Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2008 00:00
Her yıl mart ayından kasıma kadar Fethiye, Ölüdeniz’deki Babadağ’dan yamaç paraşütüyle ortalama 30 bin uçuş yapılıyor. Yaklaşık iki bin sporcunun yanı sıra 10 bin amatör, pilot eşliğinde 20 dakika boyunca dağdan denize süzülüyor.
Doyumsuz manzarayı seyrederken, unutamayacağı bir heyecan yaşıyor. Uçuşa çıkanlar arasında beş yaşındaki çocuktan 90 yaşındaki dedelere, şişme botuyla havalananlardan, havada şampanya patlatana kadar her türlü renkli şahsiyeti bulmak mümkün.
Zeki Erdoğan, Babadağ uçuşunu Hürriyet Seyahat için yazdı.
Sonsuz gökyüzünde süzülmek... Kuşlardan yüksek ve özgür... Sıcak bir yaz günü alabildiğine uzanan kumsallara kuşlar gibi yükseklerden bakabilmek.. Yaklaşık 1 saat sürecek Babadağ’ına tırmanış için cipe binerken başlıyor heyecan. Boynumda fotoğraf makinem, içimde tarifsiz ürperti. Dar ve dik, toprak yoldan tırmanıyoruz zirveye. Uçuş noktasına vardığımızda bizden öncekilerin hazırlıkları ve hızlı uçuşlarını görüyordum.. Uçakla yapılan paraşüt sporundan ayırmak için, yamaç paraşütünde "atlayış" yerine "uçuş" sözcüğü kullanılıyor. Koşarak hızlanıp, yamaçtan aşağı bırakıyorsunuz kendinizi.
ÖNCEKİLERE GÜLMÜŞTÜM AYNI HATAYI YAPTIM1970 metrelik Babadağ, Türkiye’de yamaç paraşütü atlayışı yapılan en yüksek nokta. Türkiye’de yamaç paraşütü uçuşu yapılan birçok yerden daha avantajlı. Doğal kalkış pistine sahip, denizle arasında yükselti yok, meltem düzenli esiyor, türbulansa pek rastlanmıyor, iniş alanı çok, uçuş sezonu uzun.
Yamaç paraşütüne en çok turistler ilgi gösteriyor. Ölüdeniz’de 10 şirket atlayış organizasyonu yapıyor. Fiyatlar 100 Euro civarında. Profesyonel değilseniz, benim gibi, yardımcı pilot eşliğinde uçuşa çıkıyorsunuz. Uçuştan önce, firmaların ofislerinde 90 yaşındaki dedelerden 5 yaşındaki çocuklara kadar, hatta 140 kilo ağırlığındaki kişilere kadar uçanların fotoğraflarını görünce cesaretiniz artıyor. Pilotlar gökyüzünde şampanyalı partilerin yapıldığını, bayram ve
resmi törenlerde bayrakların açıldığını anlatıyor.
Pilotum İnan Ahmet Aytemizel, bugüne kadar yaklaşık 6 bin atlayış yapmış. Bu rakam Türkiye’de neredeyse bir rekor. "Korkuyor musun" diye soruyor uçuşa hazırlanırken. Tedirgin olmamak elde değil, ne de olsa ilk tecrübem. Hazırlıklar sürerken, uçuşa çıkanları izliyorum dikkatle. Pilotla ilk kez uçuşa çıkacak acemiler hemen belli oluyor. Paraşüt havada tutunana kadar pilotla koşmak, havalanmadan ve pilottan direktif almadan "harness"e (pilotun oturduğu kısım)oturmamak gerekiyor. Oysa acemiler, defalarca söylendiği halde, havalanmadan oturuyor. Dengeyi bozan bu hata, çok riskli.
Tüm bu gözlemlerden sonra, koşmaya başlayınca heyecanlandım. Kendimi direktiften önce harness’a oturmuş buldum! O kadar telkin işe yaramamıştı. Havalandıktan sonra Pilot Aytemizel’e, bizden öncekilere gülerken aynı hatayı neden yaptığımı sordum. Tek kelimeyle cevapladı: Refleks.
UÇUŞ İÇİN EN GÜZEL SAAT GÜNBATIMIRüzgarın etkisiyle havalandıktan sonra yaklaşık 20 dakika boyunca hemen hemen aynı yükseklikte dönüp durmak pilotun elinde. Paraşütle (tandem) adeta bir oyuncak gibi oynayabiliyor. Havalanırken had safhaya tırmanan adrenalin, uçuşta yerini güven duygusuna bırakıyor. Yükseklik korkusu korkunuz yoksa, manzarayı izlemek büyük keyif.Fethiye ilçesi, uzaklarda kurşun kalem ucu büyüklüğünde. Uzaklarda Göcek koyları, Dalaman Sarıgerme, Rodos görünüyor. Doğuya döndüğünüzde 3010 metrelik Akdağ, Esen Kasabası, Saklıkent kanyonu, Lykia Wold Kıdrak Sahili, Saint Nicholas Adası, Kelebekler Vadisi uzanıyor ayaklarınızın altında. Öylesine etkileyiciki manzara, doyasıya seyretmekle, fotoğraf çekmek arasında kararsız kalıyor insan.
Sert esen rüzgarın sesi kulaklarımda patlıyor. Bir yandan da pilotla sohbeti sürdürüyoruz. "Ne hissediyorsun" sorusunun cevabını vermek çok zor. Yaşanan harikulade anın bitmesini hiç istemiyor insan. Sonsuz gökyüzü, sonsuz derinlikteki koylar gözönüne serilirken, hissettiğim tek eksik müzik. Tercihen rock...
Günlük hayatta rastlamadığım heyecan, adrenalin patlamasına yol açtı. Yere indikten sonra bile dizlerim titriyordu. Ben öğlen uçuşu yaptım. Söylenenlere bakılırsa en güzel saat, günbatımı.
YAMAÇ PARAŞÜTÜ UÇUŞU DÜZENLEYEN EĞİTİM VEREN KURULUŞLARá Türk Hava Kurumu (0312 3104840) á Adrenalin (0216 3867864) á Escape (0252 6170283) á İkarus (0212 2431628), Ceramos (ceramosparagliding.com) Nautilus (0242 8364115) á Focus (0252 6170401)