama yazarlığı, sinema ve dans eklenince beş branşta eğitim vermeye başladık. 29 Eylül’e kadar başvurularımız devam ediyor. Okulumuza ilgi duyanlar www.sakm.com adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirler.

n Dersleri kimler veriyor?

2006-2007 eğitim döneminin sürprizi, Hülya Aksular’ın sorumlu olduğu dans atölyesinin açılması. Ben de dans derslerin katılmak istiyorum. Tango, vals öğrenmeyi çok istiyorum. Dans olayının üzerinde çok fazla duruyoruz. Drama yazarlığı bölümünde Safa Önal, Tuncay Cücenoğlu gibi deneyimli isimler ders verecek. Reklam yazarlığı alanında Neşet Dereli ders verecek. Spikerlik-derslerini ise Hülya Aydın, Neslihan Şengül, Metin Belgin, Ayşe Egesoy verecek. Sinema derslerini Biket İlhan, Birol Güven, Burak Göral, Ercan Durmuş, Hakan Haksun, Safa Önal, Tunç Başaran, Zeynep Özbatur gibi güçlü isimler verecekler. 7-14 yaş grubu için de yaratıcı drama dersleri, 4-14 yaş grubu için bale eğitimi veriyoruz. Dans atölyesi 7 ay sürecek.

n Kurslardaki eğitim süresi ne kadar?

- 3’er aylık kurs periyotları var. Bir de iki senelik, benzerleri ABD ve Avrupa’da görülen, bütün dersleri kapsayan, haftanın beş günü altı ders saatinden oluşan Akademik Oyunculuk Eğitimi programı var. Programı başarıyla tamamlayan oyuncu adayları SAKM Mezuniyet Belgesi almaya hak kazanıyorlar.

n Buradan mezun olanlara ne gibi imkanlar sunuyorsunuz?

- Televizyonlarda staj yapma imkanı vermeye çalışacağız. Burada başarı gösterenlere destek olacağız. Sinema bölümünde eğitim alanlar kısa metrajlı film çekip, yarışmalara katılma imkanı bulacaklar. "Bitti, bundan sonrası size ait" demiyoruz. Başarılı oldukları dallarda iş bulmak için elimizden geleni yapıyoruz.

n Peki, üç aylık periyotlar öğrencinin eğitimi için yeterli oluyor mu?

- Biz burada öğrencinin kendisini tanımasına, farkına varmasına ve içindeki cevheri çıkarmasına yardımcı oluyoruz. Üç ayda kimse oyuncu olamaz ama burada en azından akort veriliyor. Akortsuz bir çalgı düzgün ses vermez, vereceği sesten hayır gelmez. Burada akordun nasıl yapılması gerektiğinin bilinci aşılanıyor. Biz eğitmenler olarak öğrenci gibiyiz. Öğretirken birçok şey öğreniyoruz.

n Parasını veren herkes bu kuruluştan yararlanabiliyor mu?

- Buraya gelmek için eleme yapılıyor. Mülakat sonucunda bu mesleğe uygun kişileri seçiyoruz. Bizim burslu okuttuğumuz öğrencilerimiz de var.

n Peki, hangi branşlar daha fazla ilgi görüyor?

- Oyunculuk, spikerlik ve sinema daha önde gidiyor. Dans eğitimini yeni açtık, ondan da çok umutluyuz.

n Tiyatro çalışmalarınız nasıl gidiyor?

- Biz tiyatroya olan ilgiden çok mutluyuz. Çok önemli bir seyirci potansiyeline ulaştık. Geçen sene "Selvi Boylum Al Yazmalım" oyununun bu kadar ilgi görüp, gişe yapması bizim için önemliydi. Ondan önce de "Ağır Roman" vardı. Biz buna üçleme diyoruz. Bu üçlemenin son halkası da bu seneki oyunumuz olacak. Şimdilik adını açıklamak istemiyorum izleyicilerimize büyük bir sürpriz hazırlıyoruz. "Ağır Roman", "Selvi Boylum Al Yazmalım" gibi önemli bir eserden yararlanıyor.

n Tiyatrocularımız gidişattan memnun olmadıklarını söylüyorlar... Siz de aksini savunuyorsunuz!

- Biz seyirci potansiyelimizden memnunuz. Kaliteli iş olduğu zaman seyirciye mutlaka ulaşıyor. Son üç senedir kapalı gişe oynuyoruz. Turnelere gittiğimiz zaman bir hafta öncesinden biletler bitiyor. Düzgün iş her zaman karşılığını bulur.

n Sadri Alışık’ın yaşarken böyle bir eğitim merkezi açmayı düşündüğünü dile getirmiş miydi?

- Babam oyunculuk eğitimi vermeyi çok düşündü. O zaman babam Halkevi’ne gitmiş ve sonra da konservatuarlar açılmış. Onun gençlik döneminde böyle bir imkanı yokmuş, kendisini de "Ben alaylıyım" diye tanımlardı... Bu tür eğitim merkezlerinin açılmasını hep istedi.

n Peki, sizin oyuncu olmanızı istiyor muydu?

- Babam benim oyunculuğa başlamamı bile aklına bile getirmezdi. Onun adına anma geceleri düzenledik, tiyatro kurduk ve o tiyatroyu yaşatmak için 10 senedir mücadele veriyoruz. Bütün bunların ışığında geçen sene de okul kurduk. Ben bir şekilde bunlardan haberi oluyor diye düşünüyorum. Bu kadar insan burada onun adı altında bir şeyler yapma savaşı verdiğimiz için gurur duyuyorum.

n Son olarak yeni projelerinizden bahseder misiniz?

- Biz "Sadri Alışık Tiyatrosu" olarak repertuvar tiyatrosu olduk. Komedi, drama oynuyoruz. Senede 4-5 oyunu buluyoruz. Bu sene bir de "Pazartesi Şiirleri" diye programımız var. Önemli şairlerimizin şiirlerini üniversite öğrencilerine sunacağız. Kasım ayında çıkarmayı düşündüğüm bir şiir kitabım var. Kaseti çıkarmıştım ama şiirin kitapta hakkının verildiğine inanıyorum. Ayrıca bir dizi ve sinema filmi projesi var.

Eğitmenler deneyimli isimler

SİNEMA & TELEVİZYON BÖLÜMÜ EĞİTMEN KADROSU: Biket İlhan, Birol Güven, Burak Göral, Ercan Durmuş, Hakan Haksun, Safa Önal, Tunç Başaran, Zeynep Özbatur. (Alfabetik sırayla)

SPİKERLİK & SUNUCULUK BÖLÜMÜ: Ayşe Egesoy, Hülya Aydın, Metin Belgin, Neslihan Şengürbüz
DRAMATİK YAZARLIK BÖLÜMÜ: Hakan Haksun, Neşet Dereli, Safa Önal, Tuncer Cücenoğlu

ÇOCUKLAR İÇİN YARATICI DRAMA: Birgül Ulusoy, Bülent Develi, Metin Yılmazçetin

DANS ATÖLYESİ: Hülya Akansu
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!