Hakan GENCE
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2007 00:00
İşadamı Ömer Burhanoğlu, 10 yıldır çektiği fotoğrafları "Aynı Ayrı" adlı fotoğraf kitabında bir araya getirdi. Çalışma yer, zaman ve mekan farklılıklarına rağmen birbirine denk düşen portrelerin, sahnelerin, ifadelerin ve kompozisyonların buluştuğu fotoğraflardan oluşuyor. Kitaptan derlenen eserleri 29 Mayıs - 9 Haziran tarihleri arasında Ortaköy Sanat Galerisi’nde görebilirsiniz.
İş adamı Ömer Burhanoğlu, yaklaşık 30 yıldır fotoğraf çekiyor. Fotoğraf onun için adeta bir tutku. Hiç sıkılmadan kullandığı makinesini yamaç paraşütü yaparken ya da dalgıç kıyafeti giyip derin sulara dalarken yanından ayırmıyor. İş hayatına girdikten sonra, fotoğraf çekme fırsatını çoğunlukla iş seyahatlerinde bulduğunu üzülerek söylüyor.
Burhanoğlu, yoğun çalışma hayatı içindeki bir sanayici ve yönetici. Bireyin hayatı güzelleştirmek ve kendini mutlu etmek için her koşulda bir şeyler yapılabileceğini göstermek amacıyla bir yıl önce bu kitabı hazırlamaya karar verdi. Çalışmasının çevresindekileri harekete geçirmesini istiyordu. "İyi fotoğrafları derleyerek fotoğrafseverler ve dostlarımla paylaşıp kendimle yüzleşmek istedim. Böylece amatör bir uğraş belgelenip başkalarının beğenisine sunulacaktı." İşe 10 yıllık fotoğraf arşivini gözden geçirerek başladı.
40 ÜLKE 44 FOTOĞRAFÇalışmanın içeriğine, fotoğrafları arşivden seçerken, tesadüf eseri karar verdi. Burhanoğlu, bu yaklaşımı önceden düşünerek fotoğraf çekmeye başlamış olsaydı, çok daha ilginç sonuçlar elde edebileceğini söylüyor: "40’tan fazla ülkede yaptığım geziler sırasında yakaladığım kareler bana ayrı ülkelerin içindeki aynılıkları eşleştirebileceğimi gösterdi. Aslında benzerlikler ülkeleri aşan bir konu. Bir ışık, bir gölge, bir duruş, bir ifade, bir konu da benzerlik yaratabilir. Fotoğraflarda zaman zaman izdüşümler, zıtlıklar ve renk uyumunu da kullandım."
Önceleri karma sergilere katılan iş adamı, kitaptaki fotoğrafları derleyerek ilk kişisel sergisini de yarın İstanbul’da açıyor. 44 farklı fotoğrafın yer aldığı çalışmada aralarına coğrafya ve zaman girse bile dünyanın farklı köşelerinde "ayrı"lıkların içinde "aynı"lıkları bulacağınız eşleşme serüveni anlatılıyor. Türkiye’deki bir çocuğa Fas’ta, Fas’taki bir adama Hindistan’da, çöldeki bir manzaraya denizde, denizdeki bir gün batımına Alpler’de rastlıyorsunuz. "Aynı ayrı" kitabı şimdilik sadece www.omerburhanoglu.com adresinden sipariş edilebiliyor. Geliri de Trabzon’da Sağlık Bakanlığı’na vakfedilecek olan Ömer Burhanoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ne aktarılıyor.
Bu fotoğraflar bakmaktan görmeye terfi ettiğim anlarım"Aynı-ayrı" konseptine uygun fotoğrafları eşleştirerek işe başladım. Tabii ki herbirinin iyi fotoğraf özelliği taşımasına, farklı tarzları ve mekanları yansıtmasına dikkat ettim. En önemlisi yaşamımdan kesitler taşımasıydı. Bunlar benim bakmaktan görmeye terfi ettiğim özel anlarım.