Aynı kadına aşık iki erkeÄŸin yemek düellosu

Güncelleme Tarihi:

Aynı kadına aşık iki erkeğin yemek düellosu
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 10, 2004 00:00

ErkeÄŸin kalbine giden yol midesinden geçer, derler ya... Ä°ÅŸte o söz tersine döndü. Yunanlı yazar Andhreas Staikos'un ‘‘Tehlikeli Yemekler’’ adlı kitabı, aynı kadına áşık iki erkeÄŸin onu etkilemek için yemek yaparak yarışmalarının hikayesini anlatıyor. Ä°ÅŸ Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkacak olan kitapta, her bölümün sonunda erkeklerin piÅŸirdikleri yemeklerin tarifleri de yer alıyor. Kitaptan sahneye uyarlanan piyes, geçen yıl Atina'da büyük ilgi gördü.Ağız sulandıracak baÅŸlıklarAndhreas Staikos'un kitabında iki erkek de yemek konusunda oldukça usta. Kömür ateÅŸinde uskumru fileto, bezelyeli kuzu, iÅŸkembe çorbası, Ä°stanbul usulü enginar ve musakka, Dhamoklis ve komÅŸusu Dhimitris'in sevdikleri kadın için yaptıkları yemeklerden sadece birkaçı. Tepside dans eden maydanoz, bir kaşık Ege Denizi suyuna batırılan denizkestanesi mercanları, bardakta içilecek patatesler gibi bölüm baÅŸlıkları ise okuyucuların aÄŸzını sulandırıyor.Aynı kadınla aÅŸk yaÅŸayan iki komÅŸu erkek, evli olmasına raÄŸmen iki sevgilisini de idare eden cilveli bir kadın ve erkeklerin kadını etkilemek için yaptıkları yemekler. Yunanlı yazar Andhreas Staikos'un yazdığı ve Kosta SarıoÄŸlu'nun çevirdiÄŸi Tehlikeli Yemekler adlı kitap, böyle ‘‘lezzetli’’ bir aÅŸk hikayesini anlatıyor.Dhamoklis ve Dhimitris, yan dairelerde oturan iki komÅŸu. Bir gün asansörün önünde karşılaşıyor, ilk kez konuÅŸuyor ve evlerine yakın bir kafede sohbetlerine devam ediyorlar. Dhamoklis, komÅŸusunun sevgilisini anlatmasını dinlerken yemek yapmanın dışında ortak bir tutkuları daha olduÄŸunu anlıyor: Nana. Cilveli, fettan bir kadın olan Nana evli olmasına raÄŸmen yan dairelerde oturan bu iki erkekle de aÅŸk yaşıyor. Onlar da delice tutkun oldukları kadını etkilemek için onun geleceÄŸi günleri yemek piÅŸirerek geçiriyorlar.Ortak bir sevgiliyi paylaÅŸtıklarını anlayan Dhamoklis, dostluk yapmaya baÅŸladığı ama aynı zamanda düşmanca duygular beslemekten kendini alamadığı komÅŸusunun da bu gerçeÄŸi fark etmesini saÄŸlıyor. Ä°ki erkeÄŸin kıskançlıklarından, huzursuzluklarından bihaber Nana ise yalanlarına devam ediyor ve iki erkeÄŸin piÅŸirdiÄŸi yemekleri tadarak iÅŸin keyfini çıkarıyor.Andhreas Staikos'un yazdığı Tehlikeli Yemekler, Yunanistan'da sahneye de taşındı ve büyük ilgi gördü. Kitabın adından da anlaşıldığı gibi yemekler üçlü aÅŸk hikayesinde önemli rol oynuyor. Nana'nın her ziyareti erkeklerin bütün günlerini mutfakta geçirmesine neden oluyor. Ä°ki erkeÄŸin yaptıkları yemeklerin tarifleri kitaptaki her bölümün sonunda yer alıyor.Sürekli yemek yiyen Nana ÅŸiÅŸmanlamıyor mu? Çok kolay yalan söyleyen Nana yoksa evli deÄŸil mi? Ä°ki erkeÄŸin sevdikleri kadını sadece kocasıyla paylaÅŸmak için düzenledikleri yemek düellosu nasıl sonuçlanıyor? Bu soruların cevabını öğrenmek istiyorsanız, Tehlikeli Yemekler bu hafta Ä°ÅŸ Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkıyor.Dhamoklis ve Dhimitris'ten tariflern Ä°STANBUL USULÃœ ENGÄ°NAREnginarların sapını kesip, yapraklarını temizleyip (çünkü enginar bir çiçektir), sadece çanağını ayırın. Kullanacağınız sekiz adet enginar çanağını, ancak üzerlerini kaplayacak kadar su dolu ve bir çorba kaşığı un eklediÄŸiniz, bir kaseye koyun. Bir tencerede, yaklaşık yarım santimlik halkalar ÅŸeklinde kesilmiÅŸ, beÅŸ ya da altı tane taze soÄŸanı kavurun. Tencereye enginarları, unlu suyu, yarım demet ince kıyılmış dereotu, tuz ve karabiberi katın. Ayrıca bir fincanın dörtte biri kadar zeytinyağı ve iki limonun suyunu ekleyin. Enginarları kısık ateÅŸte yaklaşık 20-25 dakika piÅŸirin.n TAHÄ°NLÄ° SALATABir káseye üç çorba kaşığı tahin koyun. Ä°ki adet limonun suyuyla, yarım kadeh ÅŸarap ekleyin. Bir diÅŸ dövülmüş sarmısak, azıcık tuz ve karabiber katın. Ä°yice karıştırın. Ä°nce kıyılmış çok az maydanozla servis yapın.n BEZELYELÄ° KUZUYarım kilo ayıklanmış bezelyeyi kaynar su dolu bir tencerede, dört-beÅŸ dakika piÅŸirdikten sonra, süzgeçten geçirin. BaÅŸka bir tencerede kuzu parçalarını, zeytinyağında kavurun. Kuzu etinin her tarafı nar gibi kızarınca tencereden alıp, zeytinyağını atın. Daha az miktarda yeni zeytinyağında, halka ÅŸeklinde ince kesilmiÅŸ, beÅŸ-altı adet taze soÄŸanı öldürün. Bir silme çorba kaşığı un ekleyip, unun topaklaÅŸmaması için tahta bir ıspatulayla karıştırın. Ä°ki olgun, büyük domatesin suyunu ve bir bardak suyu ekleyin. Kuzu parçalarını, tuz biber serperek tencereye yerleÅŸtirin. AteÅŸi kısıp, yemeÄŸi yarım saat piÅŸirin. Bezelye ve ince kesilmiÅŸ yeterince dereotu katın. YemeÄŸi yarım saat daha piÅŸirin.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!