Az enstrüman, bol hüzün, kapakta gül

Güncelleme Tarihi:

Az enstrüman, bol hüzün, kapakta gül
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2007 00:00

Geçen hafta İstanbul’da kaybolan Ayhan ve Aykut Aka kardeşlerden 16 yaşındaki Ayhan’ın cesedi ve intihar notu bulunduktan sonra Aka ailesi gençlerin ilahiler söyleyen Cemal Kuru’nun Ölüm Bizi Çağırıyor adlı albümünü uzun süredir dinlediğini söyledi.

Kuru, 2002’de çıkardığı dördüncü albümüyle ve ölüm teması işleyen ilahileriyle popüler oldu. Albümleri 300 bin sattı. Kendilerini Unkapanı piyasasından ayrı tutan, depoları ve merkezleri daha çok Fatih ve Üsküdar’da bulunan İslami müzik piyasasında en az Cemal Kuru kadar popüler başka şarkıcılar ve albümler de var. Ve tabii tartışmalar da... İlahi albümleri yapanlar, ezgi albümleri yapanlar, tasavvuf müziği yapanlar ve Kuran-ı Kerim albümleri diye ayrılıyorlar. İkinci ayrım ise hedef kitlelerinde. Bir kısım şirket İstanbul’daki Eyüp Sultan Camii’nin ve Ankara’daki Hacıbayram Camii’nin

yakınlarındaki müzik marketlerde satılan ve önce Fatih Çarşamba’da popüler olan albümleri basıyor. Bu şirketlerden en önemlisi Berekat. MÜYAP’ın 1 Ocak-30 Eylül 2007 arasında en çok bandrol alan 100 müzik şirketi arasında beşinci sırada. Cemal Kuru dahil yüz binler satan albümleri onlar basıyor. Sahibi, başarısını müzikaliteden çok halkın isteklerini anlayabilmesine bağlıyor. "Kaliteyi yüksek tutar, işin içine fazla enstrüman karıştırırsan dini piyasada sanat hayatın kısa ömürlü olur" diyor. Buna karşılık ilahiyat eğitimi almış, üniversite mezunu sanatçıların eserlerini yayınlayan Beyza Müzik bu tür müzikleri ağlak buluyor, yaşlı teyzelerin duygularının sömürüldüğünü düşünüyor. Marmara Müzik’in de hedef kitlesi İslami burjuva. Sırf satıyor diye kötü İslami müzik yapanlarla kavgalı. İşte size İslami müzik piyasasının tartışmaları ve en popüler şarkı listesi.

Avam ve ağlak parçalara karşıyım

Mustafa Demirci (Müzisyen ve Beyza Müzik’in yöneticisi):
Bizim piyasanın temaları eskimez. Bu yüzden de Unkapanı’ndaki gibi ani satış düşüşleri yaşamayız. Kutlu Doğum Haftası’nda, ramazanda, hac zamanı satışlarımız hep artar. Bunun dışındaki zamanlarda da belli seviyenin altına düşmez. Biz modernize edilmiş, tasavvuf neşvesi taşıyan mistik müzik yapıyoruz. Bu piyasada müzikal kalitesi iyi olanlar da, insanların duygularını sömürmeye yönelik, avam ve ağlak parçalar da var. Ve bu ağlak parçalarla dolu albümler benimkilerden çok daha fazla satıyor. Çünkü yaşlı dindar kesim, içinde biraz Allah kelamı geçen, zikir formu taşıyan şeyleri müzikaliteye bakmadan alıyor. Anadolu insanı zaten fazla enstrümantal müzikten hoşlanmaz. Ney ve bendirle yetiniyor. Bunlar satıyorsa diyecek sözüm yok. Ama sırf satıyor diye işi müzikal açıdan da, güfte açısından da çığırından çıkarıyorsanız, ben orada yokum, buna karşıyım.

Gitarıyla poz verenler dini piyasadan silindi

Murat Avanoğlu (Berekat Müzik’in sahibi): Abdurrahman Önül ve Sedat Uçan’ın yaptığı ilahiler çok satıyor çünkü onlar halkın anlayacağı şekilde müzik yapıyor. Yani enstrümanlarla fazla uğraşmazlar, eserler yalındır. Bir ney, bir def yeter! Halk enstrümantal şeylerden pek hoşlanmıyor.

Hiçbir zaman bağımı halktan koparmıyorum. Ne kadar üst düzey müzik yapayım dersen o kadar halktan uzaklaşırsın. Çok kaliteli dini albümler satmıyor. Halk bizden şunları istiyor: "Enstrümanlar fazla ön plana çıkmasın çünkü rahatsız oluyoruz. Sözler dokunaklı ve hüzünlü olsun, peygamber sevgisini ve ölümü anlatsın. Albüm kapağına sanatçının resmi konmasın çünkü bu albümleri, o sanatçılar için değil Allah sevgisi için alıyoruz." Bu yüzden eline gitarını alıp albüm kapağına poz veren sanatçılar dini piyasadan silinip gitti. Biz de bunu deneme yanılma yöntemiyle öğrendik. Daha önce albümleri satan Ramazan Toprak isimli bir şarkıcı vardı. Çok ısrar etti, bu albümümün kapağına resmimi koyun diye. Sonunda koyduk, hiç ama hiç satmadı. Artık gül, mistik motifler, kabe resmi koyuyoruz.

Cemal Kuru da çok satıyor çünkü o da halkın çok ilgi duyduğu bir şeyden bahsediyor: Bütün çıkış yaptığı parçalar ölüm anından ve ahirette neler olabileceğinden bahsediyor. Aslında ilk üç albümü hiç satmamıştı. Çok rica ettiği için bir albüm daha yapalım dedik. En son bir parçalık boş yer kaldı albümde. Gel Gel adlı çok tutan parçayı da öylesine albüm dolsun diye koymuştuk. Birkaç hafta sonra Eyüp’teki dükkanlardan beşer binlik siparişler gelmeye başladı. Biz de şoke olduk. 300 bin sattı Cemal Kuru’nun albümü o parça sayesinde. Bugün Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, cami yakınlarında bu parça çalar.

Unkapanı piyasasından farkımız çok satan albümlerin eskimemesi. Her zaman çok satanlardan bulundururuz. Örneğin Ali Ercan’ın 1979’da yaptığı Doyamadım Muhammed’e adlı albüm hálá bizde vardır ve hálá satar.

Albümlerimiz Eyüp’te elit kaçar

Eşref Ziya (Müzisyen ve Marmara Müzik’in sahibi): Dini piyasanın da arabeski, varoşlara hitap edenleri ve bizim gibi daha seçkinlere hitap edenleri var. Bizim piyasada çok satanlar da ne yazık ki onlar. Ama ben o müziklere 15 saniyeden fazla tahammül edemiyorum. Altında tekke zikir ritmi var. Kötü bir ses tarafından okunuyor, albüm kapakları da kötü. Her şey estetikten ve sanattan uzak. Bizim yaptığımız albümlere Sezen Aksu’nun albümlerinde çalan gitaristler, müzisyenler gelip eşlik ediyor. Tek farkımız sözlerde İslami değerlere vurgu yapmamız.

Albümlerimi İslami varoşlar satın almaz çünkü kendilerinden bir şey bulamayabilirler. Bizim hedef kitlemiz daha çok dindar üniversite öğrencileri ve elit İslami kesimdir. O yüzden Eyüp’teki müzik mağazalarından çok az sipariş gelir bize. Çünkü oradaki seviye düşük, albümlerimiz orası için fazla elit kaçar.

Mesela biz de Allah, peygamber sevgisini anlatırız albümlerimizde ama çok nezih bir şekilde. İnsanların kafasına vura vura değil. Fakat piyasada şu anda yüz binler satan albümlere bakıyorum, türküden bozma, ezgiden araklama, estetikten yoksun garip şeyler. Bu müziği yapanların yüzlerine de söylüyorum tüm bunları, o yüzden kavgalıyım.

BİR İSLAMCININ İ-POD’UNDA HANGİ PARÇALAR OLABİLİR

Abdurrahman Önül - Kerbela

34 yaşında. Fatih İmam Hatip mezunu. 12 yıldır bu piyasada. Yılda neredeyse beş albüm çıkarıyor. Parçaları peygamber sevgisi üstüne. Ona dini piyasanın İbrahim Tatlıses’i deniyor. Kerbela adlı parçası Youtube’da 461 bin 650 kez, Yaralıyım adlı parçası 293 bin 973 kez dinlenmiş. Sözleri şöyle: "İmam Hüseyin susamıştı. Bir yudum su aramıştı. Ana yüreği yanmıştı. Kerbela’da, Kerbela’da."

Cemal Kuru - Gel Gel

52 yaşında. Samsun’un bir köyünde yaşıyor. Asıl mesleği terzilik. Albümü 300 bin sattı. Bütün parçaları ölüm temasını işliyor. Bir diğer sevilen parçası Kabrimin İlk Gecesi Youtube’da 370 bin 405 kez izlenmiş. Sözleri şöyle: "Azrail geldi canıma, şeytan başladı çalıma, hocam vakıfsın halime, gözüm yaşla doldu gel gel. Kabrime indirdiler, Beytullah’a döndürdüler, ışığımı söndürdüler, gözüm görmez oldu gel gel."

Sedat Uçan - Yüceler Yücesi

35 yaşında. Erzurum’da doğdu, İzmir’de yaşıyor. Müzik eğitimi almadı. 10 albümü var. Dini müziğin fanteziye kaçan bir versiyonunu yapıyor. Şarkılarında peygamber sevgisini anlatıyor. Aynı adlı albümün popüler şarkısı Yüceler Yücesi’nin sözleri şöyle: "Senin sonsuz aşkına sarmaş dolaş olayım. Kaldı yüreğim bomboş, zikrin ile dolayım. Bülbül gibi dalında şakıyarak durayım. Elimdeki kırbaçla zalim nefse vurayım."

Mehmet Emin Ay - Beyaz Dilekçe

44 yaşında. Van İmam-Hatip Lisesi’nden ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden birincilikle mezun oldu. İlahiyat hocası bir profesör. Müziği amatör ruhla yapıyor. Yirmiden fazla albümü var. Beyaz Dilekçe adlı parçasının sözleri Türkiye Diyanet Vakfı Münacaat Yarışması’nda birincilik kazanmıştı. Sözleri şöyle: "Rahman ve Rahim olan adına sığınarak açtım iki elimi, kor gibi iki yaprak. Bir edep ölçeğinde umutlu ve utangaç. İşte dünya önümde benim ruhum sana aç."

Hasan Dursun - Affet Allahım

Ankara’nın Zulfadıl Köyü’nde doğdu. Abdullah Çetin Faruki Hoca’dan tasavvuf zikrini öğrendi. Bugüne kadar 12 albüm çıkardı. Hamburg’da yaşıyor. 2007’de çıkardığı son albümü Gültanem’de yer alan bu parçası Youtube’da 131 bin kez izlenmiş. Sözleri şöyle: "Bu dünyadan bir gün göçeceğiz. Ecel şerbetinden içeceğiz. Nefsin elinde oyuncak olsam da sen bizleri affet Allahım."

Dursun Ali Erzincanlı
Merhamet Ey Rabbim

38 yaşında. Evli ve iki çocuk babası. İmam hatip lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Her ramazanda bir albüm çıkarıyor. İki yıl önce altı albümünü bir araya getiren En Sevgili adlı bir box seti çıktı. Albümlerinde peygamberle ilgili şiirler okur, altında enstrümantal müzikler vardır. Satışları 200 bin civarında.

Mustafa Demirci - Sultanım

38 yaşında. İmam Hatip ve Marmara İlahiyat mezunu, tasavvuf tarihi bölümünde yüksek lisans yaptı. 1990’dan beri İslami müzik piyasasında. Modern tasavvuf müziği yaptığını söylüyor. Kırktan fazla bestesi, on beş albümü var. Ortalama 150 bin adet satıyor. Popüler parçası Sultanım’ın sözleri şöyle: "Tut elimden kaldır beni. Aşkın ile yandır beni. Haber gönder aldır beni. Nerde ferman ey Sultanım."

Eşref Ziya - Ben Aşkı Satın Aldım

Ahmet Kaya’nın İslamcı versiyonu gibi düşünebilirsiniz. Bütün parçalarında başörtüsü sorunu, sosyal adaletsizlik gibi konulara değiniyor. Albümleri 80 bin civarında satıyor. En popüler şarkısı Ben Aşkı Satın Aldım şöyle: "Ben aşkı bir üveyikten satın aldım yaşım onaltı. O zamanlar bakır rengindeydi dağlar. O dağlar dağlar hey, dumanlı dağlar."

Ertuğrul Erkişi - Güllerin Efendisi

Minik Dualar adlı çocuklardan oluşan grubun kurucusu. Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Şan Bölümü mezunu. Youtube’da 111 bin kişi tarafından izlenen parçası Güllerin Efendisi’nin sözleri şöyle: "Bakü’de şimdi yaz var. İçimde bir haz var. Gönlümden Efendime inceden giden gizli bir niyaz var."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!